2016 bliver endnu varmere end rekord-2015

2015 bliver det hidtil varmeste år nogensinde målt. Og 2016 bliver endnu varmere, siger FN's vejragentur

Både DMI og Verdensnaturfonden har tidligere forudsagt det, og nu er FN's vejragentur, WMO, nået til samme konklusion. 2015 bliver det varmeste år, man nogensinde har målt baseret på havoverfladens gennemsnitstemperatur.

- 2015 bliver sandsynligvis det varmeste år, vi nogensinde har målt med en gennemsnitstemperatur ved havoverfladen på det højeste niveau, siden målinger begyndte, siger agenturets leder, Michel Jarraud.

Temperaturrekorden skyldes vejrfænomenet El Niño og menneskeskabte temperaturstigninger, skriver WMO i en pressemeddelelse. Ifølge Jarraud står El Niño for mellem 16 og 20 procent af temperaturstigningerne.

El Niño er et vejrfænomen, der varmer havoverfladen i det østlige tropiske Stillehav og påvirker vejrmønstre over store dele af kloden. El Niño forventes at få større indflydelse på gennemsnitstemperaturen i 2016 end i 2015.

Temperaturen forventes at stige i 2016, skriver WMO ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det her er kun dårligt nyt for planeten, siger Michel Jarraud.

Rapporten kommer ugen før, at verdens ledere samles i Paris til klimatopmødet COP21, hvor de skal forsøge at forhindre en temperaturstigning på mere end to grader celsius ved udgangen af dette århundrede målt i forhold til niveauet før industrialiseringen.

Ifølge WMO har gennemsnitstemperaturen mellem januar og oktober i år allerede bevæget sig halvvejs og ligger omkring en grad celsius over niveauet fra perioden fra 1850 til 1899.

WMO noterer sig blandt andet, at der flere steder i verden - såsom Afrika, store dele af Sydamerika, dele af Asien og det vestlige Nordamerika - er registreret højere temperaturer end normalt.

Modsat har Antarktis i flere måneder i 2015 haft lavere temperaturer end normalt.