17 patienter døde på venteliste på Rigshospitalet

Lange ventetider har kostet liv for patienter, der skulle behandles for kredsløbssygdomme på Rigshospitalet

17 patienter er døde i perioden fra november sidste år til august i år, mens de stod på venteliste på Karkirurgiske Klinik på Rigshospitalet. Det skriver Politiken.

Patienterne havde alvorlige kredsløbssygdomme og var henvist til Rigshospitalet. Men afdelingen har fået længere ventetider i takt med, at antallet af patienter er steget, bevillingerne fastholdt og it-systemet Sundhedsplatformen er indført.

- Det er en meget, meget beklagelig situation, at vi finder dødsfald på en venteliste, siger Rigshospitalets vicedirektør, Per Jørgensen, til Politiken.

Ifølge avisen er antallet af patienter, der er henvist til afdelingen, steget med 17 procent på tre år.

Personalet har via ekstra arbejde kunnet holde ventelisterne nede, men i takt med indførslen af Sundhedsplatformen er ventetiden steget til 16 uger på afdelingen.

I både januar og i august har Rigshospitalet bedt Region Hovedstaden om penge til det stigende antal patienter. Begge gange uden held.

Da klinikledelsen kunne konstatere, at 17 patienter var døde, mens de ventede, besluttede Rigshospitalet at sende en ny anmodning til regionsledelsen.

- Vi kunne ikke have reddet alle 17 liv. Men vi kunne eventuelt have undgået amputationer, og det kunne være, at vi med den rette medicin havde undgået, at nogle af dem døde.

- Men uanset hvad må det være sådan, at når de er henvist til os af en læge, skal de ses af en læge, siger klinikchef Henrik Sillesen til Politiken.

Ansøgningen om mere hjælp ligger nu hos regionsformand Sophie Hæstorp (S).

- Den må vi tage stilling til. Det skal jo løses, siger hun til Politiken.