I februar 2015 ringede Lone Serwin til 1813-telefonen. Hun havde ondt i lungerne og var nervøs for, hvad det kunne skyldes. Men i stedet for at komme på hospitalet og blive undersøgt, blev hun bedt om at vente til dagen efter.
- Tag du nogle panodiler og iprener, sagde sygeplejersken i 1813-telefonen.
Tre gange i løbet af den under tre minutter lange samtale bad hun Lone spise smertestillende piller, og otte gange henviste hun til lang ventetid på skadestuen. Næste dag blev 51-årige Lone Serwin fundet død.
1813 til Lone før hun døde: Snup en panodil
I dag er det halvandet år siden, Lone Serwin mistede livet og Palle Madsen mistede sin kone. Siden da har familien forsøgt at få placeret et ansvar og forsøgt at få erstatning. Sidstnævnte har de fået afslag på.
- Lægen, der har kigget på det, synes ikke, at der blev begået fejl. Det er lidt svært at forstå, hvordan lægen kan synes, det er tilfredsstillende, at der kun blev stillet halvandet spørgsmål angående Lones helbred, siger Lones mand, Palle Madsen.
Hård kritik efter ny 1813-skandale
For Palle Madsen er det vigtigste, at man undgår, at andre ender i samme situation som Lone Serwin. Derfor er han selv gået videre med erstatningssagen, som han nu har sat en advokat på.
- Det er ikke kun for erstatningens skyld, men lige så meget for at undgå, at andre ender i samme situation. Og når man så hører, at det stadigvæk halter hos 1813, og at der stadigvæk er ventetid, så er det jo helt grotesk. Og det er derfor, jeg er gået videre med sagen, siger Palle Madsen.
Mindet om det konstant
Lone Serwins familie har det efter omstændighederne godt, men det er svært at komme videre, når man konstant bliver mindet om den tragiske hændelse.
- Man glemmer det aldrig. Og hver gang man hører eller læser om 1813, bliver man mindet om det. Og det sker jo hele tiden, fordi der bliver ved med at være bøvl derinde, siger han og tilføjer:
- Nu er det halvandet år siden, og der er stadig ikke sket noget. I Sønderjylland er 1813-telefonen blevet afskaffet, og det burde man måske også gøre i Region Hovedstaden.
Røgslør spredes om mystisk 1813-dødsfald
1813-telefonen blev indført 1. januar 2014 for at hjælpe personer med akutte skader. Fra start har akuttelefonen været præget af meget lange ventetider på op til 50 minutter, blandt andet på grund af personalemangel.
Antallet af anmeldelser vedrørende akuttelefonen har været stigende gennem de seneste tre år.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.