15 år siden i dag: Her er de vildeste konspirationsteorier

- Bill Clinton kunne ikke en gang holde et blowjob hemmeligt, så hvordan skulle det kunne lade sig gøre, at amerikanerne i al hemmelighed skulle stå bag angrebet på World Trade Center, spørger dansk konspirationsteori-dræber

Følg Samfund

Steen Svanholm har gjort det til sin store hobby at dræbe gode historier. Og han hævder selv at være så god til det, at han sammen med en kollega i en årrække har turneret rundt i landet for at give foredrag. De driver sammen sitet 911facts.dk myter og sandhed om terrorangrebet 11. september 2001.

Det handler selvfølgelig om konspirationsteorier. Den slags historier, som opstår umiddelbart efter et stort drama med menneskelige ofre. E

Der er eksempelvis teorier om, at amerikanerne aldrig har været på Månen. Og teorier om at præsident Kennedy slet ikke er blevet skudt. Og så er der dem, der mener, at holocaust aldrig har fundet sted.

Det var som en film
Søndag er det 11. september. Det er 15 års-dagen for, at 19 islamiske terrorister kaprede fire passagerfly i USA. Og brugte flyene til at skabe det største angreb på USA i nyere tid. 3.000 mennesker blev dræbt, da World Trade Center og Pentagon blev angrebet med tre af flyene, og det fjerde fly - Flight 93 - med 900 km/t. styrtede ned i Pennsylvania. Al-Qaeda og Osama bin Laden tog senere ansvaret for tragedien.

- Jeg sad i min lejlighed helt alene og tændte for fjernsynet. Uvist af hvilken årsag. Der er allerede en ekstraudsendelse om en voldsom ulykke i New York. Et fly er fløjet ind i World Trade Center. Jeg anede knap, hvad World Trade Center var på det tidspunkt. Det var stærke billeder. Man fulgte det hele live. Og da det andet fly ramte, så vidste man med det samme, at det ikke var en ulykke. Det var næsten som en film, siger Steen Svanholm.

Steen Svanholm og Claus Larsen skyder konspirationer fra Ekstra Bladets læsere om 9/11 ned i dag klokken 15.30. Stil spørgsmål allerede nu.

 

Konspirationsteorierne der nægter at dø

Først blev han snydt
Hvad han ikke vidste dengang, var, at han næsten ti år senere fik nok. Han fik nok af de mange konspirationsteorier, som opstod i kølvandet på det drama, han selv sad og fulgte med i på skærmen. Og han ville starte en dansk hjemmeside, som samlede de vildeste teorier sammen.

- Så har vi forsøgt at forklare, hvorfor de teorier ikke passer. Vi har undersøgt teorierne. Og det er tilsyneladende gået så godt, at den danske afdeling af The Truth Movement (amerikansk forening af konspirationsteoretikere - red.) ikke længere fylder nær så meget, forklarer Steen Svanholm.

Men først skulle han lige selv have følelsen af at være blevet snydt. En kammerat viste ham en video af Bygning 7, som kollapsede, selv om den ikke forinden var blevet ramt af et fly, sådan som de to Twin Towers blev. Videoen viste blandt andet en eksplosion. Og det skulle ifølge vennen være beviset på, at det ikke var branden i Bygning 7, som førte til, at den skvattede sammen. Nogen havde tilsyneladende plantet eksplosiver i bygningen.

- Men videoen viste sig at være manipuleret. Der måtte en anden ven til at fortælle mig, at jeg nok skulle faktatjekke lidt bedre. Det blev begyndelsen på det, der nu er min hobby, siger Steen Svanholm.

Artiklen fortsætter under billedet...

Røg, flammer og vragdele kommer ud af en af de to Twin Towers, umiddelbart efter at et fly har ramt det 11. september 2001. Foto: AP
Røg, flammer og vragdele kommer ud af en af de to Twin Towers, umiddelbart efter at et fly har ramt det 11. september 2001. Foto: AP

Tre populære teorier
Steen Svanholm har i tidens løb undersøgt flere end 100 konspirationsteorier, som han hævder at kunne tilbagevise med fakta. Og flere af dem har handlet om World Trade Center-kollapset. Og han har for Ekstra Bladet samlet de tre mest populære teorier.

Den første og måske også den vildeste er, at amerikanerne skulle stå bag det hele. Amerikanerne skulle ifølge konspirationsteorien have et politisk argument for at gå i krig i Irak og Afghanistan for at skaffe sig adgang til olieressourcerne i Mellemøsten. De skulle altså have planlagt tragedien.

Det er en teori, som især får næring af den kendsgerning, at den amerikanske efterretningstjeneste efter tragedien fortalte, at den havde masser af efterretninger om, at noget var under opsejling. Men den har ikke kunnet fortælle mere præcist, hvad der var under opsejling.

Geni: 11. september var 'inside job'

- Det er usandsynligt, fordi det er et alt for risikabelt projekt at kaste sig ud i. Rigtig mange skal være med i sådan et projekt, for at det kan lade sig gøre. Hver gang en ved noget, øger man sandsynligheden for, at det bliver afsløret. Clinton kunne ikke en gang holde et blowjob hemmeligt, og eftersom der stadig ikke er nogen, der har afsløret, at det hele skulle have været planlagt, så er det stærkt tvivlsomt. Desuden; hvis man kunne holde 9/11 hemmelig, hvorfor kunne man så ikke lyve bedre om masseødelæggelsesvåbnene i Irak, siger Steen Svanholm til Ekstra Bladet.

Bygning 7 var proppet med sprængstoffer
Den anden populære konspirationsteori er, at noget andet end brand skulle have fået Bygning 7 til at styrte sammen. World Trade Center bestod af syv bygninger, hvor de to Twin Towers var de højeste med sine 400 meter. Men Bygning 7 var den tredjehøjeste af de syv. Den var placeret godt 100 meter fra det ene af Twin Towers. Og selv om ingen fly ramte Bygning 7, styrtede den alligevel sammen et stykke tid efter, at Twin Towers kollapsede.

Konspirationsteoretikere mener, at Bygning 7's endeligt minder om almindelig nedrivning med sprængstoffer. Nogle fortæller endda, at de har hørt høje brag. Nogen skulle altså have fået Bygning 7 til at falde sammen for at få det hele til at se endnu værre ud.

Officielle rapporter slår ellers fast, at vragstykker under sammenstyrtningen af det ene af Twin Towers ramte Bygning 7 og satte brande i gang på forskellige etager. På det tidspunkt var bygningen allerede blevet evakueret, så der var ingen mennesker. Samtidig var en del af vandforsyningen blevet ødelagt, og det gjorde blandt andet, at det automatiske brandslukningssystem på etagerne ikke fungerede.

Bærende søjle giver efter
Brandmandskab var i øvrigt ikke specielt opmærksomme på situationen i Bygning 7. De forsøgte at redde menneskeliv, og derfor fik brandene i Bygning 7 lov til at passe sig selv.

- Så sker der det uheldige, at en bærende søjle i midten i den ene side bliver svækket. Ved 600-700 grader mister den en betragtelig del af sin bæreevne, og så bøjer det. Etagerne falder først sammen indvendigt. Dernæst kollapser den ydre skal, forklarer Steen Svanholm.

- Der var selvfølgelig mange brag fra gasflasker, der eksploderede. Men man skulle have hørt en masse rytmiske høje brag, hvis det skulle være sprængstoffer, der er brugt. Der er masser af videooptagelser fra det tidspunkt. Hundredvis. Der er ingen rytmiske brag, der kunne antyde, at man ønskede at få en bygning til at kollapse. Der er ingen evidens for, at noget andet skulle være sket, fortsætter Svanholm.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...


