Annonce:
Annonce:

15.000 syge danskere kan miste feriepenge

15.000 lønmodtagere, som har været ramt af sygdom, mister i gennemsnit 3.865 kroner i feriedagpenge, hvis nyt forslag fra regeringen bliver gennemført

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Er du på sygedagpenge, kan det snart være slut med at få betalt ferie, når du igen bliver rask og kommer i arbejde. Det skriver Avisen.dk (LINK)

I regeringens nye lovprogram lægges der nemlig op til at fjerne muligheden for at optjene ret til feriedagpenge, mens man modtager sygedagpenge.

Forslaget skal spare statskassen for i alt 27 millioner kroner årligt. Men de penge kan findes andre steder, kritiserer SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Læs også: Løkkes kontanthjælps-forsvar får hug: 'Vrøvl fra ende til anden

- Det er nogle ubegribeligt små sko, regeringen går i. Det her er noget, der ikke har den store betydning for statskassen, men det betyder meget for den enkelte familie, siger Hønge.

Han peger på, at regeringens forslag vil have en social slagside, og at de sygdomsramte familier bliver dobbelt ramt.

Annonce:

- Først bliver man ramt, fordi der er én i familien, der er syg og uden arbejde. Året efter bliver man så igen ramt økonomisk og mindet om, at man var syg, når man selv skal betale sin ferie, siger Karsten Hønge.

Læs også: Neergaard bliver væk fra kontanthjælps-demo: 'Kylling'

Mister 3.865 kroner
Ifølge et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil 15.000 personer blive direkte økonomisk berørt af forslaget. De vil gennemsnitligt miste cirka 1 uges feriedagpenge - hvilket svarer til 3.865 kroner.

I dag er det en af gevinsterne ved at være medlem af en a-kasse, at man optjener ret til feriedagpenge, mens man er sygemeldt og modtager sygedagpenge.

Læs også: Løkke: Jeg ved godt, en enlig mor på kontanthjælp kan være hårdt spændt for, men..

Men med regeringens forslag er det altså slut med at få feriedagpenge året efter, når man er blevet rask og igen kommet i arbejde.

Annonce:

LO’s næstformand Ejner K. Holst kalder det helt urimeligt, at regeringen vil tage feriedagpengene fra den sosu-assistent eller industriarbejder, der efter en periode med både sygdom og arbejdsløshed igen er tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det falder absolut ikke i god jord hos os i fagbevægelsen, at regeringen vil fratage folk i beskæftigelse ret til at optjene feriedagpenge, hvis de oplever en periode som arbejdsløse og syge. Det giver faktisk slet ikke nogen mening og er helt urimeligt, siger Ejner K. Holst.

Gnaver i flexicurity-træets rod
Han kritiserer regeringen for hele tiden at skabe utryghed for lønmodtagerne og angribe det såkaldte danske flexicurity-system, hvor de fleste lønmodtagere er medlem af en a-kasse og en fagforening.

Læs også: Løkke sætter bundrekord i blokpolitik

- Regeringen må holde op med hele tiden at gnave i flexicurity-træets rod. Et element er at ændre på optjeningsreglerne til feriedagpenge. Et andet er, at de udhuler dækningsgraden for dagpengene og også gør forsikringen dyrere. Det bryder vi os ikke om, fastslår Ejner K. Holst.

Annonce:

Hvis sikkerhedsnettet bliver for hullet og for dyrt, mister folk lysten til at forsikre sig i en a-kasse, og det vil få uoverskuelige konsekvenser for det danske arbejdsmarked, pointerer LO’s næstformand.

Læs også: Taxichauffør: 'Politikerne risikerer at få blod på hænderne, hvis de afskaffer videoovervågningen

Han får fuld opbakning fra Karsten Hønge, som advarer regeringen mod at lege med ilden og gang på gang at gøre det mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse.

Samtidig harcelerer SF-politikeren over, at regeringen betegner forslaget som en 'harmonisering af ferieret' for sygedagpengemodtagere, der er medlem af en a-kasse, og de syge danskere, som ikke er forsikret.

- Hver eneste gang man bruger ordet 'harmonisering', er det et røgslør for, at man vil forringe nogle ting. Det her er mennesker, der trods alt har forsikret sig, og alligevel skal de have frataget deres feriepenge, siger Hønge.

Læs også: Uber-venligt forslag: Regeringen vil droppe videoovervågning i taxier

Annonce:

Minister: Forskel er ikke rimelig
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) mener, at det nye lovforslag retter op på en urimelig forskelsbehandling af forsikrede og ikke-forsikrede sygedagpengemodtagere.

- Som reglerne er i dag, optjener sygedagpengemodtagere kun ret til feriedagpenge, hvis de er medlem af en a-kasse. Det gælder således ikke for sygedagpengemodtagere, der ikke er medlem af en a-kasse. Og det er selv om udgifterne til sygedagpenge alene er finansieret af det offentlige. Det er ikke rimeligt, at der er en forskel, og derfor laver vi reglerne om, fastslår ministeren overfor Avisen.dk i en mail. 

Læs også: Samuelsen: Prisen på en kontanthjælpsmodtagers arbejdskraft er for høj

I en række skriftlige svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fremhæver ministeren dog, at regeringens forslag ikke kommer til at betyde noget for de syge beskæftigede, som modtager løn under sygdom og optjener feriegodtgørelse eller løn under ferie.

Ingen pligt til at holde ferie

Samtidig påpeger beskæftigelsesministeren, at mange lønmodtagere ikke har pligt til at holde ferie.

Derfor kan de 15.000 danskere, der ikke længere kan få feriedagpenge, "vælge at arbejde hele eller hovedparten af det første år i ansættelsesforholdet, hvor der ikke er optjent feriegodtgørelse", skriver ministeren

Læs også: Ekspert til Løkke: Uligheden vil stige med dit boligskattestop

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: