180.000 betjente på gaden: Frygt for vold og korruption ved kenyansk valg

Frygten for vold, korruption og valgfusk fylder meget forud for tirsdagens valg i Kenya

19 millioner kenyanere går tirsdag til valgurnerne for at vælge ny præsident, men frygten for vold og snyd ulmer i befolkningen.

Når krydset skal sættes på de kenyanske stemmesedler, står valget mellem den nuværende præsident Uhuru Kenyatta og præsidentkandidaten Raila Odinga.

De to kandidater kommer fra to forskellige stammer og står derfor i stærk opposition til hinanden.

Valgene i Kenya har de seneste år langt fra forløbet fredeligt og er op til flere gange blevet forstyrret af meget voldelige optøjer.

Voldelig valghistorie
Efter et valg i 2007, hvor Raila Odinga tabte, udbrød der voldsomme uroligheder i Kenya, som kostede op mod 1.300 mennesker livet og fordrev 600.000 fra deres hjem.

I 2013, hvor Raila Odinga igen tabte valget, hævdede han, at han var blevet kuppet og frarøvet sejren.

Derfor går de kenyanske borgere i dag også til valg med frygt for, at der vil blive fusket med resultaterne eller udbryde voldelige uroligheder, og det kan mærkes på stemningen i landet, lyder det fra den danske ambassadør i Kenya, Mette Knudsen.

- Stemningen i Kenya er noget anspændt. Alt tyder på meget tæt løb mellem de to fløje. Der er en vis grad af mistillid fra oppositionens side til, om valget gennemføres uden snyd, siger hun til Ritzau.

Bekymringen for en bølge af vold i kølvandet på valget næres også af, at Chris Musando, en it- chef fra Kenyas valgkommision, for nylig blev dræbt.

Derfor vil der være op mod 180.000 politibetjente på gaderne i dag for at patruljere i forbindelse med valget.

Obama: Drop vold
Frygten for vold og snyd har fået USA's tidligere præsident Barack Obama til at opfordre de kenyanske ledere til at stå sammen.

- Jeg opfordrer de kenyanske ledere til at afvise vold, respektere folkets vilje, opfordre sikkerhedsstyrker til at handle professionelt og arbejde sammen uanset, hvordan valgresultatet bliver.

- Som en ven af det kenyanske folk, anbefaler jeg, at I (de kenyanske ledere, red.) arbejder for en fremtid, som ikke er defineret af frygt og adskillelse, men af enhed og håb, siger han ifølge flere medier, herunder The New York Times, i en officiel erklæring.

Valgresultatet forventes at blive offentliggjort tirsdag aften.