17-årig får aktiv dødshjælp efter flere overgreb og voldtægt

Efter flere år med depression, posttraumatisk stress og anoreksi har 17-årige Noa Pothoven valgt livet fra

17-årige Noa Pothoven havde længe følt, at hun ikke rigtigt var i live. Nu har hun fået aktiv dødshjælp hjemme i sin stue. Foto: Colourbox
17-årige Noa Pothoven havde længe følt, at hun ikke rigtigt var i live. Nu har hun fået aktiv dødshjælp hjemme i sin stue. Foto: Colourbox

Opdateret 21:40: Efter Ekstra Bladet har bragt historien, er det kommet frem, at Noa Pothoven ikke fik aktiv dødshjælp. Det er stadig uvist, hvordan hun er død. Det skriver The Guardian og The Washington Post.

'Lad mig gå lige til sagen: Inden for maks. 10 dage dør jeg. Efter flere års kampe er jeg drænet.'

De hjerteskærende ord stod for nylig ved et opslag på Instagram, lagt ud af 17-årige hollandske Noa Pothoven.

Her fortalte hun, at hun i længere tid havde overvejet, om hun skulle dele det med sine omkring 10.000 følgere på Instagram. Til sidst besluttede hun sig for at gøre det.

Det skriver blandt andre Independent, Washington Post og den hollandske avis AD.

'Dette kommer måske som en overraskelse for nogle på grund af mine opslag om indlæggelser, men min plan har været der i lang tid og er ikke impulsiv,' skrev hun videre.

Forrige søndag døde den unge kvinde fra Arnhem i Holland ved hjælp af aktiv dødshjælp i en hospitalsseng hjemme i sin stue.

Ptsd, depression og anoreksi
Fra hun var 11 år gammel, blev Noa Pothoven flere gange overfaldet og udsat for seksuelle overgreb. Som 14-årig blev hun angiveligt voldtaget.

På grund af overgrebene og voldtægten led hun af posttraumatisk stresssyndrom, depression og anoreksi.

I sin selvbiografi 'Winning and Learning' fortæller hun om sin kamp for at leve med de mange overgreb.

'Jeg har ikke spist eller drukket et stykke tid nu, og efter mange diskussioner og evalueringer er det blevet besluttet at give slip på mig, for mine lidelser er ubærlige,' skrev Noa Pothoven i sit opslag, og tilføjede, at hun aldrig havde følt sig, som om hun var i live. Snarere som om, at hun bare overlevede.

'Jeg trækker vejret, men jeg lever ikke længere,' skrev hun i sit sidste opslag dagen før sin død.

Hvordan er det muligt?
Hendes forældre har fortalt den hollandske avis De Gelderlander, at de ikke kendte til datterens lidelser før de fandt et plastikchartek på hendes værelse fyldt med farvel-breve til hendes forældre, venner og bekendte.

- Jeg var i chok. Vi forstod det ikke. Noa er sød, smuk, klog, social og altid munter. Hvordan er det muligt, at hun vil dø? sagde moderen, Lisette, til avisen sidste år.  

- Vi har aldrig rigtig fået et svar. Vi hørte bare, at hendes liv ikke længere gav mening.

De seneste par år har Noa Pothoven flere gange været indlagt på forskellige hospitaler og institutioner, og hendes forældre gik ned i tid på deres jobs for at kunne tage sig mere af hende.

Ubærlige lidelser
I Holland kan børn helt ned til 12 år få tildelt retten til aktiv dødshjælp, men kun, hvis en læge vurderer, at patientens lidelser er så ubærlige, at der ikke er nogen udsigt til bedring.

Noa Pothovens forældre var imod, at deres datter skulle vælge livet fra. Men efter hun fyldte 17 år, behøvede hun ikke længere forældrenes samtykke til at ansøge om aktiv dødshjælp.

6586 personer fik i 2017 aktiv dødshjælp i Holland.

117 kommentarer
Vis kommentarer