160 flygtninge kræver bortvist lejrchef genansat: Sådan skriver de

Godt halvdelen af flygtningene i asyllejren i Næstved har nu skrevet under på et dokument, der kræver den fyrede lejrchef Kent Nielsen genansat

Det er denne video, der er i første omgang skabt al balladen. Video: Information

En stor del af flygtningene i asyllejren i Næstved kræver den fritstillede lejrchef Kent Nielsen genansat.

Det fortæller Radio24Syv torsdag morgen.

160 af lejrens godt 300 flygtninge har skrevet under på et dokument, der er gået rundt i lejren, og som efter planen skal sendes til den driftsansvarlige kommune, Langeland Kommune. Og i dokumentet, som Ekstra Bladet har fået forevist, er det svært at se, at Kent Nielsen skulle være den mand, der både har en voldsdom fra 2013 på samvittigheden, og som i sidste uge blev bortvist, efter at en video, hvor lejrchefen og to af hans ansatte lagde en mandlig asylansøger i benlås og trykkede hans ansigt ned i jorden.

- Vi er glade for Kent, og han har altid behandlet os med respekt og hjulpet os, når vi har bedt om det, lyder det i dokumentet, som de mange har skrevet under på.

Samfund Lejrchef sendt hjem: Se dramatisk video fra asyl-lejr

- Vi er bange for, at med fyringen af Kent, at der så vil blive mindre tryghed for os, og vi ikke har den frihed, vi så længe har søgt efter og flygtet for, lyder det videre.

Flygtning opførte sig truende
Da dagbladet Information i sidste uge fortalte om uro i lejren og bragte den omtalte video, var det uklart, hvad der var gået forud for, at tre ansatte fra lejren med lejrchefen i spidsen pludselig lagde en 36-årig asylansøger ned på jorden.

Der har været mange episoder med ballade i asyllejren i Næstved. Politiet har adskillige gange været på besøg i lejren. (Foto: Per Rasmussen)
Der har været mange episoder med ballade i asyllejren i Næstved. Politiet har adskillige gange været på besøg i lejren. (Foto: Per Rasmussen)

Amnesty International har imidlertid i Radio24Syv kritiseret lejrchefens handling og har givet udtryk for, at ingen handling legitimerer den unødvendige magtanvendelse, som lejrchefen og de to ansatte udøver på videoen.

Siden er det imidlertid blevet fortalt af flere, at flygtningen havde opført sig truende og blandt andet kort forinden havde truet lejrchefen på livet. Blandt andet med knust glas.

Den pågældende flygtning er forleden blevet varetægtsfængslet på grund af trusler mod andre af beboerne i lejren, men også trusler på livet mod netop lejrchefen.

I en video, som Information offentliggjorde, ses det, hvordan lederen og to ansatte vælter asylansøgeren om på jorden og lægger ham i benlås. Krimi Blev lagt i benlås: Nu er asylansøgeren sigtet for vold og dødstrusler

Bortvisning er uretfærdig
Om videoen lyder det i dokumentet:

- For os at se har han med sin handling kun tydeliggjort, at der er regler, der skal overholdes i lejren. (Den pågældende beboer - red.) har ved flere lejligheder været intimiderende med sin voldelige og udadrettede adfærd, og hvis han kan få lov, vil han sammen med en gruppe ligesindede styre og kontrollere hvem, der kan gøre hvad, og hvem der ikke kan. Vi synes, det er uretfærdigt, at Kent behandles på denne måde.

I en video, som Information offentliggjorde, ses det, hvordan lederen og to ansatte vælter asylansøgeren om på jorden og lægger ham i benlås. Samfund Asylansøgere samler underskrifter: Vil have lejrchef tilbage

Ifølge de 160 flygtninge er forholdene i lejren blevet værre, efter at Kent Nielsen er blevet bortvist.

- Det er tydeligt, at der er flere af dem, der ikke vil være med til at gøre rent og gå til praktik, der nu glæder sig over, at Kent er fyret og så mener, at nu bliver det nemmere at komme uden om. De har givet udtryk for, at de ikke gider gøre rent, men at danskerne skal komme og gøre det.

Ondsindet hetz
Kent Nielsen har været i flyverskjul siden bortvisningen, men Ekstra Bladet talte i lørdags med byrådsmedlem i Næstved Kommune og seniorsergent Thomas Palmskov (DF), der har en fælles fortid som udsendt for Danmark sammen med Kent Nielsen. Thomas Palmskov giver udtryk for, at han mange gange har været på besøg i lejren og har et kollegialt venskab med Kent Nielsen.

Samfund Politisk støtte til voldsmistænkt asylcenter-chef: Fint med håndfast konsekvens

Ifølge Thomas Palmskov har Kent Nielsen været udsat for en ondsindet hetz af blandt andre gruppen af flygtningevenlige danskere, som er kommet på centret, og som har forsøgt at få lov til at hjælpe flygtningene så meget som muligt.

Ekstra Bladet har talt med flere asylsøgere fra lejren, som ikke kan lide lejrchefen og er glade for, at han er væk. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Ekstra Bladet har talt med flere asylsøgere fra lejren, som ikke kan lide lejrchefen og er glade for, at han er væk. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Thomas Palmskov hævder, at lejrchefen over for ham har givet udtryk for, at besøgene fra flygtningevennerne gav uro i lejren, og Kent Nielsen så helst, at de holdt sig væk.

- Han havde på fornemmelsen, at noget var på vej. Han var træt af påvirkninger fra politiske og religiøse bevægelser. Han ønskede ikke, at der skulle være så meget uro, forklarer Thomas Palmskov.

For militærliderlig
Ekstra Bladet har talt med den dansk-marokkanske skolelærer Hiba Belhaiba, som er bosat ved Næstved. Han har siden asyllejrens etablering sidste år været i tæt kontakt med gruppen af venligboere og med beboerne på centret og har det indtryk fra flere af flygtningene, at Kent Nielsen er alt for autoritær og militærliderlig.

Belhaiba har været klar over længe, at forholdet mellem ledelsen på asylcentret og mange af stedets beboere har været køligt. Og han medgiver også, at han selv har været med til at instruere flygtningene i, at de skulle optage eventuelle urimeligheder på mobiltelefoner.

- Det er den måde, man gør det på i Danmark. Og så går man til medierne. Så sker der noget, forklarer Hiba Belhaiba til Ekstra Bladet.

En 22-årig asylsøger fortæller til Ekstra Bladet, hvordan lejrlederen har truet nogle beboere med at sende dem tilbage til Sandholmlejren, så de skal starte deres asylsag forfra (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund Asylsøgere til Ekstra Bladet: Fyret lejrchef styrede med militær disciplin

- Jeg har fortalt dem, at vi skal have stærke beviser. Men de unge har alle mobiler, og så har det jo også vist sig, at centrets leder har dummet sig, forklarer Hiba Belhaiba til Ekstra Bladet.

Lejrchef bryder tavshed
Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra Langeland Kommunes asylchef Ulrik Pihl til de mange underskrifter, som nu er samlet sammen blandt flygtningene til fordel for en genansættelse af Kent Nielsen. Men Ulrik Pihl er til møde hele torsdag oplyser forvaltningen til Ekstra Bladet.

Kent Nielsen har valgt at bryde sin tavshed, og fredag morgen vil han i Radio24Syv fortælle om sit syn på sagen og på de dødstrusler, som han angiveligt skulle have modtaget, mens han fungerede som asyllejr-chef.

105 kommentarer
Vis kommentarer