19-årige studerende: Vi er skæve hver dag

Ekstra Bladet har mødt to unge fyre på 19 år, der til hverdag ryger hash. Deres hashmisbrug har ikke påvirket deres skole, arbejde eller økonomi

17.000 danske unge mellem 15 og 25 år har udviklet et misbrug, hvor de ryger hash 20 dage om måneden eller mere.

Dermed er antallet af unge hashmisbrugere langt højere end det samlede tal på 11.000 hashmisbrugere i alle aldre, som Sundhedsstyrelsen hidtil har skønnet. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, skriver Kristeligt Dagblad.

Ekstra Bladet har været ude og besøge to unge fyre på 19 år, som til dagligt ryger hash. De ser det ikke som et misbrug, men erkender, at det er meget.

- Jeg ryger hver dag. Nogen gange en til to gange om dagen. Jeg har tænkt på, at stoppe på et tidspunkt. Men jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal stoppe lige nu.

Fortæller den ene af de to drenge og fortsætter:

- Jeg føler mig til tider sløv og kan godt glemme nogle gange. Men ellers har det ikke påvirket min hverdag på nogen måder.

Opgør med hash-lovgivning

Social taber
Alle i deres omgangskreds ryger hash. Nogle mere end andre:

- Det er rigtig svært, at stoppe med at ryge, når alle vores venner gør det. Jeg har forsøgt nogle gange, men hvad skulle vi ellers lave? Jeg kan ikke engang huske den tid fra før vi røg hash.

De ryger ofte på Christiania i København eller hjemme hos en af deres kammerater:

- Der er rigtig mange, som tror, at man er en social taber, hvis man ryger meget hash. Det passer ikke. Der er ingen af vores venner, som er sociale tabere. De passer alle deres skole og arbejde.

Rihanna: Jeg er ikke på coke, det var en joint!

Mistede deres kørekort
De to drenge har haft kørekort i et år, men har begge mistet det grundet deres hashmisbrug:

- Jeg mistede mit kørekort 9 dage efter, at jeg havde fået det. Jeg var ikke engang skæv, da jeg blev taget. Det var virkelig surt.

Den anden fyr mistede sit kørekort ude foran Christiania:

- Jeg havde været inde og købe en lille klump, som jeg ville ryge derhjemme. Men jeg havde slet ikke røget den dag. Da jeg så kom ud fra parkeringen lige ude foran Christiania, så stod politiet klar. Jeg havde røget dagen før, så jeg vidste, at jeg ville blive taget.

De to drenge i TV-indslaget har ikke ønsket, at stå frem med ansigt og navn. Ekstra Bladet kender deres fulde identitet.

HØR hvor mange penge de to drenge bruger på hash om måneden i indslaget foroven