Statskassen har ufrivilligt støttet danske syrienskrigere i Islamisk Stat og andre militante islamiske grupper, der terroriserer, voldtager og dræber, hvor de kommer frem.
Det afslører en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Beskæftigelsesministeriet. Den viser, at i alt 36 personer har forladt Danmark for at deltage i den brutale og blodige konflikt i Syrien, mens de fortsat har modtaget enten kontanthjælp fra en kommune eller dagpenge fra en a-kasse.
Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste har i deres seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark oplyst, at mindst 135 personer er udrejst fra Danmark for at deltage i konflikten i Syrien.
'De udrejste tilslutter sig primært militant islamistiske grupper, i første række IS,' skriver CTA i analysen.
Interaktivt element
Fuldstændig forkasteligt
De 150 danske soldater, der for tiden opholder sig i Irak for at støtte de irakiske tropper, risikerer dermed også at stå ansigt til ansigt med en fjende, der er støttet af den danske stat.
På Christiansborg vækker udnyttelsen af det danske system massiv harme.
- Det er jo fuldstændig forkasteligt. Det er klart, at man skal stå til rådighed for det danske arbejdsmarked, når man modtager kontanthjælp, så derfor skal man selvfølgelig ikke rejse til udlandet, og man skal da slet ikke rejse et sted hen, hvor man deltager i sådan noget, siger Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører for SF.
- De bør få fornøjelsen af at betale det hele tilbage igen plus en seriøs bøde, tilføjer han.
På den anden side af det politiske spektrum er holdningen det samme.
- Kan man ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og det kan de ikke, hvis de deltager i konflikten i Syrien, så skal de fratages kontanthjælpen. Der er noget, der tyder på, at den kontrol ikke har fungeret, så det skal der strammes op på, siger DF's beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.
- Vi skal ikke betale kontanthjælp til nogen, der rejser ned for at deltage i en krig. Det er ikke det, kontanthjælpssystemet er bygget op til.
Krav om 672.000 kroner
De 36 personer er alle blevet anmeldt af Politiets Efterretningstjeneste til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Herfra er oplysningerne givet videre til de relevante kommuner og a-kasser.
34 af de 36 modtagere har, mens de har været i Syrien, modtaget penge fra en kommune, mens to har modtaget et mindre beløb fra deres a-kasser.
Alle sagerne er færdigbehandlet, og kommunerne og a-kasserne har truffet afgørelse om, at kræve tilbagebetaling i 29 af sagerne med et samlet krav på 672.000 kroner.
I de resterende syv sager er der ikke rejst krav om tilbagebetaling. Beskæftigelsesministeriet vil ikke uddybe hvorfor, men det skyldes formentligt, at personerne kan være blevet dræbt i Syrien eller Irak.
Indtil videre er kun én af modtagerne meldt til politiet for socialt bedrageri. PET har ikke ønsket at kommenterer sagen.

Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.