Annonce:
Annonce:

11 indlagt med ekstremt sjælden madforgiftning: Sådan gik det galt

11 personer er blevet indlagt med symptomer på alvorlig madforgiftning. Myndigheder leder stadig efter smittekilde, men har opklaret, hvordan det er gået galt

Få forklaret hvad botulisme er her.
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget eller er du en af de berørte, så hører vi meget gerne fra dig? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Et arrangement, hvor gamle venner mødtes fik i weekenden alvorlige konsekvenser for 11 personer i Sønderjylland.

Søndag kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan 11 personer blev indlagt med symptomer på den alvorlige madforgiftnings-bakterie botulismus, der i Danmark også kendes som pølseforgiftning.

Flere var ramt i sådan grad, at de skulle på intensivafdelingen.

Ekstra Bladet har tidligt mandag morgen været i kontakt med den lægefaglige direktør i Sygehus Sønderjylland, Bjarne Dahler-Eriksen, der har haft anledning til at undersøge sagen nærmere.

Annonce:

- Det er en gruppe tidligere arbejdskolleger, der er mødtes til et arrangement fredag og lørdag morgen. De har alle spist sammen flere gange, og derfor er Fødevarestyrelsen ved at finde ud at, hvad de helt præcist har indtaget, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Maden er indtaget på en privat adresse, og ifølge direktøren er alle de indlagte pensionister.

Botulisme er en ekstrem sjælden lidelse. Blot mellem nul og to tilfælde er registreret af sundhedsmyndighederne om året. Det tal er søndag mangedoblet.

I bedring
Ifølge den lægefaglige direktør har der været godt nyt natten til mandag. Han kan kun udtale sig om de syv mennesker, der ligger på Sønderborg Sygehus, og de er i bedring.

- De har det efter omstændighederne godt. En er stadig på intensiv, men er ikke i respirator. De seks andre ligger på vores medicinske afdeling, og de er alle stabile. De har det så meget bedre, at man overvejer at udskrive dem enten i dag eller i morgen.

Annonce:

- Vi fik den første patient indlagt lørdag aften med symptomer, der kunne tyde på, at vedkommende havde fået en blodprop i hjernen, men sådan var det ikke. Natten mellem lørdag og søndag kommer der flere ind, og så tænker vi, at der kan være tale om en madforgiftning, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Han fortæller samtidig, at de ret hurtigt fandt ud af, at det formentlig var botulisme.

11 indlagt med alvorlig madforgiftning: Hastehenter modgift i udlandet

- Det var afgørende, da det gælder om at få modgiften så hurtigt som muligt, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Botulisme (pølseforgiftning)

Botulisme er en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum findes udbredt i naturen producerer under anaerobe (iltfattige) forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.

Butolisme kaldes ofte pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ifm. hjemmekonserverede frugter og grøntsager.

Neurotoksinerne optages i nervesystemet, nærmere bestemt de motoriske nerveender(axoner), hvor giftstofferne inaktiverer  nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan besværliggøre vejrtrækningen og være dødelig.

Lammelser kan forebygges med modgift, men er lammelserne først indtrådt kan helbredelse kan kun ske ved, at nervecellen opbygger en ny nerveende, hvilket kan tage måneder.

I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 botulismetilfælde om året.

Navnet "botulisme”, som blev foreslået af en Tysk læge i 1870, er afledt af det latinske ord botulus, som betyder pølse.

Til trods for at toxinet er så potent, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål under navnet Botox.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Modgift hentet i udlandet
Derfor hentede Statens Serum Institut med lynets hast forsyninger på hospitaler i Oslo og Lübeck.

- Hvis først nervegiften har sat sig på musklerne, er der ikke så meget at gøre. Men hvis giften stadig cirkulerer i kroppen, kan modgiften gøre en forskel, sagde han Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet søndag.

Bjarne Dahler-Eriksen glæder sig over, at det er lykkedes at få indkaldt ekstra mandskab til Sønderborg Sygehus, så man kan håndtere den ekstraordinære situation. Sygeplejersker, som ellers havde fri, er derfor mødt op.

Annonce:

- Vi har rost vores beredskab meget. Det er en stor sag. At få så mange alvorligt syge ind på samme tid er ikke lige til. Vi har hentet ekstra personale ind på medicinsk modtageafsnit og på vores intensivafsnit. Det har vi klaret uden store problemer, siger Bjarne Dahler-Eriksen til Ekstra Bladet.

Ritzau har talt med Fødevarestyrelsen, der undersøger sagen.

Det fortæller Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef ved Fødevarestyrelsen.

- Vi blev kontaktet allerede i formiddags (søndag formiddag, red.). Vi har taget en række prøver af den mad, som selskabet har spist. Nu skal vi finde ud af, hvad der kan have forårsaget forgiftningen.

- Det er en hændelse, som vi tager meget alvorligt, siger han.

Ved du noget eller er du en af de berørte, så hører vi meget gerne fra dig? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: