20.000 studerende demonstrerer: Derfor er vi sure

Mange tusinde studerende samles i dag i Aarhus og København for at demonstrere mod Venstres planlagte besparelser på uddannelsesområdet

Sådan så det ud, da de studerende var på barrikaderne og demonstrerede mod SU-forringelser i februar 2013 (Foto: Jesper Mortensen)
Sådan så det ud, da de studerende var på barrikaderne og demonstrerede mod SU-forringelser i februar 2013 (Foto: Jesper Mortensen)

"Vi kommer til at lave så meget larm, at Venstre ikke kan vende det døve øre til"

Sådan skrev Uddannelsesalliancen på deres facebookside, da de præsenterede nyheden om, at 20.000 studerende har tilmeldt sig demonstrationerne mod regeringens planlagte besparelser på ungdoms- og videregående uddannelser.

- Vi kommer til at vise, at vi er rigtig mange, der ikke vil have, at Venstre sparer på uddannelserne og Danmarks fremtid. 20.000 har meldt sig til, men vi forventer, at der kommer endnu flere, siger talsmand for Uddannelsesalliancen, Yasmin Davali til Ekstra Bladet.

Se også: Elever sendt hjem: 34 medarbejdere fyret på teknisk skole

Uddannelsesalliancen, der er et samarbejde mellem flere fagorganisationer, har arrangeret dagens demonstrationer i Aarhus og København.

8,7 milliarder kan mærkes

Venstre lægger op til, at der skal spares 8,7 milliarder kroner på uddannelsesområdet over de næste fire år.

Det vil få alvorlige konsekvenser, mener talsmand for Uddannelsesalliancen, Yasmin Davali.

- Det kommer til at betyde færre timer, mindre feedback og dårligere undervisning på både ungdoms- og de videregående uddannelser. Nedskæringerne er katastrofale for vores muligheder for at tage en kvalitetsuddannelse.

- Burde I så ikke fokusere på, at skabe jeres egen uddannelse i stedet for at holde fri og demonstrere?

- Det er svært at skabe bedre undervisning, hvis besparelserne betyder, at der kommer mindre undervisning. Der er grænser for, hvad vi kan gøre som studerende.

- Hvad forventer I at få ud af demonstrationerne i dag?

- Vi vil sende et klart signal om, at vi er mange der vil vores uddannelser, og vise at vi er parat til at kæmpe for dem.

- Hvad vil  I foreslå, at regeringen gør i stedet for at gennemføre de planlagte besparelser?

- At de tager besparelserne af bordet og tager ansvaret på sig. Vi skal leve af dygtige mennesker i fremtiden, og med besparelserne bliver det markant svære at dygtiggøre sig. Vi risikerer at få en generation, som ikke bliver lige så dygtige som deres forældre, siger Yasmin Davali til Ekstra Bladet.

Blokerer for trafikken

Politiet i København varsler, at de mange demonstranter får indflydelse på trafikken allerede fra kl. 14.00 og de anbefaler derfor, at trafikanter kører udenom dele af indre by, eller benytter sig af offentlig transport.

Demonstrationen i København starter kl. 16.00 og på nuværende tidspunkt har 13.000 tilmeldt sig på facebook. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen og fortsætter derfra videre til Christiansborgs slotsplads.

Demonstrationen i Aarhus starter kl. 16.00 og Uddannelsesalliancen har arrangeret bustransport for demonstranter fra flere steder i Jylland.

77 kommentarer
Vis kommentarer