16-årig død i Afghanistan: Lise kæmper for hans storebror

Aboli og Vahid blev for tre måneder siden udvist til Afghanistan. Nu fortæller Vahid, at hans lillebror er død, og deres danske kontaktperson gør alt for, at Vahid kan komme tilbage til Danmark

Aboli og Vahid fik fem år i Danmark, før de blev udvist til Afghanistan (Privatfoto).
Aboli og Vahid fik fem år i Danmark, før de blev udvist til Afghanistan (Privatfoto).

Brødrene Aboli og Vahid på 16 og 23 år blev i juni udvist fra Danmark med en enkeltbillet til Afghanistan. Nu er lillebroren Aboli fundet død i Kabul. Det er i hvert fald, hvad storebroren Vahid oplyser til deres danske kontaktperson Lise Lomholt.

Hun har siden juni haft en sporadisk kontakt til Vahid, men kontakten forsvandt hurtigt til Aboli. Inden sin død var han forsvundet i tre måneder, og derfor kommer dødsfaldet ikke som en overraskelse for Lise Lomholt. Hun kender ikke til dødsårsagen, og hun mener ikke, at det er det vigtigste i øjeblikket.

- Det afgørende er at redde Vahid og få ham tilbage til Danmark, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Brødrene er opdraget som shia-muslimer, og det kan give konflikter i et land som Afghanistan, hvor langt størstedelen af indbyggerne er sunni-muslimer. Vahid frygter derfor, at han bliver dræbt, hvis han bliver i landet.

- Han er bange for at blive slået ihjel. Så frygteligt tror jeg dog ikke, det går. Men jeg frygter, at han får bank eller bliver ført et sted hen, siger hun til Ekstra Bladet.

'De blev frihedsberøvet'

Deres far var forfulgt i Afghanistan, og efter hans død frygtede brødrene for deres eget liv. Derfor flygtede de to drenge for fem år siden alene til Danmark for at få en bedre tilværelse. Desværre blev det i juni bestemt, at de ikke kunne få asyl. Udlændingestyrelsen vurderede nemlig, at de ikke var forfulgt i Afghanistan. En beslutning, som Lise Lomholt har klaget over til Udlændingenævnet.

- Det var en forkert afgørelse, som blev truffet på en forkert baggrund. Man vurderede, at der ikke ville være problemer ved, at de blev udsendt til Afghanistan. Men nu er de adskilt, fortæller Lise Lomholt til Ekstra Bladet.

Aboli var i sommer i Go' morgen Danmark for at appellere til politikerne om, at han ikke skulle udvises. De lyttede desværre ikke til brødrenes opråb, og de indgik derfor en aftale med politiet om, at de frivilligt ville rejse til Afghanistan. Den aftale glemte politiet alt om.

- Vahid skrev en morgen klokken 06.00 til mig, at politiet stod midt i hans værelse. De skulle rejse med det samme og fik hver to sorte sække, hvor de kunne putte deres ting i. Først fik vi at vide, at vi ikke måtte se dem, inden de rejste. Senere fik vi så lov til at sige farvel, mens politiet holdt øje med os, siger Lise Lomholt til Ekstra Bladet.

Hun mener, der var tale om ulovlig frihedsberøvelse og har sidenhen fået medhold i en klage.

Flygter til Iran

Vahid blev efter sin flugt til Danmark diagnosticeret med post-traumatisk stress, og nu frygter han, at de afghanske myndigheder er ude efter ham. Derfor prøver han nu at flygte til Iran, hvor han håber på en tilværelse, hvor han ikke skal frygte for sit liv.

Lise Lomholt var i dag i Go' morgen Danmark for igen at råbe politikerne op. Hun mener, at de bliver nødt til at finde en løsning for, hvordan Vahid igen kan komme i sikkerhed i Danmark. Hun er i tvivl om, om det nogensinde sker, men hun håber det inderligt.