15-årig fra skolepatrulje: Voksne råber nedladende ting

Rådet for Sikker Trafik: Det er uacceptabelt

Landets 20.000 skolepatruljer står klar hver morgen i al slags vejr for at hjælpe mindre skolelever sikkert i skole. Alligevel oplever skolepatruljerne at blive overfuset af travle forældre. Foto: POLFOTO/Claus Bonnerup
Landets 20.000 skolepatruljer står klar hver morgen i al slags vejr for at hjælpe mindre skolelever sikkert i skole. Alligevel oplever skolepatruljerne at blive overfuset af travle forældre. Foto: POLFOTO/Claus Bonnerup

Skolepatruljers fornemste opgave er at sørge for, at eleverne kommer sikkert i skole. Men det er ikke altid en lige sjov tjans.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi som skolepatruljer skal blive ved med at høre på alle de morgensure menneskers brok, skriver Karoline Lindhardt Pedersen i et opslag på en lokal Facebook-side.

Hun er 15 år og en del af skolepatrulje-korpset på Skødstrup Skole ved Aarhus, skriver tv2oj.dk.

- Vi gør alt for, at I og jeres børn kan komme sikkert over vejen, og alligevel er der nogen, som er fuldstændig ligeglade og føler behov for at råbe af os, bare fordi I er sent på den.

Hun skriver videre, at flere voksne råber nedladende ting. For eksempel at skolepatruljen skal begynde tidligere. 

- Så vil I ikke nok være venlige og tænke over, hvad I siger til os, og om det virkelig er nødvendigt at ødelægge det sjove og lærige ved at være skolepatrulje, lyder opfordringen fra Karoline Lindhardt Pedersen.

For mange kører deres børn
I alt er der knap 20.000 elever, der står skolepatrulje landet over. Skolepatruljerne hører under Rådet for Sikker Trafik. Også her kommer der meldinger om forældre, der har så travlt, at deres frustrationer går ud over skolepatruljerne.

- Det er uacceptabelt, at nogle forældre ikke har den respekt. Skolepatruljerne gør et kæmpe stykke arbejde uden at få en kroner for det. Og de gør det, fordi de gerne vil hjælpe de yngre elever sikker i skole. De står der også i regn og slud og det skal man anerkende, siger Petrea Overgaard Busck, konsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Hun mener, at problemet udspringer af, at alt for mange forældre kører deres børn i skole.

- Man lærer ikke at begå sig i trafikken fra bagsædet af en bil. Vi så helst, at alle børn er selvtransporterende. Men  mange forældre synes, at der er for meget trafik omkring skolen, og så er det en ond spiral, siger Petrea Overgaard Busck.

Cyklister er ligeså slemme
Det er ikke kun i Jylland, at skolepatruljerne ikke altid bliver behandlet respektfuldt af voksne. Michel Thorlacius bor på Nørrebro i København. Lige overfor Blågård Skole. Ved fodgængerovergangen ved Rantzausgade og Skyttegade er der dagligt mange elever, der skal over gaden for at komme i skole. Fodgængerovergangen er endda suppleret med ovenlys, der blinker gult .

- Det er så forfærdeligt at se. Bilisterne kører bare forbi skolepatrulje-pigerne, så de ikke tør gå ud på gaden. De respekterer overhovedet ikke skolepatruljen. De fleste af bilisterne er forældre selv, men de er fuldstændige ligeglade med pigerne, siger Michel Thorlacius.

Efter hans mening er cyklisterne mindst ligeså slemme

- Det værste er, at de fleste er i 30erne og 40erne, så de har formentlig selv børn. Jeg så en ung dame, der kom cyklende, hun ringede med sin ringeklokke for at gøre opmærksom på, at hun skulle forbi. Hun stoppede ikke selv om skolepatrulje-pigen stod ude på cykelstien. Det er et spørgsmål om tid, før der sker en ulykke, siger Michel Thorlacius. Han er blevet så vred over den manglende respekt for skolepatruljen, at han har skrevet til både skolen, politiet og Københavns Kommune.

76 kommentarer
Vis kommentarer