400 kvadratmeter brosten på Kongens Nytorv skal lægges om

De glatte brosten på Kongens Nytorv skal i stedet være ru på undersiden, og derfor skal pladsen nu brydes op igen

Metrobyggeriet har kastet sin del af skandaler af sig i de mange år, det stod på. Her er fem af dem. Video: Martin Ekelund

Det er ikke ligegyldigt, hvordan brosten ser ud på undersiden - altså den side, som ikke ser dagens lys, men kun er i kontakt med stabilgrus og afretningssand.

I hvert fald ikke, når stenene ligger på Kongens Nytorv midt i København.

Og er man brolægger i københavnsområdet, er der god grund til at klappe i sine barkede hænder. For arbejdet på pladsen foran Det Kongelige Teater og Hotel D'Angleterre synes at være garant for, hvad der minder om fast arbejde.

400 kvadratmeter af de brosten, som er blevet lagt ud på pladsen, der i årevis har været gravet op på grund af metroarbejde, skal nemlig lægges om. Igen. Det oplyser Metroselskabet i en pressemeddelelse.

De lagte sten skal udskiftes. Foto: Kenneth Meyer
De lagte sten skal udskiftes. Foto: Kenneth Meyer
 

Historisk kvalitet
I pressemeddelelsen hedder det, at stenene ikke har 'den rigtige historiske kvalitet'. Forskellen på de sten, som ligger der nu, og de sten, der skal lægges i stedet, er undersiden.

Den er på de nuværende sten glat, men skal være ru, fremgår det af Metroselskabets meddelelse.

Arbejdet kommer til at tage halvanden måned, hvor dele af pladsen vil være spærret af.

Brolæggercirkusset på Kongens Nytorv - sådan vil nogle måske kalde det - skriver sig ind i en historie om gentagen opbrydning og ilægning af belægning på pladsen.

En byggeplads
Kongens Nytorv blev på grund af metrobyggeriet forvandlet til en byggeplads i 2012. Allerede i 2018 blev en del af pladsen åbnet igen, og brosten blev lagt ned. Men kun for at blive pillet op igen.

Berlingske kunne dengang fortælle, hvordan entreprenøren med ansvar for at lægge stenene blev færdig, inden en anden entreprenør med ansvar for at lægge drænrør gik i gang.

Helt planlagt, lød det dengang fra Metroselskabet - men resultatet var ikke desto mindre, at allerede ilagte sten skulle pilles op og lægges i igen.

Byggerod
Pladsen var også centrum for en belægningsaffære tilbage i 2004, da kronprinsparret skulle giftes. Også dengang var der byggerod på pladsen, men det fiksede Københavns Kommune med asfalt.

Det blev lagt, parret blev gift, og asfalten blev fjernet.

Denne gang er kongehuset kun indirekte centrum for belægningsudskiftningen. De 400 kvadratmeter sten, som skal skiftes, befinder sig i pladsens haveanlæg, Krinsen, som omkranser rytterstatuen af Kong Christian V.

Han var rigets anden enevældige konge, og under ham blev rigskansler Griffenfeld dømt til halshugning.

Skulle nogen af den grund driste sig til i et muntert øjeblik at anvende det historiske faktum til at betegne de nutidige omstændigheder omkring pladsens belægning som 'hovedløs', må det dog bemærkes, at dødsstraffen i sidste øjeblik blev ændret til livsvarigt fængsel.

183 kommentarer
Vis kommentarer