Annonce:
Annonce:

35 overlæger advarer: IT-system giver patientkaos

Den nye Sundhedsplatform giver massive problemer i Region Hovedstaden

35 overlæger advarer nu om at det nye it-system Sundhedsplatformen giver massive problemer her på Herlev Hospital. Foto: Polfoto
35 overlæger advarer nu om at det nye it-system Sundhedsplatformen giver massive problemer her på Herlev Hospital. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Har du som sundhedspersonale eller patient oplevet problemer med  Sundhedsplatformen, så hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte journalisterne bag artiklerne på mail: jaje@eb.dk, tgs@eb.dk eller  jm@eb.dk og fortælle os om dine oplevelser.

Store problemer med kemoterapi, ordinationer, der forsvinder og længere ventetid på behandling for forskellige patientgrupper. 

Fortrolige dokumenter fra et krisemøde med 35 overlæger på Herlev Hospital, Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af,  afslører nu, at det nye IT-system til 2,8 mia. kr, Sundhedsplatformen, giver kæmpe problemer på Herlev og Gentofte Hospitaler, og det går ud over patienternes sikkerhed.

Allerede i november skal IT-systemet også implementeres på Rigshospitalet og senere resten af Region Hovedstadens hospitaler, hvor i alt 216.494 patienter blev indlagt sidste år.

Annonce:

I referatet fra overlægerådsmødet i september måned konkluderer de 35 overlæger blandt andet:

'Samstemmende var overlægerne bekymrede for, hvorvidt SP (Sundhedsplatformen red.) nogensinde kommer til at fungere efter hensigten, og hvornår man kan komme tilbage til normal produktion og sikkerhed for patienterne.'

Problemer med kemo
I dokumenterne fremgår det desuden helt konkret, hvad indføringen af Sundhedsplatformen giver af problemer på 12 forskellige afdelinger, siden den blev indført i maj måned.

På afdeling L, en af kræftafdelingerne, står der eksempelvis:

'Store problemer med kemoterapi, således i forbindelse med overgange i forløb og store problemer med ordinationerne. Til trods for, at læge, sygeplejerske og farmakonom sidder sammen og lægger medicin ind, forsvinder ordinationerne'.

Annonce:

Formanden for Overlægeforeningen, som organiserer landets 6.500 overlæger, Anja Mitchell, har kendskab til dokumenterne fra krisemødet på Herlev Hospital og de mange problemer med indføringen af Sundhedsplatformen.

- Den største udfordring er de tekniske problemer, dvs. integration af Det Fælles Medicinkort, hvor man ordinerer medicin for patienterne, og systemet, hvor man bestiller blodprøver. Og så er der nogle udfordringer omkring at ordinere kemoterapi for cancerpatienter,  siger Anja Mitchell.

Har konsekvenser
Formanden for overlægerne mener desuden, at det er helt uacceptabelt, at problemerne med Sundhedsplatformen  går ud over kritisk syge patienter som eksempelvis kræftpatienter: 

- Altså der, hvor man har de mest komplicerede forløb, og komplicerede patienter, der skal tingene bare fungere, så de kommer hurtigt gennem systemet.

- Og hvis det man bestiller ikke fungerer, så vil vi på et eller andet tidspunkt få nogle tal på om, at der er nogle patienter, der ikke kommer igennem deres kræftpakkeforløb, som de skal, siger Anja Mitchell.

Annonce:

Ved krisemødet i september udtrykte de 35 overlæger fra Herlev Hospital også stor bekymring for, at Sundhedsplatformen allerede om en måned skal implementeres på Rigshospitalet og Glostrup Hospital:

'Der blev udtrykt stor bekymring over, at Rigshospitalet/Glostrup allerede nu skal "på" SP (Sundhedsplatformen red.) Som tilstanden aktuelt er på Herlev/Gentofte føler man et lægefagligt ansvar og etisk forpligtigelse til at advare mod, at Regionen fortsætter med implementering af SP på flere sygehuse i Regionen før systemet er færdigbygget og fuldt klar til brug i praksis.

Dette også set i lyset af historikken om SP fra andre sygehuse i verden. Der var et ønske om, at der snart "må gøres noget" da tingenes tilstand virker uforståelig og urimelig over for patienter og personale.'

I Region Hovedstaden mener koncerndirektør Svend Hartling, at alt går efter planen med Sundhedsplatformen:

Annonce:

- Vi er trygge. Vi har stadig et møde lagt ind, før vi går live på Rigshospitalet, hvor vi skal sikre, at de sidste integrationer på Rigshospitalet er på plads. Hvis de mod forventning ikke skulle være det, så kan vi godt forlænge eller skubbe starten på Rigshospitalet et par uger for eksempel.

- Men der er ikke noget på nuværende tidspunkt, der tyder på, det er nødvendigt, siger koncerndirektøren i Region Hovedstaden, Svend Hartling.

 

***

 

Præcisering:

 

Ekstra Bladet har i forbindelse med it-kaosset på Herlev Hospital skrevet, at det var et internt og fortroligt dokument, der afslørede forholdene.

 

Martin Lassen-Vernal, Enhedschef for Medier og Omdømme i Region Hovedstaden, gør nu opmærksom på, at dokumentet hverken er internt eller fortroligt, da det er at finde på RegionH.dk, fordi det var et bilag til en politisk mødesag.

 

-Jeg vil på forhånd medgive, at det kræver lidt arbejde at bladre sig frem til, at dokumentet faktisk ikke er internt og fortroligt – men offentligt tilgængeligt, og at vi burde måske have gjort dette mere klart fra starten, skriver Lassen-Vernal.

 

Ekstra Bladet takker for researchen og beklager den upræcise omtale af dokumentets status.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: