Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder
annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil
fortsætte?
(En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere
her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal
overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at
annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar
nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge
annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en
uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel
indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der
foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold
Det tog knap to år for Lasse og Mila at få de danske myndigheder til at indse, at de havde begået en alvorlig fejl, da de afviste parrets ansøgning om ægtefælle-sammenføring
Efter to år og 2200 papirer lykkedes det endelig for Lasse og Mila at blive familiesammenført i Danmark
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
I 2017 mødte danske Lasse Dalby Jensen og aserbajdsjanske Mila hinanden på samme måde som så mange andre par: via dating-appen Tinder. Men de blev hurtigt klar over, at deres forhold ikke ville blive som de fleste andres.
For mens de forelskede sig hurtigt og ukompliceret, så blev de målløse, da de et par år senere blev gift og skulle søge om familiesammenføring i Danmark efter EU-reglerne efter at have boet sammen i Sverige.
Deres ansøgning vedlagt 2200 siders dokumentation for deres ophold og samliv i Sverige var nemlig ikke nok. Og det har taget parret næsten to år at få myndighederne til at indse, at de begik en alvorlig fejl.
Annonce:
- Jeg er fuldstændig rystet over, hvordan danske statsborgere bliver behandlet i deres eget land. Det er uetisk og mangel på respekt for menneskeliv. Vi har spildt måneder og år, hvor vores liv har været på pause. Jeg har fået aflivet min tro på systemet, og det her ryster mig i min grundvold, fortæller Lasse Dalby Jensen.
Danskernes umulige kærlighed
Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.
Lasse Dalby Jensen er en af de flere end 150 danskere, som har henvendt sig med sin historie.
Tog systematiske billeder på posthuset Parret byder Ekstra Bladet velkommen i deres hus i Viby på Sjælland, hvor stakken af papirer tårner sig op på spisebordet. Den indeholder blandt andet over 1000 siders teleoplysninger, kontoudtog, kvitteringer samt hundredvis af billeder fra tiden i Sverige.
For eksempel tog de et billede, hver gang Mila var på posthuset, hvor hun trak en kvittering med dato og tidspunkt på. Hver gang, de stod foran et svensk vartegn, tog de et billede. Hver gang, de købte noget, var det på dankort og altid med en kvittering. Og de gjorde det kun for at dokumentere, at de boede og havde deres daglige gang i Sverige. Parret levede med andre ord efter reglerne for at leve op til dem, sådan som foreningen Ægteskab uden Grænser også rådgiver familier til at gøre for at blive godkendt.
Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Alligevel afviser Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) i december 2019 parrets ansøgning.
- Vores advokat har sagt, at vi er nogle af de klienter nogensinde, der har været mest strukturerede og systematiske. Vi er ressourcestærke med gode uddannelser og jobs. Når det kan ramme os, så kan det ramme alle, fortæller Lasse Dalby Jensen.
Det er også grunden til, at parret nu fortæller deres historie: I håbet om, at den kan føre til forandringer i systemet.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Afvist trods dokumentation
Foto: Jonas Olufson
Siris begrundelse for afslaget på familiesammenføring er først, at Mila ikke har et gyldigt pas, selvom det tydeligt fremgår i dokumentationen, at Mila har fået Statsforvaltningens dispensation for netop dette krav, fordi hun som barn kom til Danmark fra Aserbajdsjan som flygtning uden pas.
Hun har siden dokumenteret sin identitet med en række andre dokumenter, da hun både har studeret, arbejdet, været frivillig, betalt skat og taget sit kørekort i Danmark.
Annonce:
- Det fortæller mig, at de ikke har kigget ordentligt på vores sag, men afvist den uden at kigge på dokumentationen for det, de afviser os på. Det er ekstremt dårligt forvaltningsarbejde, siger Lasse.
Får medhold i klage Parret klager herefter til Udlændingenævnet, der efter knap et års sagsbehandlingstid i december 2020 giver parret medhold i deres klage og pålægger Siri at genoptage sagen.
- Det var ulideligt at vente et år, ikke mindst fordi vi havde det klare indtryk, at Siris afslag var politisk motiveret. Derfor blev vi meget lettede over Udlændingenævnets afgørelse, siger Lasse.
Med afgørelsen i hånden rykker parret nu styrelsen syv gange for svar på deres ansøgning i foråret 2021, men uden at høre en lyd. Samtidig begynder andre myndigheder ifølge parret at undre sig over, at Milas midlertidige opholdsbevis efterhånden er halvandet år gammelt.
Annonce:
- Vi rykker dem, fordi Mila allerede to gange under den lange sagsbehandlingstid mistede to jobtilbud. Og nu var der en stor dansk finansvirksomhed, der gerne ville ansætte hende som it-specialist 1. juni, fortæller Lasse, der selv er it-programleder.
Foto: Jonas Olufson
Først 19. maj i år hører parret fra Siri, der ud fra de 2200 sider stadig ikke finder parrets ophold i Sverige bevist og derfor forlanger yderligere dokumentation. Men uden at specificere konkret, hvad de mangler.
