Annonce:
Annonce:

36 danske syrienskrigere knaldet: Dræber på kontanthjælp

Samtidig med at danske soldater kæmper mod Islamisk Stat, har adskillige syrienkrigere i konflikten modtaget kontanthjælp fra den danske statskasse

Mindst 135 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen. I følge PET tilslutter de sig primært militant islamistiske grupper og i  første række IS. På billedet ses fra venstre tre danske syrienskrigere, der formodes dræbt, mens de kæmpede for militante islamister.
Mindst 135 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen. I følge PET tilslutter de sig primært militant islamistiske grupper og i første række IS. På billedet ses fra venstre tre danske syrienskrigere, der formodes dræbt, mens de kæmpede for militante islamister.
Annonce:
Følg Samfund

Statskassen har ufrivilligt støttet danske syrienskrigere i Islamisk Stat og andre militante islamiske grupper, der terroriserer, voldtager og dræber, hvor de kommer frem.

Det afslører en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Beskæftigelsesministeriet. Den viser, at i alt 36 personer har forladt Danmark for at deltage i den brutale og blodige konflikt i Syrien, mens de fortsat har modtaget enten kontanthjælp fra en kommune eller dagpenge fra en a-kasse.

Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste har i deres seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark oplyst, at mindst 135 personer er udrejst fra Danmark for at deltage i konflikten i Syrien.

'De udrejste tilslutter sig primært militant islamistiske grupper, i første række IS,' skriver CTA i analysen.

Annonce:

Fuldstændig forkasteligt
De 150 danske soldater, der for tiden opholder sig i Irak for at støtte de irakiske tropper, risikerer dermed også at stå ansigt til ansigt med en fjende, der er støttet af den danske stat.

På Christiansborg vækker udnyttelsen af det danske system massiv harme.

- Det er jo fuldstændig forkasteligt. Det er klart, at man skal stå til rådighed for det danske arbejdsmarked, når man modtager kontanthjælp, så derfor skal man selvfølgelig ikke rejse til udlandet, og man skal da slet ikke rejse et sted hen, hvor man deltager i sådan noget, siger Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører for SF.

- De bør få fornøjelsen af at betale det hele tilbage igen plus en seriøs bøde, tilføjer han.

Krigere for Islamisk Stat kører gennem den nordøstlige del af Syrien med geværer og sorte flag. Foto: AP
Krigere for Islamisk Stat kører gennem den nordøstlige del af Syrien med geværer og sorte flag. Foto: AP

På den anden side af det politiske spektrum er holdningen det samme.

Annonce:

- Kan man ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og det kan de ikke, hvis de deltager i konflikten i Syrien, så skal de fratages kontanthjælpen. Der er noget, der tyder på, at den kontrol ikke har fungeret, så det skal der strammes op på, siger DF's beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

- Vi skal ikke betale kontanthjælp til nogen, der rejser ned for at deltage i en krig. Det er ikke det, kontanthjælpssystemet er bygget op til.

Krav om 672.000 kroner
De 36 personer er alle blevet anmeldt af Politiets Efterretningstjeneste til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Herfra er oplysningerne givet videre til de relevante kommuner og a-kasser.

34 af de 36 modtagere har, mens de har været i Syrien, modtaget penge fra en kommune, mens to har modtaget et mindre beløb fra deres a-kasser.

Alle sagerne er færdigbehandlet, og kommunerne og a-kasserne har truffet afgørelse om, at kræve tilbagebetaling i 29 af sagerne med et samlet krav på 672.000 kroner.

I de resterende syv sager er der ikke rejst krav om tilbagebetaling. Beskæftigelsesministeriet vil ikke uddybe hvorfor, men det skyldes formentligt, at personerne kan være blevet dræbt i Syrien eller Irak.

Annonce:

Indtil videre er kun én af modtagerne meldt til politiet for socialt bedrageri. PET har ikke ønsket at kommenterer sagen.

Troels Lund Poulsen vil stoppe 'svineriet', fortæller han til Ekstra Bladet. Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Troels Lund Poulsen vil stoppe 'svineriet', fortæller han til Ekstra Bladet. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Ministeren: 'Det er noget svineri'

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil på ingen måde acceptere, at syrienkrigere får offentlige ydelser fra Danmark.

- Det er totalt uacceptabelt og noget svineri. Det skal stoppes, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Og vi skal have kortlagt mulighederne for at få stoppet flere offentlige ydelser, end vi tidligere har arbejdet med, det vil sige førtidspension, sygedagpenge, SU og så videre.

- Hvad synes du om, at syrienkrigere har fået dansk kontanthjælp?

- Hvis man rejser ned for at være en del af en krig i Syrien, hvor man er IS-kriger, så skal man selvfølgelig ikke have nogen som helst ydelser fra det offentlige på nogen måde.

- Har kommunerne sovet i timen, når det er alligevel er lykkedes 36 personer?

- Kommunerne er i hvert fald ikke nok opmærksomme på vigtigheden af at få de her personer stoppet. Men det er ikke kommunernes skyld. Det er et ansvar, der må deles af flere. Derfor vil jeg efter nytår skrive til kommunerne, at jeg vil have en meget hurtigere rapportering fra kommunerne, når de modtager en underretning fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (der modtager en underretning fra PET, red.) om, at de her personer skal undersøges.

- Men burde kommunerne ikke ret hurtigt opdage, at de her personer ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet?

- Jo, i den bedste af alle verdener burde det her slet ikke være nødvendigt. Men det må vi konstatere, at det er det. Og så må vi være endnu mere opmærksomme på det. For man står naturligvis ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man er i Aleppo.

- Der er kun én person, der er blevet politianmeldt. Hvad med resten?

- I brevet til kommunerne vil jeg skrive, at jeg går ud fra, at de overvejer at tage politianmeldelser i brug, når vi ser de her grelle eksempler.

Danmark har to gange sat F-16-fly ind i kampen mod Islamisk Stat. Foto: Anders Brohus
Danmark har to gange sat F-16-fly ind i kampen mod Islamisk Stat. Foto: Anders Brohus

Kontanthjælp og dagpenge

* Der er flere forskellige satser i det danske kontanthjælpssystem.

* Grundydelsen for en person over 30 uden børn er 10.849 kroner om måneden. Hertil kommer eventuel boligstøtte og andre tilskud. Alt i alt kan den offentlige forsørgelse for en enlig uden børn maksimalt udgøre 13.121 kroner om måneden efter indførelsen af kontanthjælpsloftet.

* Personer med børn får ekstra kontanthjælp.

* Personer under 30 år får en lavere ydelse afhængig af, om personen har en uddannelse eller ej.

* For tiden er der cirka 156.600 personer i kontanthjælpssystemet.

* Hvis du er medlem af en a-kasse og bliver arbejdsløs, kan du i de første to år få udbetalt dagpenge. Satsen ligger på cirka 16.720 kroner om måneden.

Uhyggeligt indblik: Dansk Syrien-kriger poserer med to afhuggede hoveder på Facebook

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: