1813-skandalen: Lones pårørende får ikke erstatning

Seks sager om den omstridte 1813-telefon er blevet anerkendt til at modtage erstatning. Men sagen om Lone Serwins mystiske dødsfald er ikke en af dem

51-årige Lone Serwin var yderst aktiv og hørte blandt andet til eliten i hundesporten agility. Privatfoto
51-årige Lone Serwin var yderst aktiv og hørte blandt andet til eliten i hundesporten agility. Privatfoto

I februar 2015 ringede Lone Serwin til 1813-telefonen. Hun havde ondt i lungerne og var nervøs for, hvad det kunne skyldes. Men i stedet for at komme på hospitalet og blive undersøgt, blev hun bedt om at vente til dagen efter.

- Tag du nogle panodiler og iprener, sagde sygeplejersken i 1813-telefonen.

Tre gange i løbet af den under tre minutter lange samtale bad hun Lone spise smertestillende piller, og otte gange henviste hun til lang ventetid på skadestuen. Næste dag blev 51-årige Lone Serwin fundet død.

Fremmødet af venner og familie ved Asminderød kirke var så stort, at der ikke var pladser til alle i kirken. (Foto: Rasmus Flindt Petersen) Sundhed 1813 til Lone før hun døde: Snup en panodil

I dag er det halvandet år siden, Lone Serwin mistede livet og Palle Madsen mistede sin kone. Siden da har familien forsøgt at få placeret et ansvar og forsøgt at få erstatning. Sidstnævnte har de fået afslag på.

- Lægen, der har kigget på det, synes ikke, at der blev begået fejl. Det er lidt svært at forstå, hvordan lægen kan synes, det er tilfredsstillende, at der kun blev stillet halvandet spørgsmål angående Lones helbred, siger Lones mand, Palle Madsen.

Patienterstatningen har givet erstatning i seks 1813-sager

- I 2015 har Patienterstatningen tildelt de første erstatninger til sager, som vedrører 1813-telefonerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

- Alle sagerne handler om om forsinket diagnostik og behandling.

- I alt er der givet erstatning i seks sager. Fem af dem omhandler 1813-ordningen i Region Hovedstaden, mens en sag stammer fra Region Sjælland.

- I tre af sagerne førte forsinkelser til, at patienterne afgik ved døden. To dødsfald fandt sted i Region Hovedstaden og et i Region Sjælland.

- Indtil videre er der tilkendt 1,6 millioner kroner i erstatning i fem af de seks sager. Erstatningen i den sidste sag er endnu ikke afgjort.

- Patienterstatningen vil ikke gå i detaljer med de enkelte sager og har derfor ingen kommentarer til, hvorfor netop disse seks sager har modtaget erstatning.

Kilde: Patienterstatningens årsrapport

Lone Serwin døde natten efter hun havde været i kontakt med 1813. Tag en Panodil og vent til i morgen, lød det råd hun fik, inden hun gik i seng. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Sundhed Hård kritik efter ny 1813-skandale

For Palle Madsen er det vigtigste, at man undgår, at andre ender i samme situation som Lone Serwin. Derfor er han selv gået videre med erstatningssagen, som han nu har sat en advokat på.

-  Det er ikke kun for erstatningens skyld, men lige så meget for at undgå, at andre ender i samme situation. Og når man så hører, at det stadigvæk halter hos 1813, og at der stadigvæk er ventetid, så er det jo helt grotesk. Og det er derfor, jeg er gået videre med sagen, siger Palle Madsen.

Mindet om det konstant
Lone Serwins familie har det efter omstændighederne godt, men det er svært at komme videre, når man konstant bliver mindet om den tragiske hændelse.

- Man glemmer det aldrig. Og hver gang man hører eller læser om 1813, bliver man mindet om det. Og det sker jo hele tiden, fordi der bliver ved med at være bøvl derinde, siger han og tilføjer:

- Nu er det halvandet år siden, og der er stadig ikke sket noget. I Sønderjylland er 1813-telefonen blevet afskaffet, og det burde man måske også gøre i Region Hovedstaden.

Familie og venner var knust af sorg da Lone Serwin blev bisat i Asminderød Kirke (Foto: Rasmus Flindt Pedersen). Samfund Røgslør spredes om mystisk 1813-dødsfald

1813-telefonen blev indført 1. januar 2014 for at hjælpe personer med akutte skader. Fra start har akuttelefonen været præget af meget lange ventetider på op til 50 minutter, blandt andet på grund af personalemangel.

Antallet af anmeldelser vedrørende akuttelefonen har været stigende gennem de seneste tre år.

22 kommentarer
Vis kommentarer