46 millioner for Saddam Husseins hængnings-reb

Der er åbenbart flere, der gerne vil have fingrene i rebet, som var om Saddam Husseins hals, da han blev hængt i 2006

Rebet hænger nu om en buste af Saddam Hussein. Busten stod i et af diktatorens mange paladser (Foto: Scanpix)
Rebet hænger nu om en buste af Saddam Hussein. Busten stod i et af diktatorens mange paladser (Foto: Scanpix)
Følg Samfund

Man kan få mange rejser, huse og både for 46 millioner danske kroner. Hvis man har så mange penge, kan man også få lov til at byde på det reb, som var bundet om den tidligere irakiske præsident og diktator Saddam Husseins hals, da han blev hængt i 2006. Det skriver The Independent.

Rebet er ikke sat officielt til salg, men derfor er der alligevel flere parter, som gerne vil byde på det dræbende reb. Blandt de interesserede er flere forretningsmænd fra Kuwait, en rig israelsk familie, en bank og en religiøs organisation fra Iran. Det forventes, at den nuværende ejer vil gå i forhandlinger med de forskellige budgivere, men det er endnu ikke sikkert, om det ender med et salg.

Men hvem er det egentlig, der ejer rebet nu?

Hænger om en buste
Der er tale om lægen Mowaffak al Rubaie, som måtte flygte fra sit Irak, efter at være blevet torteret af tre omgange af Husseins mænd. Dr. al Rubaie flygtede til England, hvor han boede i 24 år, indtil han fik et opkald fra den amerikansk ledede Koalitionens Civile Administration i Irak. De ville have ham til at hjælpe med at grundlægge en ny stat uden Saddam Hussein.

Det var her igennem, at Dr. al Rubaie - som nu sidder i det irakiske parlament - fik ansvaret for at være ved Husseins side i de sidste øjeblikke af den tidligere diktators liv.

- Amerikanerne havde flyttet en buste af Saddam Hussein fra et af hans paladser og fløjet den til Kuwait. Men jeg fik det fløjet tilbage, og jeg beholder den, indtil vi får bygget et museum, der kan vise alle de arrogante ting, der er tilbage fra styret, siger lægen i 2013.

Det er altså den buste, som står i lægens hjem nu, og som bærer rebet, som Hussein hængte i, om halsen.

- Jeg fik mine mænd til at hente et stykke af rebet til mig, efter de havde skåret ham ned. Jeg synes, det er passende, at det hænger om halsen på busten af ham nu, siger Dr. al Rubaie.

Dr. al Rubaie vil efter sigende have flere penge end 46 millioner kroner for rebet. De skal dog ikke gå til ham selv, hvis det bliver solgt, men derimod til tiltag, der tjener borgernes fordel.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?