Annonce:
Annonce:

13 år på samme arbejdsplads: Jeg skal ikke pendle fem timer

Niels Christian Berthelsen skal sammen med næsten 4000 andre danskere flytte arbejdsplads fra København og ud i det danske land

Annonce:
Følg Samfund

De sidste 13 år har it-udvikler Niels Christian Berthelsen hver dag taget turen fra hjemmet i Værløse nord for København til arbejdspladsen på Østerbro.

Nu ser tingene imidtertid anderledes ud, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag præsenterede regeringens planer for udflytningen af statslige arbejdspladser. 

- Jeg har ikke tænkt mig at flytte med til Lolland, siger Niels Christian Berthelsen om udflytningsplanerne.

Sammen med 80 kolleger hos Nota, der er statens nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, skal Niels Christian Berthelsen nu sætte kursen Nakskov, som er en af de mulige fremtidige placeringer, han har hørt nævnt.

Annonce:

- Det er ikke helt sunket ind hos alle endnu. Jeg tror, at der er rigtig mange fra Nota, som allerede nu tænker, at de ikke vil flytte med til Lolland, selvom vi elsker vores arbejdsplads, siger Niels Christian Berthelsen.

(Artiklen forsætter under billedet)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) offentliggjorde onsdag planerne om at flytte flere tusinde arbejdspladser ud af hovedstaden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) offentliggjorde onsdag planerne om at flytte flere tusinde arbejdspladser ud af hovedstaden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Special viden 
Mange af medarbejderne hos Nota har, ifølge Niels Christian Berthelsen, ikke et helt almindeligt job.

Han har selv taget en lang videregående uddannelse og har over en årrække udviklet et specielt it-program til folk med læsehandicap.

- Det kan godt være, at det virker lidt hovskisnovski, men det er nogle meget specialiseret jobs, vi har. Der vil ikke være mange, som kan overtage vores jobs på Lolland, det virker ihvertfald ret utænkeligt.

- Det virker også lidt utopisk at tro på, at man kan få folk til at pendle derned, forklarer Niels Christian Berthelsen.

I alt er der 80 årsværker, eller det der svarer til 80 fuldtidsstillinger hos Nota, hvor digitale løsninger og undervisningsmidler til svagtseende bliver produceret. 

FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob

Regeringen er klar med anden runde i udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.

Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 264.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Randers: 150.

9) Holstebro: 122.

10) Stenlille 113.

Kilde: Regeringen.

Annonce:

Tænker på familien 
Både Niels Christian Berthelsen og konen arbejder i København. De har begge en lang uddannelse bag sig, og han tror ikke på, at Lolland vil være et sted, hvor de begge kan finde arbejde.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det skal hænge sammen med min familie.

- Og især ikke for min kone, hun vil ikke kunne finde et job på Lolland, som passer til hendes kvalifikationer, lyder det fra Niels Christian Berthelsen.

Uambitiøs plan 
Planen om at flytte tusindvis af arbejdspladser ud af hovedstaden vil være en fordel for lokalsamfundene, mener Klaus Lindegaard, økonom og rådgiver i regional udvikling ved center for turisme og innovation på Syddansk Universitet. Men der mangler en overordnede vision.

- Udflytning bidrager til bedre balance set fra modtagerområdernes synsvinkel. Men det er trist, at planen er så uambitiøs, som den er, og den virker som at trække en kanin op ad hatten fra regeringens side, siger rådgiveren til Ritzau.

Det er uklart ifølge rådgiveren, hvad det er for nogle hensyn og kriterier, der afgør de placeringer, der er valgt fra regeringens side.

Han savner en mere gennemtænkt plan for blandt andet placeringen af de statslige job.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: