49-årig kvinde død efter tandlæge trak alle hendes tænder ud

Flere familier til handikappede har meldt sig på banen, efter 49-årige Rachel døde i kølvandet på et omfattende indgreb hos tandlægen

49-årige Rachel Johnstons tænder var så rådne, at tandlægen vurderede, at alle hendes tænder skulle rykkes ud samtidig. 10 dage senere døde hun. Foto: Colourbox
49-årige Rachel Johnstons tænder var så rådne, at tandlægen vurderede, at alle hendes tænder skulle rykkes ud samtidig. 10 dage senere døde hun. Foto: Colourbox

Rachel Johnston, en 49-årig handikappet kvinde fra britiske Worcestershire, har mistet livet efter hun fik fjernet alle sine tænder.

Det skriver blandt andre BBC.

Hendes tænder var i forrådnelse i så høj grad, at det blev vurderet, at den kommunale tandlæge var nødt til at trække dem ud.

Men dagen efter det omfattende indgreb, besvimede Rachel Johnston. Hun blev indlagt og lagt kortvarigt i koma, indtil lægerne måtte meddele familien, at der ikke var mere, de kunne gøre for hende.

'Hun lå bare der'
Hendes mor, Diana Johnston fra Evesham, fortæller til BBC, at hun ellers havde spurgt, om man kunne nøjes med at hive et par tænder ud ad gangen fra datterens mund. Men det kunne ikke lade sig gøre, så Rachel Johnston måtte igennem hele den store operation.

Ifølge moren havde Rachel Johnston lige efter operationen været ved godt mod, men dagen efter fik hun en opringning fra plejehjemmet Pirton Grange, hvor datteren boede. De fortalte, at hun havde fået det dårligt.

- Hun blødte en del, og hendes tunge var hævet op. Men hun lå bare der. Det var, som om der ikke var liv i hende.

Hun blev hastet til hospitalet med vejrtrækningsproblemer. Ti dage efter lægerne havde givet op og slukket for respiratoren, døde Rachel Johnston 13. november.

'Radikalt' og 'drastisk'
Historien om den 49-årige Rachel Johnstons død har efterfølgende fået flere handikappedes pårørende til at henvende sig til BBC.

En af dem er Nora Ashmore, hvis 32-årige søn Kelvin gennemgik en lignende operation efter mange års problemer med tandbørstningen.

Også hun mente, at indgrebet var 'radikalt' og 'drastisk' efter i første omgang at have troet, at tandlægen ville starte med kun at fjerne nogle få tænder.

Burde ikke ske
Overfor for det britiske medie insisterer Worcestershire Health and Care NHS Trust, som står for den kommunale tandplejeservice, på, at de har fulgt de korrekte procedurer for sårbare patienter.

- Jeg fik at vide, at de kun ville lægge hende i bedøvelse én gang, siger Diana Johnston.

Tre individuelle kommissioner er nu gået i gang med at efterforske Rachel Johnstons død.

- Det burde ikke kunne ske, at så ekstreme behandlinger kommer som en overraskelse, siger Sarah Coleman fra Mencap, der er en britisk velgørenhedsorganisation for folk med indlæringsvanskeligheder.

Hun fortæller, at det desværre ikke er unormalt i Storbritannien med mangelfuld kommunikation mellem sundhedssystemet og patienter med indlæringsvanskeligheder og deres familier.

- Der skal gøres mere for at sikre, at folk med indlæringsvanskeligheder kan få adgang til god tandpleje så snart, de har behov for det, før vi når det punkt, hvor adskillige tænder skal trækkes ud.

122 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere