130 millioner lunter bliver tændt i årets fyrværkerisæson

Der vil blive købt fyrværkeri for omkring 300 millioner kroner i år, og familiefædre er de bedste kunder

Når krudtrøgen fra nytåret er helt forsvundet 1. januar, og de allersidste heksehyl, raketter og batterier er futtet af, vil der være blevet tændt omkring 130 millioner lunter i år, anslår Fyrværkeribrancheforeningen.

- Mængden er gået stille og roligt opad de seneste par år, efter at salget dykkede efter ulykken i Seest, siger brancheforeningens direktør, Karsten Nielsen, med henvisning til fyrværkerifabrikken, der eksploderede i 2004.

Samlet anslår Dansk Erhverv på baggrund af en undersøgelse, at der vil blive købt fyrværkeri for cirka 300 millioner kroner i år.

Fyrværkeribranchen har samlet indkøbt omkring 375 fyrrefodscontainere med fyrværkeri, som er videresolgt til detailhandlen for 200 millioner kroner, oplyser Karsten Nielsen.

Når festlighederne er i gang på årets sidste aften, er der formentlig især en gruppe, der kommer til at tilbringe en del af festen uden for med krudtlugt i luften og lighter i hånden.

Det er nemlig familiefædre i 40'erne, der ser ud til at bruge flest penge på fyrværkeri i år, viser en undersøgelse foretaget af Norstat for Dansk Erhverv, hvor 1013 har svaret.

- Den profil, der typisk bruger flest penge på fyrværkeri, er en mand i 40'erne, der har børn og bor i Region Syddanmark, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Michael Ostenfeld.

Ifølge undersøgelsen forventer børnefamilierne i gennemsnit at bruge 258 kroner på fyrværkeri. Det er et pænt stykke over landsgennemsnittet på forventede 105 kroner.

Mændene i undersøgelsen forventer at bruge flere penge på fyrværkeri end kvinderne. Således venter mændene at bruge 141 kroner, mens kvinderne regner med at købe fyrværkeri for 71 kroner.

Aldersgruppen 40-49 år regner med at bruge 167 kroner på nytårskrudt, mens de 30-39-årige forventer at bruge 157 kroner.

Der er et stykke ned til kategorien under 30 år, som gennemsnitligt forventer at fyre 60 kroner af på krudt, mens folk over 50 år forventer at bruge 76 kroner ifølge undersøgelsen.

Godkendte salgssteder må sælge fyrværkeri fra 15. december til 31. december. Krudtet må affyres fra 27. december til og med 1. januar.