30 år som licensmand er slut: - Ingen slipper udenom

Birker Andersen har været licens-inspektør i snart tre årtier, men snart er det slut

Beslutningen om at afskaffe licensen betyder, at Birker Andersen ikke længere skal møde på det arbejde, han har elsket gennem 28 år - selv om det til tider kan være barskt. Se bare her, da vi var med Birker på licensopkrævning. (Fotograf: Jakob Jørgensen)
Følg Samfund

Han har stemt dørklokker i mere end et kvart århundrede hos titusindvis af danskere i jagten på licenssnyltere, men fra i dag kan det være slut for 56-årige Birker Andersen.

Blå bloks beslutning om at omlægge licensopkrævningen til at gå over skatten via et lavere personfradrag har nemlig gjort DR's licens-inspektøreres arbejde overflødigt senest til 2019. Derfor kommer Birker og hans kollegaer ikke længere i fremtiden og ringer på din dør, hvis du har smidt licensbrevet en tur i skraldespanden.

Når licensmanden kommer på besøg: Så voldsomt går det for sig

Siden han var en ung mand på 28 år, har Birker Andersen i sit virke som licensmand været et af de mange ansigter udadtil, som stod i første række, når folk skulle afreagere over den omdiskuterede medielicens, der gennem tiden har fået manges pis i kog.

Det er da heller ikke småting, han har oplevet på jobbet gennem de snart seneste tre årtier, når folk i raseri har åbnet døren for ham. Men trods mordtrusler, biljagter og en række overfald kommer Birker Andersen til at savne sine ugentlige ture ude blandt folk, når det er slut:

- Jeg havde ikke holdt ved i så mange år, hvis det ikke var fordi, jeg elsker at komme ud og snakke med folk og opleve det, som jeg har oplevet. Det vil jeg savne, præcis ligesom mange vil savne deres arbejdsplads, når de går på pension. Man har også mange minder og mange gode oplevelser med sig i bagagen.

Samtidig har den erfarne licens-inspektør dog overskud til at se det positive i situationen:

- Det er da sørgmodigt, men så kan man omvendt sige, at politikerne sidder jo kun fire år i deres arbejde, så alting har en ende. Sådan må det være, og jeg har heldigvis også andet at se til, selvom det er en underlig fornemmelse lige nu.

Artikel fortsætter under billedet...

Birker Andersen har haft mange ubehagelige oplevelser på jobbet gennem tiden, men han vil alligevel savne at stemme dørklokker hos danskere rundt om i landet. Foto: Jakob Jørgensen
Birker Andersen har haft mange ubehagelige oplevelser på jobbet gennem tiden, men han vil alligevel savne at stemme dørklokker hos danskere rundt om i landet. Foto: Jakob Jørgensen
 

Mere retfærdigt
Medielicensen er i 2018 på 2.527 kr. årligt og skal betales af alle over 18 år, hvis man har har et licenspligtigt apparat. De 280.000 husstande, der indtil nu ikke har betalt licens, men alligevel bruger DR's medier, kommer med den ny skattebetaling også til at punge ud, fortæller finansministeren:

- Dem, der i dag er sortseere, vil komme til at betale mere, siger Kristian Jensen (V).

Da Ekstra Bladet fanger licens-opkræveren har han endnu ikke selv set nyheden om det nye medieforlig, men han fortæller, at han akkurat lige er blevet informeret om sagens kerne af en bekendt i Spanien over en sms.

Derfor er nyheden heller ikke sunket helt ind hos Birker Andersen, som alligevel har overskud til at hæfte sig ved en vigtig detalje, som gør ham fortrøstningsfuld ved den nye aftale:

- Jeg tror, den er med til at gøre det mere retfærdigt for alle. Jeg kender jo ikke løsningen til fulde, men man kan også sige, at nu er der ikke så mange, som kan slippe udenom at betale.

OVERBLIK: Farvel til licensen

Danmarks Radio bliver beskåret med 20 procent. Licensen bliver afskaffet og lagt over på skatten.

Regeringen og Dansk Folkeparti er fredag blevet enige om den økonomiske ramme for et kommende medieforlig.

Her er hovedpunkterne:

* Danmarks Radio får skåret 20 procent af budgettet over de næste fem år. DR vil dog ifølge finansminister Kristian Jensen (V) fortsat få over tre milliarder kroner om året til public service. 

* Licensen bliver afskaffet. I stedet skal danskerne bidrage til public service over skatten. Det sker, ved at personfradraget bliver sat ned.

* De fleste af pengene fra beskæringen af DR's budget går til at mindske regningen til danskerne. Men 77 millioner vil blive frigivet, så de kan gå til andre medietilbud i medieforhandlingerne.

* Med fredagens aftale er den økonomiske ramme for et kommende medieforlig på plads. Regeringen ventes nu om kort tid at komme med et samlet udspil til medieforlig. Derefter vil regeringen forhandle med de øvrige partier i Folketinget.

De unge betaler ikke: Derfor gider vi ikke licens

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING