2000 år gamle lig-rester skal CT-scannes

Arkæologer bruger scanner på Sydvestjysk Sygehus til at bestemme køn og alder på ligrester fra jernalderen

Arkæologerne kan bedre se knogler og jern i urnen, når den er kommet igennem scanneren. (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)
Arkæologerne kan bedre se knogler og jern i urnen, når den er kommet igennem scanneren. (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)

De fleste er vant til at se en arkæolog på knæ med en lille ske i hånden, når udgravninger udforskes, men i Esbjerg har arkæologerne allieret sig med radiologerne på Sydvestjysk Sygehus for at få mere viden om 2000 år gamle gravpladser fra den tidlige jernalder.

En topmoderne CT-scanner kan nemlig hjælpe arkæologerne med at bestemme køn og alder på de begravede fra tuegravpladserne, som stammer fra år 500-200 f.kr.

- Det er en fantastisk mulighed, vi har fået. Vi kan se urnens indhold uden at skulle røre ved dem og dermed risikere at ødelægge dem, da de let kan splintre, siger Niels Algreen Møller, museumsinspektør Sydvestjyske Museer og ph.d. i forhistorisk arkæologi, til Ekstra Bladet.

Arkæologerne kan nærstudere knoglerne, fordi grus og jord ikke har den tilbagestråling.

- Dermed kan vi elektronisk helt fjerne gruset og jorden fra 3D-billedet, fortæller Niels Algreen Møller.  

Bruger deres fritid
Radiologisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg stiller Dual Energy CT-scanneren til rådighed udenfor normal åbningstid.

- En radiolog og en tekniker hjælper os i deres fritid, og når vi så har fået lagt billederne over på en harddisk, så tager vi dem med tilbage for at undersøge dem, siger Niels Algreen Møller.

Tuegravpladserne i Danmark er kendetegnet ved, at hver person blev begravet under sin egen høj med en cirkelgrøft anlagt omkring. Gravformen menes at stamme sydfra, men man ved endnu ikke om også de begravede kom sydfra og hvor gamle de blev.

- Hvem, der blev begravet, siger meget om, hvem samfundet så som betydningsfulde sociale individer. Hvorvidt knoglerne stammer fra mænd eller kvinder giver os et indblik i, hvem der havde status – og om det var enkeltpersonen eller hele familien, der blev æret med en begravelse. Disse informationer har hidtil udgjort en stor mangel i den danske arkæologi – men takket være dette projekt får vi nu mere viden om de danske tuegravpladser, fortæller Niels Algreen Møller.

Fundet ved Esbjerg
Foreløbig har radiologerne scannet omkring 15 af de 60 urner, og inden for de næste måneder bliver der tilknyttet en osteolog – en specialist i knogler – der skal gennemgå alle scanningsbilleder og de efterfølgende udgravede urner for at bestemme knoglernes alder og køn.

De 60 urner blev fundet i forbindelse med udgravningen af en over 2000 år gammel tuegravplads ved Søhale øst for Esbjerg i 1995.

Urnerne blev efterfølgende opmagasineret, men da Sydvestjysk Sygehus fik en ny scanner i foråret blev projektet sat i gang med støtte fra bl.a. Kulturministeriets Forskningsudvalg.

1 af 4 (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)
2 af 4 (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)
3 af 4 (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)
4 af 4 Arkæologerne kan bedre se knogler og jern i urnen, når den er kommet igennem scanneren. (Foto: Esbjerg Erhvervsudvikling)
11 kommentarer
Vis kommentarer