11-årige danske Madeline blev ramt af frygtet tropesygdom

Mette Nissens 11-årige datter blev ramt af den frygtede tropesygdom, efter familien havde været på rundrejse i Sri Lanka

11-årige Madeline blev ramt af denguefeber. Foto: Privat
11-årige Madeline blev ramt af denguefeber. Foto: Privat

Det populære turistmål Sri Lanka har i øjeblikket et stort udbrud af den frygtede tropesygdom denguefeber.

Næsten 300 mennesker har mistet livet, og mere end 100.000 er smittet. Statens Serum Institut advarer på sin hjemmeside om et voldsomt udbrud af sygdommen i Sri Lanka.

Den 11-årige danske Madeline og hendes familie var på rundrejse i Sri Lanka og Maldiverne i to uger. Men da Madeline kom hjem, blev hun frygteligt syg.

Voldsomt udbrud af frygtet tropesygdom: Flere danskere smittet

Det fortæller hendes mor, Mette Hedager Bredahl Nissen, til Ekstra Bladet.

- Vi kommer hjem lørdag, og søndag bliver hun syg med høj feber. Hun har omkring 40 i feber, ondt i benene, skuldre og øjne. Mandag får hun udslæt, og der ringer jeg til Roskilde Sygehus, siger Mette Hedager Bredahl Nissen, der selv arbejder som læge.

Datteren blev straks indlagt på børneafdelingen, efter at hun var blevet tilset på sygehuset.

- Vi var ret nervøse de første tre til fire dage, hvor hun var indlagt. Særligt fordi, at vi endnu ikke havde fået svar på, hvad hun fejlede. Jeg havde dog på fornemmelsen, at der var tale om denguefeber, men jeg frygtede, at det var den farlige udgave, siger moderen.

Tænkte over risiko
Den 28. juni opdaterede Udenrigsministeriet deres rejsevejledning til Sri Lanka, og i den forbindelse henviste de til Statens Serum Institut, hvis man ville læse om mere om sygdommen.

Familien Nissen havde faktisk tænkt over, at denguefeberen raserede i Sri Lanka. Derfor havde de også ændret deres rute.

- Vi var faktisk ret nervøse for det, inden vi tog af sted. Vi ændrede derfor ruten, så vi undgik de områder, der var mest udsatte. Men vi tror, at hun er blevet smittet midt i landet, hvor der var stillestående vand og mange myg, siger hun.

Familien talte efterfølgende om, hvor heldige de var, at datteren ikke blev ramt, mens de var på Maldiverne.

- Vi talte lidt om, hvad der var sket, hvis hun var blevet ramt, da vi var der. Vi var jo heldige, at vi var hjemme, og der var så god hjælp, siger moderen og fortæller, at datteren efter en uge blev udskrevet.

Flere danskere ramt
BT skriver, at man hos Statens Serum Institut har fået flere meldinger om danskere, der er blevet ramt af denguefeber, men at man ikke har et samlet antal af smittede.

- Det er jo en virus, og vi har ikke en decideret behandling mod dengue. Man får febernedsættende medicin og holdes under observation, og så rider man typisk stormen af selv. Vi er mest bange for den blødningsrisiko, som dengue i værste fald kan give, hvor man skal på hospitalet og have frisk blod. Men vi har endnu ikke kendskab til alvorlige tilfælde herhjemme, siger professor Anders Fomsgaard til avisen.

I dag er Mette Hedager Bredahl Nissen glad for, at det ikke gik værre med datteren, og at hendes to andre børn ikke blev smittet.

- Jeg er overhovedet ikke nervøs for at skulle af sted igen. Vi var nok lidt naive, og vi var nok ikke helt gode nok med myggesprayen. Men jeg vil så gerne tilbage, så jeg er ikke blevet skræmt af denne oplevelse. Vi er bare glade for, at det ikke gik værre til, siger den lettede mor.