Annonce:
Annonce:

1074 registreret smittet med covid-19

For femte gang i maj er antallet af smittede på ét døgn over 1000. Tre personer er døde med corona, viser tal

å langt er vi nået med covid-19-vaccinationerne
Annonce:
Følg Samfund

Der er det seneste døgn registreret 1074 smittede med coronavirus, viser lørdagens tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Dermed er der igen registreret over 1000 smittede på ét døgn. Det er femte gang i maj, at det er tilfældet.

I flere måneder har det daglige smittetal ellers holdt sig under 1000.

De nye smittetilfælde er fundet blandt 204.881 PCR-test. Det svarer til, at 0,54 procent af testene er positive for coronavirus.

Tallet kendes også som positivprocenten og har siden slutningen af januar dagligt været under 0,50 frem til maj.

I maj har den flere gange været over 0,50.

Det kan dog være svært at sammenligne positivprocenten med perioder, hvor betingelserne for - og omfanget af - test har været anderledes.

Speciallæge i infektionssygdomme Christian Wejse ved Aarhus Universitetshospital mener, at der er grund til at være opmærksom på den seneste tids udvikling i smitten.

Annonce:

Antallet af smittede er steget sammenlignet med for et par uger siden, og selv om arbejdet med at vaccinere befolkningen skrider frem, er størstedelen af danskerne endnu ikke vaccineret, påpeger Christian Wejse.

- Det er stadig cirka 75 procent af den voksne del af befolkningen, der ikke er vaccineret endnu, og derfor er de modtagelige over for coronavirus.

- Det giver et stort potentiale for en betydelig smittespredning, siger han.

Det seneste døgn er der også foretaget 365.270 lyntest. De indgår dog ikke smittetallet, da svaret fra lyntest ikke vurderes at være lige så præcist som ved en PCR-test, hvor man podes i halsen.

Efter at der er åbnet for indendørs serveringer, fitnesscentre, biografer og andre kulturtilbud er den sociale aktivitet steget, hvilket har betydning for smitteudviklingen, påpeger Christian Wejse.

- Vores opførsel i private og sociale sammenhænge har ændret sig i forhold til tidligere på foråret. Vi ser mange flere mennesker, og der er mange muligheder for at blive smittet, siger han.

Annonce:

Han mener ikke, at det er utænkeligt, at Danmark rammes af en tredje smittebølge i coronaudbruddet.

- Det kan godt være, at vi befinder os i begyndelsen af en tredje bølge. Det er stadig et meget smitsomt virus, der er iblandt os, og vi har mange smitsomme personer i samfundet, siger speciallægen.

Tallene fra SSI viser desuden, at yderligere 43 patienter med coronavirus er blevet indlagt. Dermed var der lørdag morgen i alt 162 personer indlagt på landets hospitaler. Det er én mindre end for et døgn siden.

Når tallet ikke stiger mere, er det fordi, der også er nogle, som bliver udskrevet. Af de indlagte ligger 33 personer på en intensivafdeling.

20 af dem er tilkoblet en respirator.

Yderligere tre personer er i det seneste døgn døde med coronavirus.

I alt er der registreret 2502 coronarelaterede dødsfald i Danmark, siden virusset først kom til landet.

Annonce:

Antallet af danskere, der har fået mindst ét vaccinestik mod covid-19 er lørdag opgjort til 27,8 procent. Dermed er der rundet en million vaccinerede i Danmark.

17,2 procent har fået begge vaccinestik og regnes for færdigvaccinerede.

FAKTA: Sådan skal man forstå de daglige coronatal

Der bliver dagligt offentliggjort en stribe tal på Statens Serum Instituts hjemmeside, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronavirus i Danmark.

Her er en oversigt over, hvad tallene beskriver:

* Bekræftede tilfælde: Tallet dækker over det antal positive prøver, der er fundet i PCR-test, som tages via en prøve i svælget. Antigentest/lyntest indgår ikke i tallet, da der ifølge Statens Serum Institut er for stor usikkerhed om prøvesvarene.

* PCR-prøver: Tallet fortæller, hvor mange PCR-prøver der er kommet svar på siden opgørelsen dagen før.

* Positivprocent: Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne der er positive - altså har påvist smitte. Tallet bruges til at se på, hvor meget smitte der er i samfundet.

En faldende positivprocent dækker over faldende smitte, men afhænger også af, hvor bredt man tester. For eksempel vil positivprocenten forventeligt gå ned, når man indfører et coronapas, da mange uden symptomer vil tage en test for at kunne komme til frisøren.

* Antigenprøver - også kendt som kvik-, hurtig- eller lyntest: Tallet dækker over, hvor mange prøver der er taget siden seneste opgørelse. Tallet omfatter de test, som bliver taget hos private testudbydere og på for eksempel folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

* Mistænkte tilfælde: Hvis man er testet positiv i en lyntest, vil man optræde som et mistænkeligt tilfælde. Hvis man inden lyntesten eller senest dagen efter får taget en PCR-test, vil man ryge ud af den statistik. Ellers bliver man ved med at stå som mistænkeligt tilfælde.

* Nyindlæggelser: Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

* Indlæggelser: Tallet beskriver det totale antal indlæggelser med coronasmittede på de danske hospitaler. Tallet vil blive påvirket af nye indlæggelser, udskrivelser og dødsfald, eller af at allerede indlagte patienter bliver testet positive.

* Dødsfald: Tallet dækker personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller som et coronadødsfald, hvis man er død senest 30 dage efter, at man blev testet positiv for coronavirus. Der kan være en forsinkelse i tallene, så derfor kan et dødsfald godt være sket flere dage før, det optræder i statistikken.

* Incidens: Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere - det kan være på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt ned på sogneniveau. Tallet bruges for at kunne sammenligne smitteniveauet på tværs af områder med forskellige indbyggertal.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: