45 år siden: Se de rystende optagelser fra massakren i München

5. september markerede 45 års-dagen for den blodige gidseltagning under OL i München, hvor unødigt mange mistede livet. Se optagelserne fra dengang her

De olympiske sommerlege i 1972 skulle vise verden, at Tyskland havde fundet et nyt ståsted som et gæstfrit, åbent og tolerant land efter Anden Verdenskrig.

Men så stormede palæstinensiske terrorister den israelske lejr i OL-landsbyen. OL i München blev den 5. september 1972 forvandlet til et blodbad med i alt 17 dræbte.

Terroristerne fra gruppen Sorte September skød og dræbte i de tidlige morgentimer for 45 år siden to israelske atleter og tog ni andre sportsfolk som gidsler for at presse Israel til at løslade over 200 af deres fængslede kammerater.

Endte helt galt
Efter knap et døgns nervepirrende forhandlinger gik det dog grueligt galt, da tysk politi prøvede at befri gidslerne, som sammen med deres gidseltagere befandt sig i et fly på militærlufthavnen. De ni israelere, fem terrorister og en tysk politimand omkom.

Fire OL-skandaler vi ikke glemmer

Sikkerhedsmyndighedernes håndtering af situationen er blevet fordømt talrige gange siden og blev så sent som for fem år siden omtalt som 'katastrofal dilettantisme' af Dieter Graumann, formand for de tyske jøders centralråd, ved en mindehøjtidelighed i Fürstenfeldbruck.

Massakren blev efterfulgt af en serie israelske snigmord som en principiel hævn kendt under navnet Operation Guds Vrede. Historien herom er løst fortalt i Steven Spielbergs storfilm 'Munich'.

Tirsdag indviede Tyskland og Israel i fællesskab et nyt monument i München, der skal mindes de 12 ofre.