42 år efter 'Århundredets kup': Han troede, at han kunne slippe afsted med det

Der forsvandt 170 millioner kroner ud i den blå luft - 42 år efter er retssagen startet

Jacques Cassandri på anklagebænken. FOTO: BORIS HORVAT
Jacques Cassandri på anklagebænken. FOTO: BORIS HORVAT

Ved hjælp af gummibåde i kloakkerne, svejseapparater og en tunnel på otte meter stjal en fransk tyvebande i 1976 170 millioner kroner. Bankfilialen Société Générale i Nice var tømt for alt af værdi, da den åbnede en mandag morgen for 42 år siden.

Politiet anholdt den formodede leder af tyvebanden, Albert Spaggiari, få måneder efter kuppet. Men han flygtede inden retssagen på lige så ekstraordinær vis, som kuppet var udført. Springende ud gennem et vindue, om bag på en motorcykel og ræsende væk fra retssalen, skriver BBC, som sammen med andre medier beskriver forbrydelsen som 'århundredets kup'.

Men nu ser det ud til at de franske efterforskere endelig har fundet en mand, de kan straffe for tyveriet, og som tilsyneladende skulle være det sande geni bag kuppet.

Og det er ovenikøbet med hjælp fra bagmanden selv.

Ingen kender manden med navnet Mahmoud Khalil Salem. Men alle ved med det samme, hvem Fisfis er, da vi søger efter ham i flygtningelejren. Foto: Thea Pedersen Krimi Ghettogangsteren: Sådan gik det med storkriminelle Fisfis

Røverne bag kuppet mod Dansk Værdihåndtering placerede stjålne lastbiler, der skulle hindre politiets udrykning. Flere af dem blev sat i brand, bl.a. denne, der var parkeret på Sdr. Ringvej. Foto: Kenneth Meyer Krimi 'Røget og kneppet op': Røvere holdt kæft og scorede godt 155 millioner

Franskmanden Jacques Cassandri skrev således i 2010 en bog om det famøse kup, hvor han udråbte sig selv som hjernen bag operationen. Han regnede ikke med at kunne blive dømt så mange år efter forbrydelsen på grund af forældelsesfristen.

Og det bliver han da heller ikke. Men tilgengæld har de franske myndigheder tiltalt ham for at have hvidvasket tyvekosterne. Den sag startede i mandags i retten under stor mediebevågenhed.

Dermed ser det ikke ud som om, den 74-årige Jacques Cassandri kommer til at nyde sit otium i fred og fordragelighed.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tunellen der førte direkte ind i bankboksen. FOTO: Ritzau Scanpix
Tunellen der førte direkte ind i bankboksen. FOTO: Ritzau Scanpix
 

Det er den pureste fiktion
Hovedpåstanden i den 74-åriges forsvar er, at hans egen bog om tyveriet er ren fiktion. En af Cassandris advokater giver ikke meget for bogen som bevismateriale, skriver theguardian.com.

- Den her bog er en roman, og romaner er ikke bevismateriale, siger han.

Cassandri har dog tidligere indrømmet, at han tog del i tyveriet, men erkender ikke tiltalen om hvidvaskning af penge. Den 74-årige hævder, at han kun fik 15 millioner kroner ud af kuppet, som han desuden hurtigt brugte. Jacques Cassandri var overbevist om, at han ikke ville blive dømt, fordi forældelsesfristen for tyveriet trådte i kraft.

Et hjemmerøveri vendte op og ned på Salwas liv. Før gjorde hun alting selv, nu er hun en fange i sit eget hjem Foto: Privatfoto Krimi 83-årig blev hjemmerøvet: 'Ingen kunne høre mig skrige'

Den køber de franske myndigheder dog ikke, fordi han lige nu sidder på flere forskellige forretninger og ejer mange ejendomme.

'Uden våben, uden vold og uden had'
Tyvebanden bestående af mindst seks mennesker brød ind i banken over weekenden. De tog sig derfor god tid til at bryde igennem den fem tons tunge bankboks, gennemrode 200 private bokse og svejse bankboksen til indefra.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Politiet ser til, imens gasflaskerne, der har holdt liv i svejseapparaterne, bliver hejset op af kloakken. FOTO: Ritzau Scanpix
Politiet ser til, imens gasflaskerne, der har holdt liv i svejseapparaterne, bliver hejset op af kloakken. FOTO: Ritzau Scanpix
 

Da politiet endelig kom ind i den nu tømte bankboks, var de eneste spor af deres tilstedeværelse lidt madrester, nogle vinflasker og en besked skrevet på væggen. Meddelelsen til politiet lød 'Sans arme, sans violence et sans haine.' (Uden våben, uden vold og uden had.)

Der er skrevet flere bøger om kuppet, to af dem skrevet af medlemmer af tyvebanden. Der er lavet film mere eller mindre inspireret af det spektakulære kup. Nu vil sidste punktum blive sat i historien med århundredets retssag. Det har kun været 42 år undervejs.

26 kommentarer
Vis kommentarer