19-årig kvinde død efter rutine-undersøgelse på lungeafdeling

Banal kikkertindgreb sendte ung kvinde i koma, mens forældrene sad i venteværelset

19-årige Mathura Sivakumar var i gang med jurastudiet, da hun for nogle måneder fik en kronisk hoste. I sidste uge døde hun efter at mistet bevidstheden under en ukompliceret kikkertundersøgelse af lungerne. (Privatfoto)
19-årige Mathura Sivakumar var i gang med jurastudiet, da hun for nogle måneder fik en kronisk hoste. I sidste uge døde hun efter at mistet bevidstheden under en ukompliceret kikkertundersøgelse af lungerne. (Privatfoto)

En rutinemæssig kikkertundersøgelse på den lungemedicinske afdeling på Aarhus Universitetshospital for to uger siden har kostet en 19-årig Herning-kvinde livet.

Kort inde i indgrebet mistede kvinden bevidstheden, og hun vågnede aldrig igen. Imens sad hendes forældre intetanende i venteværelset og ventede på, at den unge jurastuderende kvinde skulle komme ud.

Ifølge Herning Folkeblad har den 19-årige Mathura Sivakumars far, Raisah Sivakumar, oplyst at datterens død er blevet meldt til politiet. Hendes bror, Aingaran Sivakumar, 20 år, fortæller her til Ekstra Bladet, hvorfor familien har politianmeldt sygehuset.

De sagde, hun var i bedring
- Det har vi, fordi vores egen læge og sygehuset forud for undersøgelsen fortalte, at Mathura var ved at komme sig efter nogle måneders medicinsk behandling af en langvarig hoste.

- Hun havde endda tidligere uden problemer fået lavet en tilsvarende kikkertundersøgelse. Nu ville gerne have lavet en ny, siger Aingaran Sivakumar til Ekstra Bladet.

- Men hospitalet afviser at have lavet fejl og siger, at din søster døde af sin sygdom?

- Ja, det siger de, men det kan jo ikke passe. De kan jo ikke både sige, at hun er i god bedring og samtidig fastholde, at sygdommen slog hende ihjel. Noget må jo være gået galt, siden hun går i koma nogle få minutter inde i indgrebet.

- I det mindste burde lægerne have advaret min søster og vore forældre om, at der kunne være en risiko, siger Aingaran Sivakumar.

- Jeg synes, at sygehusets forklaring lyder mærkelig, og derfor har vi bedt politiet og embedslægen om at undersøge sagen.

Sygehuset afviser fejl
Ledende lungemedicinsk overlæge Pernille Hauschildt fra Aarhus Universitetshospital siger til Herning Folkeblad

- Som jeg ser det, har vi ikke begået nogle fejl her. Vores umiddelbare vurdering er, at det er kvindes grundsygdom, der er årsag til problemerne.

Den 19-årige kvinde døde 1. december uden at være kommet til bevidsthed. Hun vil i morgen blive bisat i overensstemmelse med de kulturelle skikke fra familiens oprindelige rødder i Sri Lanka.

OBS: Ved en beklagelig fejl var der åbent for at kommentere på dette tragiske dødsfald. Det er der ikke mere.