1,3 millioner nye fotos af HELE Danmark offentliggjort

I en ny tjeneste får alle danskere nu adgang til billeder af hele landets gader og huse. Find din egen bolig i en helt ny vinkel

Følg Samfund

Er du træt af aldrig at kunne finde dit eget hus på Google Maps?

Den er slut nu. I en pressemeddelelse Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet , at de netop har offentliggjort 1,3 millioner nye billeder af hele Danmark.

Den store mængde skråfotos, der bliver taget fra fly, gør det muligt for borgere og myndigheder at se jordoverfladen skråt fra oven og for eksempel se bygningsfacader fra alle fire verdenshjørner.

- Landsdækkende skråfotos kan blive et værdifuldt redskab for mange grene af den offentlige forvaltning, men der er også store potentialer for brugen af skråfotos i den private sektor'

- Derfor har vi prioriteret, at skråfotos skal være frie data, så virksomheder og borgere frit kan hente og anvende dem uden begrænsninger., siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Danmark bliver dermed det første land i verden, der udstiller de såkaldte skråfotos som et frit landsdækkende datasæt.

Find din egen bolig
Og hvordan finder du så dit eget hjem?

Som privatperson kan man søge efter adresser og navigere rundt på danmarkskortet i en søgbar database, der bliver tilgængelig fra klokken 14 tirsdag.  Den kan findes på skraafoto.kortforsyningen.dk.

Men de nye data vil typisk blive brugt af myndigheder i forbindelse med ejendomsvurderinger, byggesager og lokalplaner. Også private virksomheder kan drage nytte af det skrå perspektiv.

- Helt grundlæggende giver skråfotos mulighed for, at de forskellige myndigheder kan få et bedre og mere rummeligt overblik over, hvordan der ser ud på en given lokalitet uden rent faktisk at være på stedet rent fysisk. Det betyder, at mange opgaver vil kunne løses hurtigere og mere effektivt, siger Lars Christian Lilleholt

Tjenester som for eksempel Apple Maps har i en årrække givet brugere adgang til skråfotos og i nogle tilfælde 3D-visualiseringer, men det er kun i storbyer og ved turistattraktioner. De nye skråfotos dækker hver en kvadratmeter af Danmark.

Fotografering af skråfotos har stået på siden 2017, og et nyt sæt vil blive fotograferet i 2019.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind