Annonce:
Annonce:

2G-vaccinekrav spreder sig: Kommer det til Danmark?

I Østrig har de allerede indført krav om vaccine for at komme på restaurant eller bar. Det samme er på blokken i Tyskland, men hvor står vi i Danmark?

Vaccinekø i DGI Byen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Vaccinekø i DGI Byen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

2G-vaccinekrav, der har fået navnet efter de tyske ord for vaccine og tidligere smittet (geimpft og genesen red.) spreder sig langsomt i Europa.

I Østrig har de allerede indført det, og det er dermed et krav, at du er vaccineret, hvis du eksempelvis vil på bar, restaurant eller i fitnesscentret.

Det har nu også spredt sig til Tyskland, hvor Sachsen som den første delstat har valgt at indføre 2G- vaccinekrav, ligesom det bliver overvejet i staterne Berlin, Brandenburg, Baden-Württemberg og Bayern.

Fakta om 2G-vaccinekrav

De nye 2G-vaccinekrav indeholder følgende:

- Det kræver en vaccine eller et bevis for, at man har været smitte at komme ind på hoteller, restauranter, barer, natklubber, fritidscentre, fitnesscentre, biografer, teatre, skilifter og liberale erhverv (frisører, skønhedsklinikker osv.)

- Det kræver en vaccine eller et bevis for, at man har været smitte at deltage i arrangementer, hvor der er flere end 25 deltagere.

- Det gælder IKKE børn under 18 år.

- Årsagen til, at det hedder 2G er, at de bruger de to tyske ord geimpft og genesen, der groft sagt betyder vaccineret og tidligere smittet. Der tales også om 3G i de tysktalende lande, og det sidste g er getestet.

Flere tyske eksperter, heriblandt embedslæge i Tyskland Susanne Johna, anbefaler 2G-krav i hele landet, og det er sådan set også et ønske fra SPD - det største parti i det tyske parlament.

Annonce:

Ifølge SPD-politikeren og professor i epidemiologi Karl Lauterbach bør det indføres hurtigst muligt. Problemet er bare, at det kan de ikke. Den slags skal besluttes i hver enkelt delstat.

Jo tidligere 2G introduceres, jo mindre vil bølgen være. Den virker meget tidligere og stærkere end boostervaccinationen, fordi 2G også beskytter de uvaccinerede. Hvad er alternativet? Delstaterne bør indføre det nu, skriver han på Twitter.

I Danmark?
Og hvad så med Danmark? Er det noget, regeringen overvejer at indføre?

Ekstra Bladet har talt med sundhedsordføreren for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff. Han afviser, at 2G-regler er på blokken.

- Det er jo ikke det, som vi har besluttet i den her omgang, og vi overvejer det ikke for nuværende. Jeg vil sige lidt mere generelt, at vi følger udviklingen tæt. Det er vores forventning, at når coronapas bliver indført, så vil det sætte en dæmper på smitteudviklingen, fordi især de uvaccinerede lader sig teste, siger han til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Rasmus Horn Langhoff (S) mener ikke, at det er tid til 2G-krav i Danmark. For nu i hvert fald. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Horn Langhoff (S) mener ikke, at det er tid til 2G-krav i Danmark. For nu i hvert fald. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

- Men er det ikke på blokken som et redskab?

- Vi er jo nødt til at følge udviklingen helt tæt, og jeg vil ikke afvise det her redskab, som vi ser i andre lande. Men vi er der ikke endnu, og vi når forhåbentlig ikke dertil, siger Rasmus Horn Langhoff til Ekstra Bladet.

- Skaber det ikke et kløft med A-hold og B-hold i samfundet, hvis det bliver indført?

- Jo, det vil skabe et A-hold og B-hold. Det er rigtigt. Jeg håber ikke på, at vi skal indføre flere restriktioner i Danmark, men det kræver en indsats fra os alle. Situationen er lidt mere ude af kontrol i Tyskland, og det har den været i et stykke tid, siger Rasmus Horn Langhoff.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

I Danmark understregede sundhedsminister Magnus Heunicke for nyligt, at vaccinerne er frivillige, mens Mette Frederiksen skruede bissen på over for de uvaccinerede.

Magnus Heunicke understregede på et pressemøde, at det er frivilligt, om man vil vaccineres, mens Mette Frederiksen ved samme lejlighed skruede bissen på over for antivaxere.

Annonce:

Splittelse i Tyskland
Debatten om 2G-vaccinekrav har skabt splittelse i Tyskland. På den ene side står en lang række eksperter med blandt andet chef for Kassenärztlichen Bundesvereinigung, der bakker op om 2G.

- Fra et medicinsk synspunkt giver 2G helt basalt god mening, men den slags krav rejser en række spørgsmål om social retfærdighed og frihedsrettigheder, som ikke kan besværes af en medicinsk ekspert, siger han til The Local.

Andre peger på, at det vil give en falsk tryghed, da vaccinerede også kan sprede smitten. Dog i mindre grad end uvaccinerede.

Imens skaber vaccinekravet røre på højrefløjen.

- Det ville være en katastrofe, hvis det bliver indført, siger leder for højrefløjspartiet Alternative for Germany (AfD) Tino Chrupalla.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: