19-årig studine til kamp mod stor misforståelse: 'CO2 ødelægger IKKE ozonlaget'

Det er en stor og meget udbredt misforståelse, at CO2 laver huller i ozonlaget, siger 19-årige Bettina, som skriver eksamensopgave om emnet. Meteorolog bakker hende op

Bettina Østergaards video om det misforståede klimaproblem blev set 19.000 gange på under et døgn. Onsdag den 24. juni skal hun til eksamen og forsvare sin opgave om netop det emne. (Foto: Bettina Østergaard)

’Vi ved alle sammen, at CO2 er med til at hæve temperaturen på vores klode. Men jeg vil starte med at slå én ting fast: Nemlig, at CO2 ikke ødelægger ozonlaget. Det er der rigtig mange af os, der har misforstået.’

Sådan indleder den 19-årige gymnasieelev Bettina Østergaard fra Thisted Gymnasium en video, som indtil videre er blevet set næsten 20.000 gange på hendes Facebook-profil.

Benægtelse af fakta du allerede kender er vejen til din næste solskoldning (Foto: Flickr/Maegan Tintari) Ferie Den virkelige årsag bag din solskoldning

Videoen er en del af den unge studerendes afgangseksamen i det tværfaglige forløb ’AT’ (almen studieforberedelse, red.).

Her har Bettina Østergaard valgt, i en sammensmeltning af fagene Dansk og Naturgeografi, at bekæmpe en udbredt misforståelse.

- Der er rigtig mange, der tror, at det er CO2-gasser, som laver huller i ozonlaget. Men sådan hænger det altså ikke sammen. Det er CFC-gasser, der gør det, siger den kommende student til Ekstra Bladet.

I forbindelse med opgaven, som hun skal op i til sin sidste eksamen onsdag den 24. juni, har hun lavet en kommunikationsstrategi og en spørgeskemaundersøgelse, hvor 60 procent af de over 1000 adspurgte svarer, at de mener, CO2 er storsynderen, når det kommer til at ødelægge ozonlaget i stratosfæren.

Og det er helt rigtigt, at den misforståelse er vidt udbredt, fortæller meteorolog og forfatter Jesper Theilgaard.

- De fleste husker debatten i slutningen af 70’erne, hvor det kom frem, at CFC-gasser er skadelige for ozonlaget. De seneste år har vi snakket meget om global opvarmning, og så sker det nok helt naturligt, at man kommer til at forbinde de to ting, forklarer Jesper Theilgaard.

Nu, hvor solen varmer og alting spirer, kan det være fristende at arbejde i haven au naturel.  Foto: All Over Press Din Bolig Pas på, når du arbejder nøgen i haven!

CFC-gasser er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, som består af klor, flour og kulstof. De er bedre kendt som eksempelvis spray- og kølegasser, og har været forbudt at anvende siden 1987.

Men selvom CO2-gasser ikke er selve synderen, så har de alligevel en indirekte effekt, understreger Jesper Theilgaard. For når kloden opvarmes på grund af CO2, gør det, at der mangler energi i stratosfæren – dér, hvor ozonlaget ligger.

Samfund Forskning: Kinas CO2-udledning vil toppe før tid

- Og nedbrydningen af ozonlaget foregår især i forbindelse med skyer, som ligger i stratosfæren. De dannes ved lave temperaturer, men når den globale opvarmning giver en afkøling i stratosfæren, kan det betyde, at nedbrydningen forstærkes, forklarer Jesper Theilgaard.

Bettina Østergaard havde også selv givet CO2 skylden for ozonhuller, indtil hun i Naturgeografi i gymnasiet lærte, hvordan det hang sammen. Derfor besluttede hun at bygge et helt projekt op omkring det.

(Foto: AP) Samfund Ozonlaget er i bedring - og flere reddes fra hudkræft

- Jeg er ikke lige den typiske klimanørd, siger den unge studine, som går på faglig linje indtil onsdag, hvor hun får huen på.

- Men jeg synes det er meget spændende at arbejde med noget innovativt og komme med løsningsforslag. Derfor gav det god mening for mig at skrive om klima-misforståelsen, siger Bettina Østergaard.

8 kommentarer
Vis kommentarer