155 år gammel virksomhed er blevet for stor: - En vigtig del af historien lukker ned

Virksomheden Damas er blevet for stor til den lille landsby Vester Aaby. Derfor rykker hele virksomheden nu væk - en del flytter til Nordjylland og en anden til Polen

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

For 155 år siden byggede Jens Nielsen en maskine til at rense korn med.

Det blev startskuddet til en virksomhed, som blandt andet har vundet præmier på Verdensudstillingen i Paris i 1900, mens som nu må flytte fra det sted, hvor det hele startede. Det skriver Fyens.dk.

Damas, som virksomheden hedder i dag, blev opkøbt af SKIOLD A/S i 2015. Planen er, at de skal opnå en vækst på 300 procent i løbet af fem år, og for at kunne opfylde dette må de flytte virksomheden til Sæby i Nordjylland, hvor SKIOLD A/S er baseret.

En lille del af virksomheden vil blive flyttet til Polen, mens salgsafdelingen endnu ikke har fået afklaret, hvor de skal flyttes hen. De bliver dog formentlig på Fyn, hvor de i stedet vil have base i Odense.

Arbejdspladser
Helt konkret er det 66 arbejdspladser, som skal flyttes fra Vester Aaby. 38 af disse flytter til Sæby og Polen, mens de resterende 28 er ansat i salgsafdelingen.

Ifølge Helle Lennø Weesgaard, som er marketing manager i SKIOLD A/S, vil ingen af de nuværende ansatte dog ende som arbejdsløse.

- Der har været personlige samtaler med hver enkelt medarbejder, som alle skal have nye job, de fleste dog først i slutningen af 2019.

- Vi regner med, at vi har fundet en jobløsning til hver enkelt medarbejder, inden vi lukker produktionen i Vester Aaby helt ned, siger hun til Fyens.dk.

Vester Aaby ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune, og borgmester Hans Stavnsager er ked af, at virksomheder rykker væk fra området.

- Der kan være mange gode grunde til det, men i en kommune som vores, hvor der er mange landsbyer, der er det noget, som vi desværre oplever af og til, og det gør ondt.

- Heldigvis er der også virksomheder, der virkelig udvikler sig og ekspanderer i landsbyerne, så billedet er ikke så sort. Men når det lige rammer som her, så er det selvfølgelig en sort dag for Vester Aaby og for kommunen som helhed, siger han til Ekstra Bladet.

Borgmesteren fortæller, at erhvervslivet på Fyn generelt klarer sig godt, så de afskedigede medarbejdere skal nok finde et nyt job i lokalsamfundet, hvis de vil have det.

Byens identitet
Damas har ligget i Vester Aaby i stort set hele den tid, virksomheden har eksisteret. Derfor påvirker det byen på en helt særlig måde, at de rykker væk.

- Det er jo rigtig, rigtig ærgerligt. Som flere af de lokale beboere har bemærket, så er det jo en del af byens identitet.

- Det bliver et sted, hvor man bor og køber ind, men man kører af sted hver morgen for at komme på arbejde. Og det synes jeg jo er lidt ærgerligt, at det er den vej, det går, siger borgmester Hans Stavnsager.

Nu må Vester Aabys beboere undvære deres mangeårige nabo Damas, men de mange ansatte skal nok finde noget andet, siger borgmesteren.

- Jeg er meget optimistisk på vegne af de ansatte, men jeg er ærgerlig på byens vegne, fordi det er en vigtig del af historien, som lukker ned.

52 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere