33 svaner fundet døde ved dansk sø: Her er teorien om deres mystiske død

Tirsdag eftermiddag blev der fundet 30 døde svaner i Maribo. Der er mistanke om, at de er døde af fugleinfluenza. Souschef i fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, opfordrer til forsigtighed

Foto: ritzau/Jens Dresling
Foto: ritzau/Jens Dresling

Efter et fund af 30 døde svaner i Maribo, er der igen mistanke om et udbrud af fugleinfluenza.

De døde svaner kommer blot en uge efter, man har fandt fire ørne som netop var døde af fugleinfluenza.

Meget tyder på, at det er nogenlunde samme type fugleinfluenza, som var i omløb samme tid sidste år.

- Den svarer, til den vi havde sidste år. Det er en lidt anden type, men det ser ud til, at effekten er den samme. Hvis den kommer i fjerkræ, så dør de, siger Stig Mellergaard.

FAKTA: Fugleinfluenza - fjerkræs skræk

Alle fuglearter kan rammes af aviær influenza - også kaldet fugleinfluenza.

I slutningen af november sidste år konstaterede Fødevarestyrelsen fugleinfluenza af typen H5N8 i en besætning med ænder nær Ålsgårde i Nordsjælland.

Cirka fem måneder senere lemper styrelsen nu på reglerne og har besluttet at ophæve staldpligten for fjerkræ og andre fugle i fangenskab.

Her kan du læse mere om fugleinfluenza:

* Der findes forskellige typer af fugleinfluenza. H5N8 er ikke farlig for mennesker.

* Kalkuner og høns er mest følsomme over for sygdommen. En syg fugl kan have symptomer såsom diarré og manglende æglægning.

* Smitten kan blandt andet overføres gennem fodersække og ikkedesinficerede rugeæg.

* Også andre dyrearter kan blive ramt af fugleinfluenza. Det gælder blandt andet svin og i sjældne tilfælde katte.

* Mennesker kan blive smittet med visse typer fugleinfluenza. Symptomerne minder om almindelig influenza. Det sker dog, at patienterne bliver markant mere syge.

* Kun ved ekstremt sjældne tilfælde smitter sygdommen fra menneske til menneske.

* I 2006 blev fugleinfluenza-typen HPAI H5NI for første gang fundet i Danmark i en død, vild fugl. Efterfølgende blev HPAI H5NI fundet i 44 tilfælde og i et hobbyfjerkræhold på Fyn.

* HPAI H5N1 beskrives af Fødevarestyrelsen som et virus med potentiale til at udvikle sig til en global epidemi, en såkaldt pandemi, med høj dødelighed blandt mennesker.

Kilder: Fødevarestyrelsen, sundhed.dk.

Tag jeres forholdsregler
Det er som hovedregel mest hobbyfjerkræsavlere, der skal være opmærksomme. De profesionelle fugleopdrættere har allerede nok sikkerhedsprocedurer.

- Alle, der har fjerkræ, skal være opmærksomme på det. Først og fremmest at man ikke går ind til sit fjerkræ, med de sko man har gået i naturen med. Hvis man har trådt i en lort fra en smittet and, og går ind i sin hønsegård, så kan det smitte hønsene, siger Stig Mellergaard.

Det er især vigtigt at holde en sine fjerkræ adskilt fra den vilde natur, da opdrættede fjerkræ ikke kan stå imod influenzaen på samme måde som vildfugle.

Ørnene har måske spist smittede fugle
Undersøgelsen af de døde ørne viste, at de var smittet med fugleinfluenzatypen H5N6. Sidste år blev fuglene smittet af typen H5N8, hvilket måske er en fordel for de vilde fugle.

- Dødsfaldet hos vildfugle er ikke stort. Det kan være, fordi de blev smittede sidste år. Det kan have fungeret som en vaccine, for de fugle der overlevede, siger Souschefen i Fødevarestyrelsen.

Ifølge Stig Mellergaard er ørnene formentlig blevet smittet af at have spist mindre fugle, der har været syge.

De 30 døde svaner er sendt til undersøgelse. Der vil komme svar på, om det er fugleinfluenza efter påske.

Fugleinfluenza fundet i død havørn

30 svaner fundet døde ved dansk sø