16 dræbt før åbning af USA's ambassade

Mange dræbte og sårede palæstinensere forud for åbningen af den amerikanske ambassade i Jerusalem mandag. Palæstinenserne ser Jerusalem som deres hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat

Med sine kirker, moskeer og templer er Jerusalem en by, hvor man er vant til spændinger og konflikt. Jerusalem er følsom jord, og Jerusalem er mest hellig for mange.

Indretningen af en hel fjerde form for bygning har imidlertid givet uroen et ekstra nøk opad, efter USA's præsident, Donald Trump, besluttede at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig flytte landets amerikanske ambassade til byen fra dens mangeårige placering i Tel Aviv.

Beslutningen bryder nemlig med årtiers diplomati i regionen og har udløst udbredte demonstrationer blandt palæstinensere, der ser Jerusalem som hovedstad for en fremtidig palæstinensisk stat.

Mange dræbte
Uro og voldelige sammenstød ventes derfor at eskalere i det kommende døgn, som er 70-årdagen for Israels oprettelse.

Hospitalskilder i Gaza og et ministerium siger, at mindst 16 palæstinensere er blevet dræbt og mindst 500 demonstranter såret af det israelske militær under sammenstød ved grænsen mellem Israel og Gaza før ambassadeåbning.

Alt dette sker forud for indvielsen af den amerikanske ambassade i Jerusalem, som finder sted klokken 16.

I moskéerne i Gaza opfordres palæstinensere via kraftige højttalere til at deltage i den såkaldte 'Store March Tilbage'.

Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, kan vende tilbage. Det kaldes 'haq al-awda', som betyder 'retten til at vende tilbage'.

Dødelige demonstrationer
Over 50 palæstinensere er blevet dræbt af israelske soldater siden demonstrationer begyndte den 30. marts. Det israelske militær er blevet beskyldt for overdreven magtanvendelse mod demonstranterne.

Optøjer i Gaza efter anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad i december. (Video: AP)

Israel siger, at det kun åbner ild, når det er nødvendigt for stoppe infiltrationer, angreb og skade på grænsehegnene. Israelerne beskylder Hamas, som styrer Gazastriben, for at planlægge blodige angreb på Israel i ly af protesterne.

Både EU og FN har anmodet om en uafhængig undersøgelse af begivenhederne i området.

Tirsdag mindes palæstinenserne 'nakba', som er fordrivelsen af hundredtusindvis af palæstinensere i forbindelse med etableringen af staten Israel. Her vil titusindvis af palæstinensere demonstrere langs grænsen til Israel.

I en tale fredag sagde Hamas-leder Ismail Haniya, at palæstinenserne ville 'forvandle den palæstinensiske katastrofe' til en israelsk katastrofe.

192 kommentarer
Vis kommentarer