27 fiskere hænger fast i Antarktis' is

For andet år i træk må stor isbryder fra USA komme skib til undsætning. Det sidder fast i tre meter is

Følg Samfund

Den amerikanske kystvagt har natten til torsdag dansk tid sendt en af sine isbrydere mod Antarktis for at hjælpe besætningen på et australsk fiskefartøj, der sidder fast i isen knap 1500 kilometer fra kontinentet.

Den 63 meter lange Antarctic Chieftain med en 27 mand stor besætning har siddet fast siden tirsdag, hvor tre ud af bådens fire skruer blev ødelagt af is.

Isbryderen Polar Star ventes at nå frem til stedet torsdag aften lokal tid. Men det er ikke nogen let tur. Skibet skal først sejle omkring 500 kilometer, og de sidste femten kilometer skal det forcere cirka tre meter tyk is.

- Den betragtelige afstand og de ekstreme forhold gør dette til en kompleks redningsaktion, siger Matthew Walker, kaptajn og øverstkommanderende på Polar Star.

- Men vi er fortrøstningsfulde i forhold til vores evner til at nå Antarctic Chieftain, tilføjer han.

Polar Star er den eneste isbryder i USA's flåde, der kan operere i det farlige farvand ved Antarktis. Det 120 meter lange skib befinder sig i området for at gennemføre den årligt tilbagevendende "Operation Deep Freeze", hvor nye forsyninger sejles ind til USA's antarktiske base på Ross Island.

Sidste år måtte Polar Star også komme skibe til undsætning. Et russisk ekspeditionsskib og en kinesisk isbryder, der forsøgte at hjælpe, sad fast i isen i samme område.

- Farvandene ved Antarktis er forræderiske og nådesløse. Denne hændelse er en tankevækkende påmindelse om vigtigheden af den amerikanske isbryderflåde, da vi ser en stigende menneskelig aktivitet i de polare egne, siger viceadmiral i den amerikanske kystvagt Charles Ray.

Koordineringen af redningsaktionen sker i samarbejde med myndighederne i New Zealand, hvortil det australske fartøj skal slæbes, når det er kommet fri.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?