20 års erfaring: Nordea har tjent milliarder i disse skattely-lande

Storbanken Nordea har mange års erfaring med at tjene milliarder i lande, som ofte beskrives som skattely

Ved du noget? Tip os på sms (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Gennem mere end 20 år har grene af Nordea tjent styrtende med penge i lande, der har været kendt som værende skattely. I 2000 blev Danmarks på det tidspunkt næststørste pengeinstitut Unibank fusioneret ind i nordens nye bankmastodont Nordea.

Med sig i bagagen havde banken mange års erfaring på at tjene milliarder i lande, som har været kendt for at blive benyttet, hvis skattemyndighederne skulle undgås.

Ekstra Bladet har fået indsigt i Unibanks regnskab fra 1995, og heraf fremgår det, at banken op gennem 90'erne tjente milliarder af kroner i lande som Singapore, Cayman Island og Luxembourg. Mens der også har været solide indtjeninger i eksempelvis Hongkong og Schweiz. Alle kendt som skattely.

Således lyder det også i regnskabet, at Unibank 'datterbank i Luxembourg tilbyder privat formueforvaltning internationalt.'

Forsætter i 2015

Af Unibanks årsregnskab fra 1995 fremgår det, at banken har haft solid indtjening i lande, der er kendt for at agere skattely.
Af Unibanks årsregnskab fra 1995 fremgår det, at banken har haft solid indtjening i lande, der er kendt for at agere skattely.

I Nordeas seneste årsrapport fra 2015 fremgår det af rapportering per land, at banken fortsat tjener styrtende med penge i lande, der også er kendt for at være skattely. Gennem de seneste år har banken således tjent milliarder på forretninger i Luxembourg, ligesom Nordea også har haft solide indtjeninger i Schweiz, USA og Singapore.

I slutningen af 2015 udkom den anerkendte NGO Tax Justice Network ifølge Danmarks Radio med en rapport over lande, hvor det er lettest at gemme formuen. Top seks er: Schweiz, Hong Kong, USA, Singapore, Cayman Øerne og Luxembourg.

Politiken: Nordea-direktør brugte skattely

Ifølge dagbladet Politiken har Nordea da heller ikke haft aktiviteterne i skattely for sjovt. I dagens udgave af avisen bliver det afsløret, at 'en af Nordeas direktører har brugt et skattelyselskab til at smugle millioner uden om myndighederne i Rusland. Han fik hjælp til manøvren af medarbejdere i Nordeas banker i Rusland og Luxembourg.'

Over for Ekstra Bladet vurderer skatteekspert og advokat Torben Bagge, at Nordea har Nordea kan have et problem.

Ekspert: Sandsynlighed for skattetænkning

- Sandsynligheden for, at man har bistået nogle med at foretage transaktioner og lignende for at holde pengene skjulte for de danske skattemyndigheder; med de ting, som er kommet frem, tænker jeg, at det nok er rimelig sandsynligt, at der også er foregået den type aktiviteter i de pågældende lande. I hvert fald, når man går tilbage i tid, siger Torben Bagge, der dog mener, at Nordea godt kan have reelle hensigter:

- Et eller andet sted kan det selvfølgelig være fuldt ud lovligt, hvad der er foregået i disse destinationer, og et eller andet sted er det også fair, at man er repræsenteret i de lande, siger han.

Dog svækker det bankens troværdighed, når den nu igen er taget med bukserne nede:

- Man har været fremme med synspunkter om, at man har lukket ned for det her. Og derfor er det påfaldende, hvad man har foretaget i forhold til direktører i selskabet i 2014 og 2015, siger han med henvisning til Politikens afsløringer.

Rusland er betændt

Politiken er kommet frem til afsløringen gennem de såkaldte Panama-papirer, som kun Politiken og DR har adgang til i Danmark. Derfor har Ekstra Bladet ikke haft mulighed for at afprøve påstanden. Avisen skriver videre:

'Sagen bliver ekstra prekær for den skandinaviske storbank, da Nordeas allerøverste chef, svenske Casper von Koskull, var formand for bestyrelsen i Nordea Rusland, da den russiske vicedirektør hentede millionerne hjem. Casper von Koskull forlod kort efter posten som formand for Nordea Rusland.'

Torben Bagge siger til Ekstra Bladet:

- Rusland er på mange måder et betændt marked. Og man kan vel sige, at hvis man stiller skattely-konstruktioner og stråmandsselskaber til rådighed for egne ansatte, tyder det vel på, at man også stiller det til rådighed for kunder og klienter. Og når det endda fremgår, at det er sket i nyere tid, så synes det ikke at harmonere med de officielle budskaber fra Nordea i Danmark om, at der er lukket ned for den type af aktiviteter i 2010 og 2011, siger Torben Bagge.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Thorleif Krarup, der var øverste chef i Unibank frem til fusionen. Men hans hukommelse er tilsyneladende ikke i stand til at hjælpe offentligheden omkring storbankens forretninger i udlandet:

- Det er 15-16 år siden, og det har jeg ikke i frisk erindring, så det har jeg ingen kommentar til, siger han.

Men siger din hukommelse dig noget om, hvorvidt der var skattetænkning inde over disse selskaber?

- Ingen kommentarer.

Ved du noget? Tip os på sms (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

54 kommentarer
Vis kommentarer