For at overholde styrelsens syv dages svarfrist må parret derfor bruge pinseferien på at skaffe ekstra dokumentation – uden at ane hvilken. Parret ender blandt andet med at udarbejde, hvad Lasse beskriver som børnehavepædagogiske forklaringer til billederne. De indhenter desuden paskopier og erklæringer fra 20 familiemedlemmer og venner, der har besøgt dem i Sverige.
Græder glædestårer 2. juni får parret den besked, de har ventet på i næsten to år: Deres ansøgning er blevet godkendt, og Mila kan med ro i sindet starte på sit nye arbejde.
Annonce:
- Jeg stod på arbejdet og begyndte bare at grine. Så spurgte de hvorfor, og jeg var bare så lykkelig. Endelig har jeg fået opholdstilladelse.
- Jeg kan nærmest ikke komme ud med den glæde, jeg har indeni, fortæller Mila, der på grund af sagens hårde forløb ikke ønsker sit ansigt og efternavn i avisen.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Stadig i chok
Foto: Jonas Olufson
På trods af glæden over, at Lasse og Mila endelig kan brænde papirbunken og leve deres liv, står parret tilbage med harme og vrede over forløbet.
- Jeg er stadig i chok over, hvordan vi er blevet behandlet. Siri opfører sig som lovløse cowboys i stedet for en offentlig myndighed. Vi blev ikke behandlet som mennesker, men som uønskede klienter, de håbede ville give op.
- Jeg har mistet al tillid til myndighederne og politikerne, fortæller Lasse, der har forelagt sin kritik for 24 forskellige ordførere i Folketinget. Kun én har svaret, at hun håber, at en anden ordfører har besvaret hans henvendelse.
Siri kan stadig ikke svare på, hvad de manglede
Ekstra Bladet har forelagt parrets kritik for Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), der først ikke fandt det 'tilstrækkeligt', at Mila ifølge en lang række andre danske myndigheder har dokumenteret sin identitet på anden vis end med et pas.
'Siri vurderede, at der ikke var tilstrækkelig grund til at fravige det paskrav, der følger af lovgivningen på området.'
Styrelsen oplyser dog, at de 'noterer sig', at Udlændingenævnet omgjorde deres afgørelse.
Ekstra Bladet har spurgt Siri, hvad de konkret manglede fra parret, siden de 19. maj 2021 ikke fandt parrets ophold i Sverige bevist.
Og mens Lasse og Mila ikke kunne få svar, så kan Ekstra Bladet heller ikke.
'Siri kan bekræfte, at vi den 19. maj 2021 anmodede om yderligere oplysninger til sagen, da sagen på trods af afklaringen vedrørende Milas (efternavn fjernet, red.) identitet, ikke var fuldt oplyst i forhold til, om Mila (efternavn fjernet, red.) og Lasse Dalby Jensen havde opbygget eller konsolideret et familieliv sammen i Sverige. Vi afgjorde herefter sagen den 2. juni 2021, da sagen her var fuldt oplyst.'
Ekstra Bladet har også spurgt styrelsen, hvad der konkret i den nye dokumentation gjorde udfaldet, som ikke var til stede i de første 2200 sider. Det har de heller ikke svaret på.
Men styrelsen lader forstå, at det netop er vigtigt, at det er den rigtige dokumentation, der indsendes. Styrelsen vil dog ikke oplyse hvad.
'Vi skal oplyse om, at mængden af indsendte dokumenter ikke i sig selv er afgørende for, om en sag kan vurderes til at være fuldt oplyst. Det afgørende er selve indholdet af dokumenterne,' skriver Siri.
Styrelsen beklager dog, at de i foråret ikke svarede på en eneste af parrets henvendelser.
'Siri skal i forbindelse med sagens behandling beklage, at vi ikke i tilstrækkeligt omfang har besvaret alle sagens rykkere.'
Ekstra Bladet ville også gerne have stillet spørgsmål til Udlændingenævnet om sagen, men de har ikke ønsket at medvirke.
De oplyser dog, at de 'arbejder målrettet på at nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, og at der i den forbindelse er iværksat en række tiltag.'
Disse spørgsmål til Siri fik Ekstra Bladet ikke svar på:
Havde I gennemgået samtlige 2200 dokumenter, inden I forespurgte på flere oplysninger? Og hvad mener I, der manglede?
19. maj skriver I, at de billeder, parret har medsendt, ikke kan indgå som dokumentation, da man ikke kan verificere, hvem der er på billederne. Hvorfor kan man ikke det?
Ifølge parrets advokat er der flere af de oplysninger, I efterspørger i brevet fra 19. maj, som I allerede havde fået i den fremsendte dokumentation i første omgang. Hvad var formålet med at spørge efter oplysninger, I allerede havde?
Parret sender herefter lidt yderligere dokumentation, herunder forklaringer, specificeringer og datostempler til de allerede fremsendte billeder, samt omtrent 20 erklæringer fra familie og venner, der har besøgt parret i Sverige. Var det den dokumentation, I manglede, og hvad fik I ud af det, som I ikke allerede havde fået bekræftet i de første 2200 sider?
Læs flere historier her
Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:
26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.
39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.
Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.
2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.
S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.
I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.
På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.
Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.
- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.
Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.
- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.
Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.
Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.
Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.