16-årige Lucie hyldet verden over: Nu taler pigespejder om møde med nynazist

Den unge spejder, hvis ansigt på få dage blev verdenskendt, fortæller nu, hvad hun diskuterede med den tjekkiske nynazist om

Lucie Myslíková konfronterer nynazist på gaden (Video: Honza Poporil)

- Jeg var ikke bange, siger den 16-årige tjekkiske pigespejder Lucie Myslíková til britiske BBC i et telefoninterview.

De seneste par dage er et billede og en video af den unge pige gået verden rundt via Facebook-siden World Organisation of The Scout Movement - WOSM.

Billedet viser, hvordan Lucie Myslíková står urokkeligt og diskuterer med en nynazistisk demonstrerende, da hun selv deltog i en moddemonstration 1. maj i den tjekkiske by Brno.

- Jeg tog til moddemonstrationen som en person, der var opsat på at ændre ting. For mig giver det mening at forsøge at ændre verden omkring mig, siger hun til det britiske medie, da de fanger hende på telefonen. Hun fortæller, at hun mener, unge mennesker generelt skal involvere sig i den slags og vide noget om, hvad der foregår i verden.

- Man spørger mig om det at forsvare sig overfor skinheads skal overlades til ældre mennesker – men altså vi yngre mennesker skal leve her meget længere end den ældre generation, siger Lucie Myslíková.

De kalder mig ekstremist
Diskussionen med nynazisten, som blev foreviget og delt verden over, hvilket nu har gjort hende til et verdenskendt ansigt, handlede om flygtninge og migranter. Ifølge Lucie Myslíková havde hun sagt til den unavngivne demonstrerende, at lande havde en pligt til at hjælpe de, som flygter fra krig og konflikter, og at i sådanne tilfælde findes der ingen grænser.

- Det, jeg især har hæftet mig ved, er, at nogle mennesker nu kalder mig en ’ekstremist’, at det at være anti-fascistisk på en eller anden måde er ’ekstremistisk’. For mig er det topmålet af absurditet, siger den tjekkiske teenagepige.

Ka' ikke få armene ned: Nationalsocialister kalder march en dunder-succés

Vladimir Cicmanec, som selv deltog i moddemonstrationen og som knipsede det nu virale billede af pigespejderen, fortæller, at der var dobbelt så mange moddemonstrerende, som der var nynazister på gaden i Brno 1. maj.

Og Lucie Myslíková var da bestemt heller ikke bange for at skulle komme noget til ved at diskutere med manden fra den demonstrerende gruppe.

- Selv hvis der var sket mig noget, så læger fysiske sår altid i sidste ende. Men hvis jeg havde tiet stille eller bestemt mig for ikke at involvere mig, ville det have efterladt et sår indeni mig, som aldrig ville være helet, reflekterer den unge pige.