4 ting du ikke vidste om Halloween

Hvor meget ved du egentlig om Allehelgensaften?

Vidste du, at de berømte 'Jack O' Lanterns' oprindeligt blev snittet i majroer og kartofler? (Arkivfoto: Jakob Carlsen/POLFOTO)
Vidste du, at de berømte 'Jack O' Lanterns' oprindeligt blev snittet i majroer og kartofler? (Arkivfoto: Jakob Carlsen/POLFOTO)

Halloween, eller på dansk allehelgensaften, er dagen dedikeret til at mindes de døde.

De seneste år har danskere for alvor taget traditioner som græskar-lanterner og ’trick or treat’ til sig, og klæder sig som mange amerikanere ud i uhyggeprægede kostumer til Halloween, som falder hvert år den 31. oktober.

Men hvor meget ved du egentlig om den uhyggelige mærkedag?

Se også: Nu kan du søge blandt Facebooks to billioner offentlige opslag

Goodhousekeeping.com har samlet en række sjove og ikke så kendte fakta om Halloween-traditionen.

1. Halloween kan spores mere end 2000 år tilbage

Allehelgensaften startede faktisk som en keltisk høst-fest ved navn Samhain. Navnet betyder ’sommerens slutning’, og blev afholdt hvert år i starten af november for at fejre den sidste dag i høstsæsonen. Allerede dengang mente man også, at dagen var det tidspunkt, hvor de dødes sjæle rejste videre til en anden verden.

Denne sure pirat-kat har vundet hjerter verden over. (Foto: Imgur) TV - 25. okt. 2015 - kl. 08:06 Her er pirat-katten der har vundet internettet

2. Slikjagten startede i Middelalderen

’Slik eller ballade’, i USA kendt som ’trick or treat’, startede allerede i Middelalderen. I både Skotland, England og Irland klædte de fattige sig ud og gik dør til dør for at bede om penge og mad i bytte for sange og bønner.

Se også: Årets halloween-hit: Donald Trump som maske

3. Græskar-lygten kommer fra Irland

De velkendte, udskårne græskar-lanterner, som efterhånden er blevet til selve symbolet for efterårs-traditionen, stammer fra Irland. På engelsk går lygterne under navnet ’Jack O’ Lanterns’, opkaldt efter sagnet om ’Stingy Jack’ (nærige Jack, red.). Jack havde ifølge historien narret djævlen, og kunne derfor hverken lukkes ind i himmelen eller i helvede. Derfor blev han hængende på Jorden, hvor han brugte efterlivet på at gå rundt med en lanterne. Oprindeligt blev lygterne i øvrigt skåret i majroer og kartofler.

Se også: Halloween-gyser: Asteroide undgår Jorden med nød og næppe 31. oktober

4. Rekorden for græskar-udskæring er 24,03 sekunder

Indehaveren er en mand ved navn Stephen Clarke. Reglerne i konkurrencen lød, at græskarret skulle veje under 11 kilo, og at det skulle skæres helt traditionelt ud med en mund, en næse, to øjne og to ører.

Se her, hvordan du lynhurtigt med lidt alternative midler kan lave en græskar-lygte.

1 af 2 
2 af 2 Vidste du, at de berømte 'Jack O' Lanterns' oprindeligt blev snittet i majroer og kartofler? (Arkivfoto: Jakob Carlsen/POLFOTO)
30 kommentarer
Vis kommentarer