3 tegn på, at du ikke får søvn nok

Her er tre knap så indlysende tegn på, at din krop i virkeligheden er meget træt. Selvom du tror, du er helt veludhvilet

Har du svært ved at komme i tanke om, hvor det nu lige var, du har set hende der før? Det kan være, du sover for lidt. (Foto: Colourbox)
Har du svært ved at komme i tanke om, hvor det nu lige var, du har set hende der før? Det kan være, du sover for lidt. (Foto: Colourbox)

Måske går du rundt og tror, at du sagtens kan klare dig uden de anbefalede 7-8 timers søvn. For du synes egentlig, du føler dig rimelig frisk og veludhvilet hver dag. Og du bliver ikke, som andre, træt midt på dagen.

Men selvom du ikke synes, du mærker noget til det, så kan det alligevel sagtens være, at du overhovedet ikke får søvn nok.

Huffington Post har samlet en række knap så indlysende tegn på, at din krop faktisk er helt udmattet.

1. Du glemmer hele tiden folks navne

Du har det liiiige på tungen, men du kan simpelthen ikke komme i tanke om, hvad hun hedder, hende der sidder skråt over for dig på kontoret.

Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor, men formentlig er det et kommunikations-sammenbrud mellem neuronerne og synapserne (kontaktfladen mellem to hjerneceller), som gør, at mangel på søvn gør din navne-hukommelse dårligere. Ifølge Nancy Foldvary-Schaefer direktør for søvncentret i Cleveland, kan det også vise sig ved, at du har svært ved at huske, hvor du kender personer fra, og ved, at du snubler mere over ordene.

2. Smerte gør mere ondt

I en søvnundersøgelse fra 2012 blev ’ofrene’ udsat for smertefuld stimulans. Nogle af dem havde forinden sovet 10 timer hver nat i fire dage, mens andre havde beholdt deres vanlige søvnrytme.

Det viste sig, at de, som havde sovet mest, kunne holde til smerte 25 procent længere end de andre. Forskerne peger på, at det nok skyldes, at søvnmangel forstærker betændelse i kroppen, hvilket nemt kan forværre smerte.

3. Dine bukser strammer

Hvis du ikke får søvn nok, får du en større tendens til at få lyst til – og give efter for lysten til – fed føde og fastfood. Det viser en undersøgelse fra University of California. Forskerne scannede søvnmanglende menneskers hjerner og beviste på den måde, at mad med mange kalorier forhøjer den aktivitet i hjernen, som styrer dit behov for at spise.

Desuden, kunne forskerne se, påvirker søvnmanglen det sted i hjernen, som gør dig i stand til at tage fornuftige beslutninger.

5 kommentarer
Vis kommentarer