En 30 tons tung finhval rullede i februar op på stranden ved Blokhus i Nordjylland.
Nu, otte måneder senere, er finhvalen skrumpet til en kampvægt på halvandet ton og placeret i to containere.
- Det, vi har stået med og arbejdet med i flere måneder, kan vi nu se resultatet af. Og det er imponerende, siger marketingschef for Nordsøen Ocenarium Sylvia Berglund til Ekstra Bladet.
Når en hval strander i Danmark, bliver den automatisk statens ejendom. Men på Statens Naturhistoriske Museum havde de ikke behov for flere.
I Nordjylland ville de midlertidig gerne beholde den store finhval. Og den skal nu pendle mellem Blokhus og Hirtshals.
- Jeg syntes, at det er super fedt, den er så stor og imponerende flot. Man kan stå med strakte arme inde i hvalen, det siger lidt om, hvor stor den er, siger biolog ved Nordsøen Ocenarium Kristina Ydesen til Ekstra Bladet.
Artiklen fortsætter under billedet:
Rådne op
Vejen fra stranden i Blokhus til de to containere i Hirtshals har været lang for den 17 meter lange hval.
- Efter den blev parteret på stranden, blev den lagt i nogle containere oppe i Hirtshals, og de blev fyldt med vand. De speciel lavede containere kunne varmes op til 40 grader. Det fik forrådnelsesprocessen til at gå hurtigere, men der var en del luftgener ved dette, siger biolog Kristina Ydesen
Alternativet havde været, at den skulle ligge i et havnebassin i flere år. Der var lugtgener fra containerne, og det generede også naboerne.
- Den lå fra start marts til midt juli og rådnede, herefter spulede vi den ren. Derefter kom den tilbage i containeren og vi overhældte den med kaustisk soda, fortæller biologen.
Artiklen fortsætter under billedet:
Den kaustiske soda fjernede de sidste kødrester fra knoglerne. Til sidst blev skelet bleget med brintoverilte.
- Skelettet blev samlet i København og delt på midten i to mobile-containere. Nu kan vi køre den rundt.
En finhval bliver typisk op til 25 meter lang, og er det næststørste dyr i verden.
- Vi har brugt virkelig lang tid på at få den klar. Vi starter med at udstille den, og så får de den ned til Blokhus. Den er let at transportere i de to containere, siger biolog ved Nordsøen Ocenarium Kristina Ydesen til Ekstra Bladet.
Stort projekt
Den store krabat skal nu tilbringe resten af dens jordlige tid i et mobilt museum, hvor man kan gå direkte ind i containeren og nyde det store syn.
- Selve kraniet vejer 400 kilo, underkæben 150 kilo, og det er fire meter langt. Det er virkelig fascinerende, siger Kristina Ydesen.
Det har taget godt otte måneder for medarbejderne i Nordsøen Ocenarium at få finhvalen klar.
- Lad mig bare sige det på den måde, at vi har brugt rigtig lang tid på det, mange folk, mange timer og mange måneder på det her, fortæller Kristina Ydesen.
Biologen vil ikke oplyse, hvor meget projektet har kostet, men hun oplyser, at det ikke har været det dyreste.
Til påske bliver finhvalen fragtet til Blokhus, hvor den også skal udstilles på torvet i den lille by. Det vil kun være 100 meter fra dens dødsleje på stranden.