13-årig drev gæk med Aalborg Kommune

HACKER-ANGREB: Skoleelev lukkede for adgang til internettet på samtlige skoler i Aalborg Kommune - nu har hans forældre fået et erstatningskrav på 25.000 kroner

It-sikkerheden i computerne på samtlige skoler i Aalborg Kommune er blevet opgraderet, og det har ifølge Ekstra Bladets oplysninger kostet de nordjyske skatteydere flere hundred-tusinde kroner.

Det sker, efter at en dengang 13-årig dreng tre gange inden for en måned udstillede det kommunale computersystems mangelfulde sikkerhed på samtlige Aalborg Kommunes skoler. Drengen, Benjamin Mannan, som nu er 14 år, hackede sig i skoletiden på Mellervangskolen i Aalborg Øst ubesværet ind i systemet én gang i december i fjor og to gange i januar i år.

Foto: Alex Menendez / AP. Samfund USA: Fire millioner offentligt ansattes data er hacket

Første gang betød det blandt andet, at der blev lukket for al adgang til internettet på alle kommunens skoler i op mod 20 minutter, mens konsekvenserne af de to hackerangreb i januar var knap så langvarige.

Til gengæld sad medarbejderne på skoleforvaltningens it-kontor tilbage med røde ører og en akut opgave med at genskabe tilliden til kommunens it-system.

Det er pinligt for os alle, så ti stille
Benjamin Mannans forældre blev efter det tredje hackerangreb indkaldt til et møde, hvor de ifølge drengens mor, Annika Mannan, blev bedt om at tie stille om sagen.

– Vi fik klart det indtryk, at det var en pinlig sag for både kommunen og os selv, at vores søn på den her måde havde udstillet it-systemets manglende sikkerhed. Og det var så det, troede vi, fortæller Annika Mannan.

Samfund Hackere afpresser kommune efter angreb

Men Benjamins forældre, der også har en datter på 16 år, blev klogere. Torsdag i denne uge modtog de - et halvt år efter mødet på skolen - en mail med et erstatningskrav på 25.000 kroner.

– Jeg var målløs. Hvorfor skal vi betale for kommunens egen fejl. Det var selvfølgelig ikke i orden, hvad Benjamin gjorde, og det har vi også understreget over for ham adskillige gange siden, men til syvende og sidst er det vel kommunens problem, at deres it-sikkerhed ikke var i orden, siger Annika Mannan.

Underviste ældre elever i it
Benjamin Mannan er med sin mors ord ’ikke særlig stolt af situationen’, men han har ikke oplevet negative reaktioner fra personalet på Mellervangskolen, hvor han foretog hacker-angrebene, nærmere tværtimod.

– Efter det tredje og sidste angreb og vores møde på skolen med it-folkene blev Benjamin endda spurgt, om han ville være med til at undervise skolens ældre elever i it-sikkerhed. Det indikerer jo heller ikke ligefrem, at de havde til hensigt at straffe os med et erstatningskrav på 25.000 kroner, siger Annika Mannan, der sammen med sin mand driver en Guldsmedeforretning i centrum af Aalborg.

Pas på når du bruger kreditkortet på nettet - specielt december er højsæson for hackere, der vil stjæle dine oplysninger. (Foto: AP). Samfund Sådan undgår du at hackeren ødelægger din jul

– Vil I gå videre med sagen eller betaler I bare erstatningen og lukker sagen der?

– Det er vi nødt til. Vi kan ikke rigtig gøre andet. Men vi må da håbe, at Aalborg Kommune har lært så meget af den her oplevelse, at det ikke sker for andre i fremtiden, siger Annika Mannan.

307 kommentarer
Vis kommentarer