Amerikanere skød selv fly ned
Den tredje populære konspirationsteori er, at det var amerikanerne selv, der fik Flight 93 til at styrte ned i Pennsylvania. Det skulle være sket, fordi man frygtede, at det fjerde kaprede fly var sat til at ramme et politisk mål i enten Capitol Hill eller Det Hvide Hus. I stedet skulle flyet ifølge teoretikerne være blevet skudt ned af amerikanske jagerfly, som på den måde ofrede flere end 100 mennesker for at undgå den politiske tragedie.

Artiklen fortsætter under billedet...

Dagen efter Flight 93-styrtet blev dette billede taget fra luften af området omkring nedstyrtningsstedet. Foto: AP
Dagen efter Flight 93-styrtet blev dette billede taget fra luften af området omkring nedstyrtningsstedet. Foto: AP


Der var på tidspunktet for Flight 93's styrt udstedt tilladelse til, at militærfly måtte skyde civile fly ned mere eller mindre uden varsel. Men ifølge de officielle udmeldinger lykkedes det aldrig jagere at nå frem til Flight 93. Det var i stedet passagerer om bord på flyet, som fra landjorden hørte, hvad der var i færde, og gjorde oprør.

- De ved, de er blevet kapret. Og efter at nogen har ringet hjem har de fået det indtryk, at det er en selvmordsaktion. De ved, der kun er fire kaprere med i flyet. Og de angriber og forsøger at trænge ud i cockpittet, siger Steen Svanholm.

Det får kaprerne til at lave vilde manøvrer med flyet i forsøget på at slå oprøret ned. Det svinger fra side til side. På et tidspunkt, da det går op for kaprerne, at de formentlig ikke vil nå frem til det mål, de havde udset sig, beslutter de ifølge den officielle havarirapport at få flyet til at styrte. Snuden peger næsten lodret nedad, idet flyet rammer jorden med 900 km/t. Det voldsomme crash gjorde også, at der ikke var vragrester, som var større end en kuffert.

Ingen fotos af død bin Laden
Selv om Steen Svanholm selv er lidt af en ekspert i vilde konspirationsteorier, så indrømmer han, at der er teorier, som er svære at afvise. Eksempelvis den, at Osama bin Laden aldrig er blevet dræbt. Ifølge Steen Svanholm har det ikke gjort hans arbejde lettere, at amerikanerne efter drabet i 2011 besluttede sig for ikke at vise hverken Osama bin Ladens lig eller billeder af henrettelsen fra aktionen.

Osama bin Laden blev dræbt i 2011, og hans lig blev senere kastet i havet, og på den måde forventede amerikanerne, at man ville undgå martyrdyrkelse af ham. Foto: Mazhar Ali Khan
Osama bin Laden blev dræbt i 2011, og hans lig blev senere kastet i havet, og på den måde forventede amerikanerne, at man ville undgå martyrdyrkelse af ham. Foto: Mazhar Ali Khan

- Vi ved, der er taget billeder. Men man har ikke ønsket at frigive dem. De bliver hemmeligholdt. Her kan man diskutere, om det havde været bedre at frigive dem. Man kunne have gjort en undtagelse, ligesom man gjorde med Kennedy, siger Steen Svanholm.

Svanholm medgiver imidlertid, at hvis der var blevet offentliggjort billeder af Osama bin Ladens lig, så ville konspirationsteoretikerne sandynligvis som de første hævde, at de var manipulerede på den ene eller anden måde.

- Men det havde været nemmere at dokumentere, at han var død.

Historier lever videre
Godt nok er det 15 år siden, at World Trade Center kollapsede. Og meget er sket siden da. Men historierne - konspirationesteorierne - vil stadig være der.

- De vil aldrig høre op. Ligesom det aldrig vil ske med Kennedy, månelandingerne eller Holocaust. Dramatiske historier overlever altid. Så det kan vi ikke gøre noget ved, siger Steen Svanholm.

Steen Svanholm og Claus Larsen skyder konspirationer fra Ekstra Bladets læsere om 9/11 ned i dag klokken 15.30. Stil spørgsmål allerede nu.

 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.