3F sætter fiktiv Karl Smart-type ind i kampen mod Uber

Nej, Uber er ikke bare en app. Det er vores velfærd, du sparer væk, lyder det i en ny kampagne fra fagforbund

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Er Uber en samkørselstjeneste? Er Uber deleøkonomi? Er Uber bare en app?

Fagforbundet 3F skyder tirsdag sin nye kampagne "Det er jo bare en app" i gang. Kampagnen skal ifølge 3F sætte fokus på Ubers forretningsmodel og oplyse forbrugeren om konsekvenserne ved at benytte kørselstjenesten.

Det fortæller Jan Villadsen, formand for 3F Transport.

- Bare fordi man har et smart koncept, et smart navn og en smart app, er det ikke sikkert, at det er så smart, godt og fair for samfundet og for os alle, siger han.

- Håbet er at skabe en debat om, hvad økonomier som Uber, der ikke betaler skat, moms eller forsikring, har af konsekvenser for vores velfærdssamfund, siger han.

Til formålet har 3F opfundet den fiktive person Poul Uberman, der bliver spillet af den danske skuespiller Brian Lykke. I en række kortfilm ser man blandt andet Poul Uberman hos sin mormor på plejehjemmet og til forældremøde på skolen.

- Poul Uberman er en fyr, som synes, det er rigtig smart at spare en masse penge ved at køre med Uber. Men samtidig forstår han ikke, hvorfor der ikke er råd til, at hans mormor får noget ordentlig mad eller kommer i bad hver dag, siger Jan Villadsen.

I 3F frygter man, at forretningsmodellen bag Uber risikerer at brede sig til andre brancher end taxabranchen.

- Allerede nu kan vi for eksempel se, at Uber-chauffører i USA også er begyndt at fragte pakker, siger Jan Villadsen.

I sidste uge blev der taget hul på de første retssager mod Uber-chauffører i København. Imens truede Københavns Kommune byens gadefestival Distortion med at fjerne den kommunale støtte, hvis ikke festivalen omgående afbrød samarbejdet med Uber.

Og mandag skrev Berlingske, at Uber-chauffører risikerer at få lagt deres navne, fødselsdatoer og bilers registreringsnumre ind i et omfattende register, der ligger frit fremme på Facebook.

Først når retssagen mod Uber-chaufførerne i Københavns Byret er afsluttet i juni, står det klart, om Ubers tjeneste i Danmark er lovlig, eller om der er tale om piratkørsel.

3F's kampagne kan følges på uberman.dk.

49 kommentarer
Vis kommentarer