Annonce:
Annonce:

13 indlagt på intensiv med influenza

Statens Serum Institut vil ikke kalde det en epidemi på nuværende tidspunkt

Børn og unge er særligt i risikozonen for at blive ramt af influenzaen, der er over os nu.
Børn og unge er særligt i risikozonen for at blive ramt af influenzaen, der er over os nu.
Annonce:
Følg Samfund

Statens Serum Institut vil ikke kalde det en epidemi endnu, men influenza-typen H1N1, som blev kendt under navnet 'svineinfluenza' i 2009, er ved at få sit tag i danskerne.

- Vi kan se, at der er sket en fordobling i det antal personer, der får påvist influenza rundt om på landets hospitaler. Der er også en lille stigning i influenza-aktiviteten hos befolkningen. Der er lidt flere, der går til lægen med influenza-lignende symptomer, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afsnitsleder ved Statens Serum Institut, til Ekstra Bladet.

Hun fortæller, at de er oppe på 193 tilfælde af influenza A, der er 'svineinfluenza', og 73 tilfælde af influenza B. Men det er stadig på et lavt niveau i befolkningen.

Annonce:

Yngste indlagte er 7 år
- Vi vil ikke kalde det en epidemi på nuværende tidspunkt. Vi siger kun, at det er en epidemi, når det er noget, der er ud over det sædvanlige, og vi forventer jo altid, at der er influenza på det her tidspunkt på året. Og det er ikke ud over det sædvanlige, som det ser ud nu, siger hun.

Danskerne lagt ned: Sådan er vi ramt af influenzaen

- Har der været nogle voldsomme tilfælde?

- Det er der jo altid. Vi holder også øje med, hvor mange, der bliver indlagt og får intensiv behandling på hospitalerne. Og indtil videre har det kun været 13 patienter i den her sæson. Så det ser ikke voldsomt ud, siger hun og fortæller, at de indlagte er fra 7-78 år. Kun fem af de indlagte har været over 65 år, som ellers normalt er dem, der er i risikozonen sammen med immun-svækkende patienter og folk med kroniske hjerte- og lungesygdomme.

Landets hospitaler har fået tilsendt mails om, at de skal være særligt opmærksomme på influenza.

Annonce:

- Når bare der er influenza i omløb, så er der nogle 'retningslinier for håndtering af influenza', der træder i kraft, hvor man sørger for at have øget fokus på at teste personer for influenza og sørger for at lægge mistænkte influenza-patienter i isolation, inden man har et prøve-resultat, siger hun og fortæller, at det er, fordi man ikke vil have, at der sker smittespredning på hospitalerne.

Mange ældre immune
- Derfor er det vigtigt, at influenza-patienter lægges i isolation, så de ikke smitter andre, og at man måske også er mere opmærksomme på at give antivirale midler til dem, der kan have influenza. Så det er ikke, fordi det er en særlig alvorlig situation, at der er sendt information ud. Det er bare, at man går et skridt op af stigen og tester lidt mere, end man ville gøre om sommeren, siger hun.

- Hvem bliver ramt?

- Det er den her type influenza A, H1N1, der dominerer i år, og det er den, der i 2009 populært blev kaldt svineinfluenza, som var en helt ny sub-type, der gav en pandemi. Og det, der er kendetegnet ved lige den type, er, de ældre har noget immunitet over for den, så de ikke bliver så hårdt ramt. Så det er nok primært yngre mennesker, som kan risikere de her alvorlige forløb, siger hun.

Annonce:

Snot, feber og muskelsmerter: Sådan undgår du influenzaen

- Hvilke symptomer har den?

- Man har typisk influenza-lignende symptomer med høj feber, muskelsmerter og ondt i halsen. Men lige præcis denne sub-type giver en lille smule mildere symptomer end nogle af de andre influenzatyper. Og det kan også være derfor, vi ikke ser den her voldsomme stigning i dem, der har influenza-lignende symptomer i befolkningen, siger overlæge Tyra Grove Krause og fortsætter:

- Vi ved også fra pandemien, at det hos børn kan vise sig ved, at de har feber og ondt i maven.

Samtidig mycoplasma-epidemi
Hun vurderer, at det ikke vil udvikle sig voldsomt.

Annonce:

- Vi har kendt til det her virus siden 2009, så der vil være en ret stor del af befolkningen, der allerede har været smittet. Derudover så indgår den jo i sæsoninfluenza-vaccinen. Så derfor må vi forvente, at der er en del immunitet blandt befolkningen, så det ikke bliver alt for voldsomt. Men netop små børn er ikke nødvendigvis blevet smittet de tidligere år, så de vil være særligt udsat, siger hun.

Patienter i isolation: Influenza over Danmark

- Jeg har talt med en skole, der fortæller, at de kun har fem raske børn ud af en hel klasse...

- Det kan godt passe. Det er ikke overraskende, at børnene bliver særligt ramt. Og så skal det siges, at vi stadig har en epidemi med mycoplasma-infektioner, som misvisende bliver kaldt for kold lungebetændelse, selvom man har feber, når man bliver syg, siger hun.

Kold lungebetændelse rammer primært skolebørn i alderen 7-12 år, og der er set mellem 400 og 500 påviste tilfælde hver uge de sidste mange uger.

- Og det er kun toppen af isbjerget, vi ser. Så den fylder også noget, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: