25 svenske fagfolk advarer USA

'Gør ikke, hvad vi har gjort', er det klokkeklare budskab fra en række svenske læger og forskere til USA

WHO har tidligere sagt, at Sverige er den fremtidige model. Det er 25 svenske fagfolk uenige i. Video: Reuters.
Følg Samfund

USA skal under ingen omstændigheder kigge til Sverige, når det gælder håndtering af coronakrisen.

Det er den kontante konklusion i et åbent brev til amerikanerne fra 25 læger og forskere fra nogle af Sveriges mest prestigefyldte universiteter.

Heri advares USA mod at se Sverige som et foregangsland, selvom man den seneste tid har oplevet fald i antallet af smittede og døde. Brevet er publiceret i USA Today.

Skarp kritik
Brevet kommer på baggrund af, at USA i ugevis har kæmpet med store antal smittede og døde i flere delstater.

Her har svenske fagfolk set tilskyndelser til 'at være som Sverige', hvor man har valgt en tilgang med få restriktioner for befolkningen.

Men det er ikke en god ide, lyder det advarende.

'I øjeblikket er vi et eksempel for resten af verden på, hvordan man ikke skal tackle en dødbringende, smitsom sygdom(..) Motiverne fra  de svenske myndigheder for at føre denne lette tilgang er et mysterium for os, skriver de.

Samtidig retter de 25 fagfolk, der blandt andet kommer fra Lund Universitet og Gøteborg Universitet, specifikt kritikken mod Sveriges omdiskuterede statsepidemiolog, Anders Tegnell og de svenske sundhedsmyndigheder.

'Deres valgt har ført til død, sorg og lidelse(...) I sidste ende skal det hele nok passere, og livet vil vende tilbage til normalen. Nye medicinske behandlinger vil forbedre prognosen. Forhåbentlig kommer der en vaccine. Hold ud indtil da. Og gør det ikke på den svenske måde, lyder advarslen.

Læs hele brevet her.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Statsepidemiolog Anders Tegnell udtrykker sig i positive vendinger om situation i Sverige på et pressemøde tirsdag. Foto: Ritzau Scanpix
Statsepidemiolog Anders Tegnell udtrykker sig i positive vendinger om situation i Sverige på et pressemøde tirsdag. Foto: Ritzau Scanpix

Positive takter
I alt 78.166 personer er bekræftet smittede i Sverige til og med tirsdag.

Størstedelen af de bekræftede smittetilfælde er blandt kvinder. 45.810 kvinder er testet positive, mens tallet for mænd er 32.356.

Det er imidlertid blandt mændene, at der er flest registrerede coronadødsfald. 3087 mænd er døde med coronavirus i Sverige mod 2559 kvinder, viser opgørelsen fra Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell udtrykker sig i positive vendinger om situation i Sverige på et pressemøde tirsdag.

- Udviklingen fortsætter i den rigtige retning, siger han ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Han siger videre, at det er myndighedernes vurdering, at det ikke er muligt at blive smittet med coronavirus flere gange.

- Vi ser ingen personer, som er syge med covid-19 to gange. Derfor er vores vurdering, at hvis man får covid-19, så er man immun, selv om man ikke har udviklet antistoffer, siger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har efter ønske fra regeringen tirsdag fremlagt tre forskellige scenarier for, hvordan coronasituationen kan udvikle sig i Sverige det næste års tid.

7000 potentielle dødsfald
I det værst tænkelige scenarie lyder det, at 7000 yderligere coronapatienter dør.

I det mindst alvorlige scenarie regnes der med en aftagende spredning af coronavirus. Sker det, er forventningen at yderligere 2500 personer dør med coronavirus. Det skriver TT.

Folkhälsomyndigheten understreger, at scenarierne ikke er tænkt som en prognose.

De skal snarere bruges til planlægningen af det kommende arbejde for at mindske smittespredning. Sådan en plan vil regeringen præsentere seneste 1. september, skriver TT.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.