Annonce:
Annonce:

18-årige Laura giver de garvede lakse-fiskere baghjul

Den 18-årige kvinde har på kun otte dage halet to store sølvskinnende laks op af Varde Å - og det skaber respekt hos de mandlige lystfiskere

Se indslag med 18-årige Laura Lykke Mathiasen her (Reportage: Claus Jessen)
Annonce:
Følg Samfund

Håbet er lysegrønt. Og den lange fluestang lyserød.

Når 18-årige Laura Lykke Mathiasen fra Ansager i Vestjylland sætter kursen mod den populære Varde Å for at fange laks, så stiger interessen en hel del hos de både hærdede og garvede lystfiskere i lakse-åen.

privatfoto
privatfoto
 

For Laura har nemlig på kun otte dage fanget to pænt store laks efter premiere-starten midt i april. Selv om Varde Å er kendt for sin gavmildhed, så hører det dog til sjældenhederne, at det lykkes den samme lystfisker at hale hele to sølv-skinnende laks op af åen på så kort tid.

Synes det er fedt
En hel del af de mandlige fiskere kigger da også lidt misundeligt efter den unge kvinde, når hun skridter fronten ved åen af. Mange af dem må nemlig vente i adskillige år, før de fanger den eftertragtede forårslaks.

Annonce:

- Det er jo lidt sjovt. Mændene synes at det er fedt, at jeg gør så meget i det. Og de synes, at det er rigtig dejligt, at jeg også fanger fisk, griner Laura.

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

Den første laks fangede hun på selve premiere-dagen. Den var på 83 cm og fem kilo. Den kom med hjem i fryseren.

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

Hver lystfisker i Varde Å må kun hjemtage en laks pr. sæson. Og Laura kunne på det tidspunkt ikke vide, at hun kun otte dage senere snuppede endnu en laks på 93 centimeter, som så måtte genudsættes.

Privatfoto
Privatfoto
 

Det var rigtig lakse-feber
- Den første laks var ikke nær så sjov at fange som nummer to. Der var virkelig kamp i den. Den tog flere lange udløb. Det var helt vildt. Det tog 15-20 minutter, før den kom ind.  Adrenalinen pumpede  rundt i kroppen og hænderne rystede bagefter. Det var rigtig lakse-feber, beretter Laura.

Også i 2014 halede Laura en pæn laks op af Varde Å. Privatfoto
Også i 2014 halede Laura en pæn laks op af Varde Å. Privatfoto
 

Annonce:

Laura er født ud af en rigtig lystfisker-familie. Moderen Maibritt har tidligere været ivrig lystfisker. Nu får hun i stedet lov til at hente grej til Laura og farmand Kim, når der er sket noget uforudset ved åen.

Privatfoto
Privatfoto
 

Lillebroderen Malthe interesserer sig ikke for at fiske. Men han følger med i fiske-snakken ved middags-bordet. Det er han næsten også nødt til. For i sæsonen bliver der stort ikke talt om andet end fluer, fisk og vandløb i familien.

Begyndte som fire-årig
Laura begyndte at fiske som 3-4-årig. Hun kan ikke huske, hvornår hun fangede sin første fisk.

- Men jeg har været omkring fire år. Jeg har et billede af det. Jeg ser ret glad ud. Jeg begyndte med spinner, men er siden gået over til flue-fiskeriet, som jeg er meget fascineret af.

Fluefiskeriet er jo lidt nørdet og det kræver megen teknik. Men jeg er noget af en perfektionist, så det passer godt sammen med at fiske med flue.

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
 

Den 18-årige kvinde går på gymnasiet i Varde og vil gerne være sygeplejerske. Vilde fester med de øvrige gymnasie-elever deltager hun ikke så meget i.

Annonce:

- Jeg deltager i nogle. Og jeg er bestemt socialt anlagt. Men jeg vil hellere bruge min tid ved åen. Jeg slapper meget af her. Det her er mit mentale fristed.

Fisker fem dage om ugen
Laura bruger som oftest fem af ugens dage på at fiske. Nogle dage kun nogle få timer. Andre gange helt op til fjorten timer på en dag.

- Jeg kan godt lide den naturlige træthed efter en lang dag ved åen, siger Laura.

Mange af Lauras kammerater i skolen fatter ikke en dyt af, hvorfor hun bruger så meget tid ved åen.

- Og de kan slet ikke forstå, at jeg fortsætter med at fiske, selv om jeg ikke må tage fangsten med hjem. Hvorfor fisker du så, spørger de.

Laura binder selv sine fluer. Privatfoto
Laura binder selv sine fluer. Privatfoto
 

Når Laura ikke går efter laks i Varde å med sin to hånds fluestang, så kommer det lette grej frem. Hun fisker også en del med tørflue i Ansager Å, som nærmest flyder forbi i baghaven.

Annonce:

Jeg er en nørd
- Jeg er en nørd. Jeg går hundrede procent op i det, som interesserer mig. Og jeg går meget op i fluefiskeriet. For mig er det overhovedet ikke negativt at være en nørd.

Det er lige meget, hvad man kaster sig over. Man skal bare gøre det helhjertet, siger Laura og griber fat i den lyse-røde flue-stang.

- Hvor den er lyserød? Jamen, lidt tøs skal der da være i det, griner Laura.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: