14.500 ægtepar tog ikke fejl: Deres kærlighed har holdt i 50 år

Aldrig har så mange ægtepar skulle fejre guldbryllup som i år

Kærligheden behøves slet ikke at ruste. Det var Fritz og Edith Mikkelsen i 2008 et godt eksempel på, da de fejrede 75 års ægteskab. På daværende tidspunkt var de henholdsvis 97 og 95 år gamle. Arkivfoto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Kærligheden behøves slet ikke at ruste. Det var Fritz og Edith Mikkelsen i 2008 et godt eksempel på, da de fejrede 75 års ægteskab. På daværende tidspunkt var de henholdsvis 97 og 95 år gamle. Arkivfoto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix

Antallet af danske ægtepar, der i år kan fejre 50 års kærlighed, har aldrig været højere. Det kunne Danmarks Statistik onsdag afsløre, da årets statistik over vielser og skilsmisser blev offentliggjort.

Data viser blandt andet, hvor mange par der 1. januar stadig holdt sammen og i år kan fejre 50 års samliv.

Det ventes nemlig, at hele 14.500 par - hvis ellers kærligheden og helbredet tillader det - i løbet af 2018 kan holde guldgryllup.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Samfund Gift i 75 år: Her er rådene til at blive sammen

110 par har været gift i 75 år
Ifølge Danmarks Statistik har der aldrig tidligere været så mange par, der kan kalde sig guldbryllupspar. Og antallet har være stærkt stigende siden år 2000, hvor færre end 8000 havde fejret i guldbryllup i det foregående år.

Samlet ventes det, at hele 71.710 par i 2018 fejrer kobberbryllup - altså 12 1/2 års ægteskab - eller et længere ægteskab. 110 af disse par har endda jernbryllup i år, hvilket betyder, at de har holdt sammen i 70 år.

Der findes en kategori mere kaldet atombryllup, som det kræver 75 års uafbrudt ægteskab for at kunne fejre. Pr. 1. januar 2018 havde hele seks par fejret netop denne begivenhed i det foregående år.

Det er uvist, hvor mange der fejrer atombryllup i år.


Jon og Rita har opskriften på et langt og godt ægteskab. Deres har varet over 75 år. Video: Mads Rasmussen

Nicole Niesner blev for nyligt skilt. I stedet for at synke ned, fejrede hun det med sine nærmeste veninder i brudekjoler. Foto: MissYianna Photography Verden på vrangen 36-årige Nicole fejrede sin skilsmisse med fest: Alle var vilde med det

Lover godt: Færre skilsmisser og flere bryllupper

Hvis statistikken fortsætter sådan, er der håb for mange flere langvarige ægteskaber de kommende år. Det må være konklusionen, når man ser på, hvor mange der blev skilt og gift i 2017.

Ifølge Danmarks Statistik faldt antallet af skilsmisser med hele 11 procent sidste år til 15.265. Samtidig blev tre procent flere par - 31.777 - gift i 2017.

Statistikken afslører også, at ved hver fjerde vielse, er der mindre end et års aldersforskel på parret. De fleste bliver samtidig gift første gang, når de er 29 år, mens vielser mellem par, der tidligere har været gift, har 50 år som den hyppigste vielsesalder.

Kilde: Danmarks Statistik

13 kommentarer
Vis kommentarer