40.000 svinede på gaden: Kommunen måtte give op

Copenhagen Pride efterlod sig tydelige spor i Københavns bybillede

Sådan så der ud på Københavns Rådhusplads søndag formiddag. Video: Martin Ekelund

I år var der næsten dobbelt så mange deltagere til Copenhagen Pride. Men det var de færreste af de 40.000 deltagere, der havde læst op på reglerne fremsat af arrangørerne.

'Efterlad ikke dit affald', står der lige under punktet med 'musik skal være på akustisk niveau' på Copenhagen Prides hjemmeside.

Der blev både smidt affald og hørt høj musik fra anlæg under hele paraden. Fra sidelinjen betragtede flere hundredtusinder mennesker den festlige begivenhed, der bevægede sig fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen i København.

Affaldet flyder
Det var ikke et kønt syn, der mødte Ekstra Bladets fotograf Philip Davali på Vesterbro søndag morgen.

På Vesterbros Torv lå der væltede cykler og skrald over alt. Foto: Philip Davali
På Vesterbros Torv lå der væltede cykler og skrald over alt. Foto: Philip Davali

På Vesterbrogade lå der glasskår på cykelstien. Foto: Philip Davali
På Vesterbrogade lå der glasskår på cykelstien. Foto: Philip Davali

Kommunens skyld
Thomas K. Rasmussen, der er talsmand for Copenhagen Pride, mener ikke, at de kunne gøre noget anderledes.

- Vi har betalt Københavns Kommune et anseeligt beløb for rengøring af byen. Vores opgave er at pakke Rådhuspladsen ned, og det har vi gjort hele natten. Resten er en kommunal opgave.

- I har en nedskreven regel om, at deltageren ikke skal smide affald - her til morgen flyder det i gaderne. Hvad tænker du om det?

- Priden er Københavns største fest, og det medfører også en masse affald. De her nyheder om affald, dem har vi hørt om hele sommeren. Jeg synes ikke, det er noget unikt for Priden, men mere en ærgerlig mentalitet, der hersker blandt mange mennesker i København.

 

Kommunen måtte give op
Selvom der var blevet holdt adskillige møder med Pridens arrangører, kom det rekordstore fremmøde bag på Københavns Kommune. Der var ellers lagt en god plan, siger Bianka Saarnak, centerchef i Miljø- og Teknikforvaltningen.

- Vi havde tænkt os at følge efter optoget og gøre hovedrent, men der var så mange mennesker, at vi opgav og sendte vores personale hjem.

Personalet stod ellers klar ved grænsen mellem Frederiksberg og København, men optoget tog næsten dobbelt så lang tid som sidst, og derfor kunne rengøringen ikke gå i gang. Den startede derimod dagen efter kl. 6, hvor det var de store hovedveje, der blev prioriteret. Vesterbro Torv blev ikke rengjort før sent på formiddagen.

Efter Distortion, som er en gadefest i København, var der helt rent om morgenen dagen efter. Men det er ifølge Bianka Saarnak en helt anden slags arrangement, der er meget nemmere at rengøre, fordi det er en afspærret gadefest.

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
 

'Hylder' oprydningen
På Frederiksberg Allé, hvor Priden kom forbi, var det ikke helt så slemt med oprydningen. En renovationsmedarbejder havde i dagens anledning valgt at iklæde sig sokker i regnbuens farver. Det er ikke gået ubemærket hen på Twitter.

Affaldet kan faktisk betegnes som en slags sejr for mangfoldigheden, mener i hvert fald Peter Falktoft.

645 kommentarer
Vis kommentarer