17-årig pige blev selv nomineret til ydmygende pris: - Jeg er i chok

En 17-årig elev fortæller nu om det ydmygende awardshow, som tirsdag fandt sted på et gymnasium i Esbjerg

Flere elever fik sig en ubehagelig oplevelse tirsdag i sidste uge under et awardshow. Foto: Arkivfoto
Flere elever fik sig en ubehagelig oplevelse tirsdag i sidste uge under et awardshow. Foto: Arkivfoto

Ved du noget, eller er du elev på skolen? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Det årlige awardshow for eleverne på Rybners Gymnasium i Esbjerg gik tirsdag helt galt.

Under showet blev en sexhistorie om en ung pige fra 1.g fortalt åbent foran de 1400 elever og lærere, der var samlet for at overvære showet, hvor 3.g'erne udkårer vindere af nomineringer i forskellige kategorier som 'årets bommert', 'årets kold før 12' og 'årets par' blandt skolens 1.g'ere.

Ekstra Bladet har været i kontakt med en 17-årig pige, der er elev på skolen. Hun blev selv nomineret til en af priserne, men hun valgte dog at sige nej til at deltage.

Det var der ifølge hende en helt særlig grund til.

- Det fungerer sådan, at man inden showet modtager en besked over intranettet, hvor man bliver informeret om nomineringen og bliver spurgt, om man vil deltage. Siger man ja, siger man også ja til at komme op på scenen, siger den 17-årige elev, der ønsker at være anonym og fortsætter.

- Man får dog ikke at vide, hvilken kategori man er nomineret i, hvad der vil blive sagt, eller om det er noget godt eller dårligt. På skolen er der jo en tradition for, at man ydmyger 1.g'erne til de her shows, og at det handler om at gøre dem til grin, så jeg valgte at sige nej, fortæller hun.

Overværede showet
Selvom hun takkede pænt nej tak til nomineringen, valgte den 17-årige elev alligevel at overvære awardshowet. Her blev hun dog chokeret over at se, hvordan eleverne blev behandlet.

- En pige blev råbt op på scenen, fordi hun havde vundet i kategorien 'årets bommert', og der blev fortalt en meget privat historie om hende og sex. Da hun stod oppe på scenen, begyndte hun at ryste og få tårer i øjnene, og da hun kom ned fra scenen brød hun sammen. Hun forlod salen sammen med et par venner, der trøstede hende, fortæller eleven.

Ifølge den 17-årige pige stoppede ydmygelserne dog slet ikke der. En dreng og et tidligere kærestepar stod også for skud.

- Der blev også fortalt private historier om dem. Det tog især rigtig hårdt på pigen, der var en del af kæresteparret. Hun havde det virkelig dårligt bagefter og følte sig krænket. Hun var så påvirket, at hun slet ikke følte, at hun kunne være på skolen mere, så hun tog hjem, fortæller den 17-årige pige.

Til JydskeVestkysten har en anden elev fra Rybners Gymnasium tidligere fortalt, at ledelsen på skolen blot så til og undgik at gribe ind under showet. Den udlægning genkender den 17-årige pige.

- De gjorde ingenting. Det synes jeg er mega skidt. De burde have lukket showet eller have sikret sig, hvad nomineringerne gik ud på, inden showet, siger hun og fortsætter.

- De gjorde først noget bagefter, og efter min mening burde de have grebet ind meget før. Efter showet sagde elevrådsformanden, som står for showet, undskyld. Og senere fik vi så en mail, hvor ledelsen skrev, at de beklagede.

Chokerede
Ifølge den 17-årige elev er hun og de andre elever chokerede over episoden.

- Jeg synes, at det var meget overvældende og chokerende, at der kom så mange personlige ting frem. Det er jo personer, man ikke kender, men som man har set på gangen, og nu ved hele skolen noget meget personligt om dem. Nu skal de elever gå rundt i flere år på skolen og vide, at vi ved de ting. Det er ikke i orden, at man har tradition for at ydmyge på den måde, synes jeg.

Efter showet talte den 17-årige elev med sine kammerater om, hvad der var sket.

- Stemningen var meget trykket bagefter. Jeg er i chok over det. Det er alle. Det kommer lige pludselig meget tæt på.

Ledelse beklager
Overfor JydskeVestkysten beklager gymnasiets rektor, Lars Henry Andersen, episoden.

- Vi tror jo på, at når vi laver aftaler med eleverne, så bliver de overholdt. Det kunne man så ikke med 1.g-showet, og det beklager vi. Jeg er nok mere ked af det end resten, og synes det er rigtig træls for dem, det gik ud over, og skolen, siger han.

I en mail til eleverne, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, tager vicerektor, Jens Justsen, ligeledes skarp afstand fra episoden.

'Jeg skal på ledelsens vegne tage afstand fra de historier, der fulgte med kåringen til 'årets bommert'. Det var uacceptabelt og burde ikke have fundet sted. Det har jeg også meddelt udvalget for 1.g-showet', skriver han blandt andet.

I mailen skriver han også, at de fra ledelsens side vil ændre på proceduren, når de afholder lignende arrangementer.

'Jeg havde lejlighed til at se Powerpointet igennem i går aftes (mandag aften, red.), men desværre ikke teksterne, der fulgte med. Det vil vi fremadrettet finde en måde, hvorpå det bliver tjekket, så vi ikke ender som i dag', skriver han og fortsætter.

'De pågældende, der var nominerede på scenen i dag (tirsdag, red.) var informerede om, at de kunne komme på scenen. Det er korrekt, men de skal naturligvis IKKE forvente at komme op til historier i ovenstående kategori. Det være indlysende for alle. Det var det ikke.'

Som konsekvens af showet har skolen nu besluttet, at der fremover ikke holdes noget 1.g-show, ligesom man har taget en alvorlig snak med elevrådet og med de elever, som showet gik ud over. Der vil dog stadig blive afholdt et lignende show for 3.g'erne.

Ved du noget, eller er du elev på skolen? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

239 kommentarer
Vis kommentarer