201-årig ikonisk virksomheds ejer erklæret konkurs

Med en milliardgæld og ingen investerings-villige investorer er selskabet Johnston Press, der ejer The Scotsman, gået konkurs

Følg Samfund

Et skotsk avis-ikon er i fare, efter at selskabet Johnston Press er sat under administration. Johnston Press ejer flere britiske medier, men mest kendt nok den over 200 år gamle avis The Scotsman.

Johnston Press har ifølge The Guardian gæld for over 200 millioner pund - 1,7 milliarder kroner. Obligationer for 220 millioner pund skal indfries næste år, og det kan Johnston Press allerede nu sige ikke er muligt.

Selskabet satte sig selv til salg i sidste måned, men ingen købere eller aktionærer har villet holde det i live.

- På trods af vores forsøg er ingen af vores aktionærer kommet med forslag til restrukturering eller refinansiering af vores gæld.

- Der har været købstilbud på hele gruppen og individuelle medier. Alle henvendelser er blevet gransket nøje.

- Men ingen af disse tilbud - eller kombinationer af dem - ville have givet nok penge til at tilbagebetale gælden på 220 millioner pund, og ej heller ville de kunne understøtte firmaets pensionsforpligtelser, siger administrerende direktør for Johnston Group David King.

Det betyder, at selskabets aktier mister al værdi, og at alle aktiver nu ryger i et nyoprettet selskabet, som ejes af ejerne af dets udstedte obligationer.

I 2008 kostede en aktie i Johnston Press over fire pund. Men fredag kunne den erhverves for tre pence.

For nuværende vil Johnston Press' udgivelser fortsætte under det nye selskab, der blandt andet har svenske Christen Ager-Hanssen, der ejer Metro i Sverige, som storaktionær.

The Scotsman er blevet udgivet siden 1817 og startede som en protest-avis af to skotske velhavere, der mente, at hele den eksisterende presse var lakajer for Edinburghs etablissement.

Johnston Press ejer mere end 200 publikationer. Ud over The Scotsman er Yorkshire Post, der udkom første gang i 1754, og en pendleravis blandt Johnston Press' udgivelser.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind