400 danske soldater træner til kamp mod asylansøgere

400 mand fra Forsvaret uddannes nu til nærkamp ved fysiske konflikter med asylansøgere

Sandholmlejeren (Foto: Mikkel Berg Pedersen)
Sandholmlejeren (Foto: Mikkel Berg Pedersen)
Følg Samfund

Forsvaret er nu gået i gang med at uddanne den 400 mand store bevogtningsenhed, som skal bistå politiet med at holde styr på asylansøgere i de tre indhegnede flygtningelejre i Sønderjylland og på Sjælland.

Såvidt Ekstra Bladet har fået oplyst, gennemgår den store styrke fra blandt andet Trænkompagniet på Aalborg Kaserne en ugelang uddannelse, som er skræddersyet til formålet af Politiskolen. I uddannelsen indgår forskellige former for nærkampsteknik - herunder brug af peberspray og skum.

Militært ønske om skydevåben
I det omfang, at politiets mandskab i asyllejrene er bevæbnet med skydevåben, vil det i følge Ekstra Bladets oplysninger være et krav fra militæret, at soldaterne også bærer skydevåben.

- Det har jeg også hørt. Men mig bekendt er spørgsmålet endnu ikke fuldt afklaret, og derfor kan jeg ikke kommentere det nærmere, siger Politiskolens chef, Klaus Munk Nielsen.

- Men jeg kan bekræfte, at Politiskolen har uddannet 50 militært ansatte instruktører indenfor bevogtning og afspærring og i lette former for fysisk magtanvendelse. Det kan være håndgreb og at lægge personer i håndjern, men også afværgeteknik og pacificering af en person ved eksempelvis indtrængen, siger Klaus Munk Nielsen.

- Instruktørerne er i øjeblikket ved at uddanne deres egne folk, så de er parat til opgaven.

Klaus Munk Nielsen understreger, at den fysiske magtanvendelse som udgangspunkt ikke omfatter udrustning med skydevåben.

Hos Forsvaret siger vagthavende officer Henrik Mortensen fra Værnsfælles Forsvarskommando, at de implicerede soldater kommer fra et bredt udsnit af regimenter - herunder folk fra militærpolitiet.

Trænes efter politiets foreskrifter
De 400 soldater skal i tilfælde af indsættelse være under kommando af den stedlige indsatsleder fra det civile politi.

Militærets rolle i den aktuelle flygtningesituation blev omtalt af udlændingeminister Inger Støjberg (V) for to uger siden, hvor hun nævnte, at forsvaret skulle bistå politiet med bevogtning af asyllejrene i Søgård ved Aabenraa, ved kasernen i Vordingborg og i Valby.

- Militæret betræder nye stier
Hos Hærens Konstabel- og Korporal Forening siger formand Flemming Vinther:

- Ingen skal være i tvivl om, at militæret i dette tilfælde betræder nye stier. Denne opgave er jo milevidt forskelligt fra sø-redning, helikopterbistand eller anti-terror bekæmpelse, som alle ved, at militæret bidrager med, siger han til Ekstra Bladet.

- For mig er det vigtigt, at vore folk får en solid uddannelse - og ikke mindst omkring de magtbeføjelser, de måtte blive udstyret med, i tilfælde af konflikter.

- Vil det sige skydevåben?

- Det vil jeg mene. I det omfang politiet er bevæbnet med skydevåben, vil vore folk også være det.

- Skal militæret sættes ind, skal enhederne kende opgaven til punkt og prikke. Og det betyder, at man skal være forberedt på enhver situation, siger Flemming Vinther.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind